Predispositie

In het kort

  • Predispositie houdt in dat een slachtoffer van een ongeval al een bepaalde kwetsbaarheid of aanleg heeft waardoor de kans op bepaald letsel groter is dan bij de gemiddelde persoon.
  • Pre-existentie houdt in dat een slachtoffer van een ongeval al bepaalde klachten had die door het ongeval zijn verergerd.
  • Zowel predispositie als pre-existentie worden door verzekeraars gebruikt om de hoogte van de schadevergoeding te beïnvloeden.
  • Onze ervaren juristen hebben veel ervaring met deze materie en helpen u graag bij letselschadezaken waar predispositie of pre-existentie een rol spelen.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Wanneer u letselschade heeft opgelopen wilt u een schadevergoeding waar u recht op heeft. De aansprakelijke partij zal in veel gevallen echter proberen om de schadevergoeding zo laag mogelijk te houden. Hiervoor kunnen zij onder andere kijken naar predispositie. Predispositie houdt in dat een slachtoffer van een ongeval al een bepaalde kwetsbaarheid of aanleg heeft waardoor de kans op bepaald letsel groter is dan bij de gemiddelde persoon.

Predispositie en Pre-existentie

Naast predispositie kan er in sommige gevallen ook sprake zijn van pre-existentie. Pre-existentie houdt in dat een slachtoffer van een ongeval al klachten had, die na het ongeval nog steeds aanwezig zijn of zelfs erger zijn geworden. Bijvoorbeeld indien een slachtoffer van een verkeersongeval al jarenlange nekklachten had en deze na het ongeval zijn verergerd. Het verschil tussen predispositie en pre-existentie is dat bij predispositie de klachten nog niet aanwezig waren, maar enkel een bepaalde kwetsbaarheid of aanleg voor het letsel. Bij pre-existentie waren de klachten wel al aanwezig.

Verzekeraars gebruiken predispositie als stok om mee te slaan

Uiteraard is predispositie een populair wapen in handen van verzekeraars die de verantwoordelijke partij vertegenwoordigen. Zij zullen maar al te graag aangeven dat de klachten voornamelijk het gevolg zijn van de predispositie. De vraag is echter of het letsel door deze aanleg erger is uitgepakt dan zonder deze aanleg. Predispositie is een complexe materie die invloed kan hebben op de hoogte van de uiteindelijke schadevergoeding.

Predispositie van invloed op hoogte schadevergoeding

Predispositie heeft te maken met de vraag of een bepaald letsel of een bepaalde klacht volledig te wijten is aan een bepaald ongeval. Bij predispositie spelen eerdere medische klachten opeens een rol in bij afwikkeling van uw letselschadezaak. Informatievoorziening rondom het opgelopen letsel is relevant. Inzage in ál uw medische informatie is niet nodig. Maar voor de verzekeraar van de tegenpartij is het interessant om inzage te hebben in de gegevens in uw dossier van vóór het ongeval die betrekking hebben op de klachten die u nu ondervindt. Indien een predispositie kan worden geconstateerd, kan dit nadelig zijn voor de uiteindelijke schadevergoeding.

B&O Letselschade kent valkuilen predispositie

Juristenkantoor B&O Letselschade behartigt de belangen van slachtoffers met letselschade ten gevolge van verkeersongevallen , bedrijfsongevallen of medische fouten. De medewerkers van B&O Letselschade werken volgens een nauwgezet stappenplan waarbij het persoonlijke contact met de cliënt voorop staat. Alleen zo kan een succesvolle en optimale schaderegeling gerealiseerd worden. Ook in letselschadezaken met predispositie staan wij garant voor een nauwkeurige procedure waarbij uw belangen steeds het zwaarst wegen

Hebt u letselschade door een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is? Neem dan contact op met onze letselschade experts, dan weet u snel waar u aan toe bent.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74