Wordt letselschade vergoed bij eenzijdig ongeval?

In eerste instantie denkt u bij een aanrijding wellicht aan een ongeval tussen twee verkeersdeelnemers. Echter, het gebeurt toch ook regelmatig dat er een botsing is van slechts één auto met een obstakel op of langs de weg, zoals een boom of een paal. Is de automobilist dan zelf schuldig aan het ongeval? En hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Wie betaalt de schade? B&O Letselschade geeft duidelijkheid.

Juridisch advies bij een eenzijdig ongeval

Bent u betrokken geraakt bij een eenzijdig ongeval en heeft u daarbij letselschade opgelopen? Onze ervaren letselschade juristen kunnen u adviseren over schuld, aansprakelijkheid en schadevergoeding door uw verzekeringsmaatschappij. Onder bepaalde omstandigheden kunnen wij u kosteloos bijstaan met onze expertise.

Wat is een eenzijdig ongeval?

Bij een eenzijdig ongeval is slechts één voertuig betrokken bij een aanrijding. Dit komt vaak door het van de weg rijden door onoplettendheid, slechte weersomstandigheden of omdat de bestuurder is afgeleid door de smartphone. Er is in het geval van een eenzijdig ongeval altijd sprake van schade aan de auto, soms kan er ook sprake zijn van letselschade. Heeft er een eenzijdig ongeval plaatsgevonden, dan is er geen tegenpartij en kan de schade dus niet worden verhaald op iemand anders.

Nadere informatie over een eenzijdig ongeval met de auto

Andere partij aansprakelijk voor eenzijdig ongeval?

Er zijn wel situaties te bedenken waarbij een andere partij toch aansprakelijk gesteld zou kunnen worden voor het eenzijdige ongeval dat u is overkomen. Bijvoorbeeld als een weg onvoldoende veilig is en u raakt daardoor van de weg. Dan zou het kunnen dat de overheidsinstantie die hiervoor verantwoordelijk is, aansprakelijk kan worden gesteld voor de door u geleden schade. Vaak is dit de gemeente waar de weg ligt. Ook kan het zijn dat een andere persoon of instantie een gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt waardoor u een eenzijdig ongeval heeft gekregen. Dit is echter vaak wel lastig te bewijzen wat de aansprakelijkstelling bemoeilijkt.

Aansprakelijkheid en schadevergoeding bij een eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig ongeval is in principe de bestuurder zelf aansprakelijk voor geleden schade. Dit geldt ook voor de (letsel)schade van eventuele inzittende(n) ten tijde van het ongeval.

In een aantal gevallen heeft het slachtoffer wel recht op schadevergoeding, zowel van materiële schade als bij letselschade. Of dit het geval is, hangt af van de verzekering die door de automobilist is afgesloten:

  • Bij een WA-verzekering wordt enkel de schade gedekt die de verzekerde met zijn auto iemand anders toebrengt. In het geval van Allrisk krijgt de veroorzaker ook de schade aan zijn of haar eigen auto vergoed. Letselschade wordt niet vergoed aan de bestuurder, alleen aan eventuele inzittenden
  • De Ongevallenverzekering Inzittenden (OVI) keert een van te voren overeengekomen bedrag uit. Dit gebeurt als een inzittende van de auto door een ongeval blijvend invalide raakt of overlijdt. Hierbij doet het niet ter zake wie schuld heeft aan het ongeval. Het uit te keren vaste bedrag bij een OVI is vaak onvoldoende om de volledige schade te dekken bij blijvend letsel
  • Bij een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) wordt niet gekeken naar wie schuldig is aan het ongeval. De werkelijke schade door het ongeval van alle inzittenden wordt vergoed, zowel materiële schade en letselschade als gevolgschade. Hierdoor is de SVI de meest complete aanvulling op een WA-verzekering. Dit maakt de aansprakelijkheidsvraag irrelevant, wat van groot belang kan zijn voor de schadevraag bij een eenzijdig ongeval.

B&O Letselschade raadt u aan om altijd uw autoverzekering onder de loep te nemen en van te voren te bedenken welke risico’s u wel of niet wilt incalculeren. Zo bent u altijd goed voorbereid indien u een ongeval overkomt.

Nadere informatie over uitkering verzekering na een ongeval

Kosteloos juridische bijstand bij een eenzijdig ongeval

Onze letselschade juristen kunnen u altijd kosteloos bijstaan bij een eenzijdig ongeval indien u een Schadeverzekering Inzittenden heeft afgesloten. Wij zorgen er voor dat de juiste berekeningen worden gemaakt van de hoogte van uw (letsel)schade. Zo kunt u een volledige en correcte schadeclaim indienen bij uw verzekeringsmaatschappij. U weet dan zeker dat u het juiste schadebedrag zult ontvangen van uw verzekeraar. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74