Psychotherapie bij letselschade

In het kort

  • Wanneer u een ernstig ongeval met letselschade heeft gehad kan het voorkomen dat u mentale klachten krijgt. In sommige gevallen kan een psychotherapeut worden ingeschakeld om de klachten te behandelen. Indien u niet aanvullend verzekerd bent kunnen psychotherapie behandelingen volledig voor eigen rekening zijn.
  • Wanneer u de behandelingen bij een psychotherapeut wilt meenemen in de schadevergoeding is het belangrijk dat er een causaal verband bestaat en word aangetoond tussen uw klachten en het ongeval. Onze letselschadejuristen kunnen u hierbij helpen.
  • Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen na een ongeval met letsel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, of doe de letselschadetest.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Psychotherapie bij letselschade, is dat altijd noodzakelijk? Dit is uiteraard niet voor iedereen het geval. Maar bij een ongeval met letselschade is het niet ongewoon dat een slachtoffer nadien nog lange tijd last heeft van psychische klachten. Zeker een zwaar ongeluk is een heftige ervaring die nog lang levendig in de herinnering zal blijven hangen. Wat kan een psychotherapeut in zo’n situatie voor u betekenen? En worden de kosten hiervan vergoed na een ongeval? B&O Letselschade heeft het voor u uitgezocht en beantwoordt al uw vragen betreffende psychotherapie bij letselschade.

Gratis juridische hulp bij letselschade

Als u een ongeval met letselschade overkomt, is psychische ondersteuning misschien niet het eerste waar u aan denkt om te regelen. Dat is ook niet zo gek, want er komt zo verschrikkelijk veel op u af, dat u niet gelijk bezig bent met uw mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om bij een ongeval met letselschade gelijk de hulp in te schakelen van een ervaren en betrouwbare letselschade specialist. De letselschade juristen van B&O Letselschade nemen u de last uit handen van een ingewikkelde juridische procedure die na een ongeluk met letselschade kan ontstaan. U kunt zich dan volledig richten op uw fysieke en mentale herstel. Indien de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval, werken wij geheel gratis aan uw letselschade zaak.

Nader informatie over het belang van steun door directe omgeving bij letselschade

Inschakelen psychotherapeut bij letselschade

Wanneer wordt een psychotherapeut ingeschakeld bij letselschade? In eerste instantie neemt de politie vaak het initiatief om Slachtofferhulp in te schakelen bij een heftig ongeval met letselschade. Slachtofferhulp zorgt voor de eerste opvang, zowel mentaal als in praktische zin. Psychotherapie bij een therapeut komt meestal naderhand in beeld, omdat letselschade slachtoffers zich vaak later pas bewust zijn van de psychische gevolgen van het ongeval. Hierbij komt ook wel eens PTSS in beeld. Raadzaam is om een gekwalificeerde psychotherapeut in de arm te nemen om te werken aan de ontstane klachten.

Wat is PTSS?

PTSS is de afkorting voor posttraumatische stressstoornis. Het is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na het meemaken van een ingrijpende en traumatische gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeval, verkrachting of een oorlogssituatie. Zo’n gebeurtenis kan iemands leven compleet ontregelen.

In het geval van PTSS betekent het dat het slachtoffer psychische klachten heeft, omdat het slachtoffer de traumatische gebeurtenis niet (goed) heeft kunnen verwerken. Men spreekt van PTSS als de symptomen langer duren dan een maand. Indien de symptomen korter dan een maand duren, heeft men geen PTSS, maar spreekt men van de gevolgen van een kort durende traumatische gebeurtenis. Een psychotherapeut kan een slachtoffer van letselschade helpen om belemmeringen naar aanleiding van het ongeval op te lossen of te verminderen.

Wat doet een psychotherapeut voor een letselschade slachtoffer?

Niet alleen ieder ongeval, maar ook elk letsel en elk slachtoffer is weer anders. Daar komt nog eens bij dat de gevolgen van een ongeval door eenieder ook weer anders ervaren en herbeleefd worden. Dat maakt het niet eenvoudig om eenduidig te zijn welke behandeling het beste past bij psychische klachten bij letselschade. Dit zal door een gekwalificeerde psychotherapeut nader onderzocht moeten worden voordat er met een behandelplan gestart kan worden. Zodra de hulpvraag duidelijk is en een diagnose is gesteld, kan een psychotherapeut de juiste behandeling starten. Een psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater die de juiste kwalificaties heeft, is geregistreerd binnen het kader van de wet op de BIG (Beroep Individuele Gezondheidszorg).

Letselschade vergoeding voor psychische hulp?

Als u psychotherapie nodig heeft na een ongeval met letselschade, dan brengt dit de nodige kosten met zich mee. Geheel afhankelijk van de omstandigheden kunnen deze kosten mogelijk worden vergoed en worden meegenomen in de schadevergoeding door de tegenpartij. Het is daarbij wel belangrijk dat er een causaal verband bestaat tussen de stresserende situatie (het ongeval) en de claim. De ontstaansoorzaak en de ernst van de PTSS- of andere psychische klachten zullen moeten worden aangetoond voor een letselschadevergoeding.

Verzekering voor psychische behandeling

Voor de kosten van een psychische behandeling zijn de meeste mensen verzekerd. Voor letselschadeslachtoffers betekent dit in de meeste gevallen dat slechts het eigen risico wordt aangesproken. Dit zijn kosten die uw letselschadejurist zal proberen te verhalen op de aansprakelijk partij, waardoor u hier geen kosten in maakt. Mocht u geen aanvullende verzekering hebben afgesloten en dient u een eigen bijdrage voor een therapie te betalen, dan kunnen ook deze kosten op de tegenpartij worden verhaald. Daarnaast wordt de diagnose van uw psychotherapeut ook meegenomen in het bepalen van de hoogte van eventueel smartengeld.

Gratis hulp van een ervaren letselschade jurist

Om zonder financiële zorgen te starten met psychotherapie bij letselschade na een ongeval is een capabele en ervaren letselschade jurist essentieel. B&O Letselschade handelt uw letselschadeclaim van begin tot eind af en zorgt voor een passende schadevergoeding. Indien nodig regelen wij dat de verzekeraar van de tegenpartij een voorschot betaalt zodat u niet zelf voor de kosten van uw medische behandeling opdraait. Wij handelen uw letselschade zaak af van begin tot einde, zelfs geheel kosteloos indien wij de andere partij voor u aansprakelijk kunnen stellen. Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor nadere informatie of advies.

Gepost op

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74