Knieletsel: gebroken knieschijf of kapotte meniscus door ongeval
In het kort
- Knieletsel is een veel voorkomend letsel als gevolg van een ongeval. De knie is een complex gewricht en daardoor kan schade aan uw knie nog lange tijd impact hebben op uw dagelijks leven.
- Voor de behandeling van uw knie maakt u vaak medische kosten zoals fysiotherapie. Ook kunt u (tijdelijk) een verlies aan inkomsten hebben en huishoudelijke hulp moeten inschakelen. Al deze kosten kunt u claimen in een schadevergoeding.
- Om een schadevergoeding te kunnen claimen moet u wel eerst iemand aansprakelijk stellen. Daarna kunt een schadevergoeding berekenen en claimen op basis van de door u geleden schade.
- Onze ervaren letselschadejuristen kunnen u helpen en dit proces uit handen nemen. Zo kunt u zich richten op uw herstel en krijgt u waar u recht op heeft. En indien de andere partij aansprakelijk is, is onze hulp voor u gratis.
- Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Knieletsel
Gevolgen van knieletsel en afwikkeling letselschade
Het meest ingewikkelde gewricht van ons lichaam is de knie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de knie meer dan alleen een scharnier: het gewricht kan behalve buigen ook draaien en schuiven door het samenspel van spieren, banden, knieschijf en verschillende botten in de benen.
Daarnaast moet een knie stevigheid bieden. Ook hier spelen kniebanden, spieren en pezen een rol. En dan is er nog de meniscus, het stukje kraakbeen dat helpt schokken op te vangen, de knie stabiliteit geeft en doorsmeert. Elke knie heeft twee menisci.
Aan een dergelijk complex onderdeel van ons lichaam kan dus veel kapotgaan. En dat gebeurt ook vaak, omdat we onder andere klappen opvangen met onze knieën. Als u daardoor knieletsel oploopt, kan dat ingrijpende gevolgen hebben, zowel lichamelijk als financieel.
Hoe ontstaat knieletsel?
Bij B&O Letselschade melden cliënten zich regelmatig met knieletsel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om blessures als afgescheurde kruisbanden, gebroken knieschijven, een kapotte meniscus, maar ook ernstiger knieproblemen komen voor.
Ongevallen op de werkvloer zijn regelmatig de oorzaak van dit knieletsel. Zo kan iemand zich in een onveilige werkomgeving verstappen en daardoor zijn knie verdraaien. Of een werknemer krijgt op de werkvloer een voorwerp tegen zijn knie aan met een kwetsuur tot gevolg.
We zien ook vaak voetgangers en fietsers die zijn aangereden door een auto en daar knieklachten aan over houden. Ook botsingen tussen auto’s of andere motorvoertuigen leiden vaak tot matig of ernstig knieletsel.
Fysieke gevolgen van knieletsel
Sommige knieblessures, zoals uitgerekte banden, genezen vaak vanzelf. Maar bij zwaar knieletsel kan de revalidatie wel enkele maanden duren.
Op de korte termijn betekent een kwetsing van de knie meestal: pijn. Bij veel knieblessures zal de knie dik en pijnlijk worden. Lopen zal lastig gaan en vaak mag en kunt u ook niet autorijden of fietsen. Soms heeft u hulpmiddelen nodig, zoals krukken of een rolstoel, om u voort te kunnen bewegen.
Bij knieletsel wordt vaak fysiotherapie voorgeschreven en de revalidatie na een knieblessure kan soms wel een paar maanden duren, waarbij u de fysiotherapeut soms zelfs dagelijks ziet. Ook zijn bij sommige vormen van knieletsel een of meerdere operaties nodig.
Knieletsel heeft invloed op allerlei facetten van uw leven. Doordat u minder mobiel bent en soms ook pijn heeft, zullen uw dagelijkse bezigheden u zwaar vallen.
U zult (vaak tijdelijk) minder kunnen werken en soms zijn er speciale voorzieningen nodig op de werkvloer. Uw sociale leven onderhouden zal lastiger gaan, sporten mag u in het begin misschien niet en voor het huishouden runnen zult u waarschijnlijk extra hulp nodig hebben.
Veel knieletsel geneest uiteindelijk volledig of vrijwel helemaal. Maar ook als uw knieblessure verholpen is, kunt u op de langere termijn gevolgen van het knieletsel ondervinden. Zo zult u waarschijnlijk altijd een bepaalde kwetsbaarheid houden in de getroffen knie.
Bepaalde sporten die de knie belasten, zoals skiën, tennissen, voetballen of basketballen kunt u mogelijk niet meer beoefenen. Een kraakbeenbeschadiging kan later leiden tot artrose, met alle gevolgen van dien. En in het ernstigste geval krijgt u te maken met blijvende arbeidsongeschiktheid en hulpbehoevendheid.
Letselschade: de financiële gevolgen van knieletsel
De gevolgen van knieletsel raken in veel gevallen niet alleen uw leven, maar ook uw portemonnee. U kunt te maken krijgen met allerlei kostenposten:
- Kosten voor medische behandeling
- Kosten van re-integratie
- Reiskosten (naar bijv. de fysiotherapeut en artsen)
- Inkomstenverlies
- Kosten voor rechtsbijstand
- Kosten voor huishoudelijke hulp
Daarnaast kan er in sommige gevallen sprake zijn van immateriële schade, omdat u bijvoorbeeld een ernstig ongeluk heeft meegemaakt en daar nog steeds ongemak door ondervindt of littekens door heeft.
Verdriet, pijn of verlies aan levensvreugde na een ongeluk zijn vormen van immateriële schade. Hoewel aan deze schadeposten minder eenvoudig een getal verbonden kan worden, komt ook immateriële schade voor vergoeding in aanmerking. Die schadevergoeding heet ook wel smartengeld.
Oplossing voor financiële gevolgen
Smartengeld en een schadevergoeding voor de materiële kosten bieden een oplossing voor de financiële gevolgen die u lijdt door het knieletsel. Als een andere partij aansprakelijk is voor het ongeluk dat u overkomen is, kunt u diegene aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen.
Dat kunt u zelf doen, maar wij kunnen u er ook bij helpen – gratis. Wij gaan voor u na wie verantwoordelijk is voor het ongeval en stellen deze partij schriftelijk aansprakelijk.
Vervolgens inventariseren we wat uw letselschade precies is. Daarbij vragen we, met uw toestemming uiteraard, gegevens op bij uw behandelaars (zoals huisarts, fysio, orthopeed) en kijkt een van onze medisch experts naar uw dossier.
We zorgen ervoor dat u alvast een voorschot op uw schadevergoeding krijgt, zodat u kosten die u nu al heeft zonder probleem kunt dragen. In de laatste fase wikkelen we de zaak af: de uiteindelijke omvang van de schade wordt bepaald en u krijgt uw schadevergoeding.
En als u zich afvraagt hoe wij dit allemaal gratis kunnen doen, is het antwoord simpel. De tijd die wij als uw letselschadebehandelaar besteden aan uw zaak, is ook een vorm van schade. De kosten voor rechtsbijstand zullen we voor u verhalen op de partij die uw knieletsel heeft veroorzaakt.
Voor u een zorg minder. Als u meer wilt weten hoe wij u kunnen helpen bij knieletsel, laat dan uw gegevens achter in ons contactformulier of bel ons op 085 – 877 17 74.