Aansprakelijkheid letselschade in attractiepark

In het kort

  • Een dagje uit naar een attractiepark is vaak een leuke en zorgeloze dag. Maar wat als u tijdens een bezoek aan een attractiepark letselschade oploopt? Wie is er dan aansprakelijk voor uw letselschade?
  • Attractieparken hebben de zorgplicht om het park en de attracties zo in te richten dat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan die kunnen leiden tot ongevallen. Indien zij niet voldoen aan deze zorgplicht kunnen zij deels of geheel aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade.
  • Een attractiepark zal vaak proberen aan te tonen dat zij aan de zorgplicht hebben voldaan en dat uw letselschade komt door uw eigen onoplettendheid. Het is dan fijn om een ervaren jurist aan uw zijde te hebben die u kan helpen met de aansprakelijkheidsstelling.
  • Heeft u letselschade opgelopen in een attractiepark? En wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

De herfstvakantie is in aantocht en u plant een gezellig dagje uit met uw gezin. U besluit met z’n allen naar een attractiepark te gaan. Dat u er niet aan denkt dat zo’n uitje heel anders kan lopen dan u had gedacht, dat is niet zo vreemd. Veiligheid staat voor attractieparken voorop. Maar ondanks alle maatregelen kan er wel eens wat mis gaan. Wie is er dan aansprakelijk voor uw letselschade? En hoe zet u een dergelijke schadeclaim in werking? B&O Letselschade heeft de antwoorden voor u.

Gratis juridische hulp bij ongeval in attractiepark

Wat een gezellig dagje uit had moeten worden, draait uit op een drama. Door een ongeval met een attractie loopt u letselschade op en u moet afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Bent u zelf onvoorzichtig geweest of is het toch nalatigheid van het attractiepark? De ervaren letselschade juristen van B&O Letselschade kunnen dit geheel vrijblijvend voor u uitzoeken. En indien het attractiepark aansprakelijk gesteld kan worden voor uw letselschade werken wij zelfs geheel gratis aan uw schadeclaim.

Lees ook:
Letsel bij bezoek aan een dierenpark
Is een speeltuin aansprakelijk voor letsel bij kinderen?

Attractieparken populair

De Nederlandse attractieparken trekken jaarlijks miljoenen bezoekers. De laatste jaren stijgen deze cijfers alleen maar door de onverminderde populariteit van deze parken, ook vanwege de komst van buitenlandse toeristen. In Nederland bezochten in 2017 10,7 miljoen mensen een attractiepark of dierentuin, 400.000 meer dan het jaar ervoor. Alleen al de Efteling trok in 2017 bijna 5,2 miljoen bezoekers, waarvan ruim 1 miljoen uit het buitenland. Jong en oud vermaken zich in alle attracties die worden aangeboden en steeds gedurfdere vormen aannemen.

Veiligheid en risico attractiepark

Met de populariteit van de pretparken en de groei van het aantal bezoekers neemt ook het risico op letselschade toe. Want hoe houden de attractieparken controle op de veiligheid van al die mensen die een ritje maken in de achtbaan? En hoe kunnen zij bewerkstelligen dat de attracties veilig blijven ondanks veelvuldig gebruik, enthousiaste en ongeduldige gebruikers en drukte?

Als een bezoeker letselschade oploopt in het attractiepark betekent dat dan ook dat de beheerder of eigenaar hiervan aansprakelijk gesteld kan worden? Uiteraard hangt dit erg af van de omstandigheden. Maar over het algemeen kan gesteld worden dat het park wel gehouden is aan bepaalde voorwaarden om het bezoek zo veilig mogelijk te maken en om letselschade te voorkomen:

  • De attracties moeten zo veilig mogelijk gemaakt worden
  • De attracties moeten regelmatig gecontroleerd en gekeurd worden
  • De bezoekers moeten duidelijk geïnformeerd worden over de nog bestaande gevaren en risico’s (waarschuwingsborden en aanwijzingen van het personeel)
  • De attracties mogen geen gevaar vormen voor de gezondheid en de veiligheid van de bezoekers

Zorgplicht attractiepark

Een attractiepark moet dusdanig ontworpen en gebouwd zijn dat redelijkerwijs verwacht mag worden dat het veilig genoeg is om gebruikt te worden. Men dient er rekening mee te houden dat een kind, of misschien zelfs wel een volwassene, onvoorzichtig of onoplettend kan zijn. Maar met name het impulsieve gedrag van kinderen moet ingecalculeerd zijn. Een attractiepark heeft de zorgplicht om het park en de attracties zo in te richten dat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan die kunnen leiden tot ongevallen.

Als het pretpark nalatig is op één of meerdere van de genoemde punten en een bezoeker loopt hierdoor letselschade op, dan is het park mogelijk aansprakelijk te stellen voor geleden en mogelijk nog te lijden schade. Dit is het geval mits het slachtoffer geen buitensporig en risicovol gedrag heeft vertoond.

Discussie over aansprakelijkheid

U begrijpt wellicht dat er bij letselschade in een attractiepark discussie kan ontstaan over het al dan niet naleven van de veiligheidsvoorschriften en het toezicht daarop. Het park zal in veel gevallen aan willen tonen dat zij zich wel degelijk aan de voorschriften heeft gehouden en dat er sprake is geweest van ‘eigen schuld’ van de bezoeker.

Voor de aansprakelijkheidsvraag is het van belang te weten wat er precies is gebeurd. Wat zijn de feiten en de omstandigheden en hoe is de letselschade ontstaan? Het begrip ‘gebrek’ wordt bij de beoordeling van aansprakelijkheid door de wet ruim uitgelegd. Het heeft namelijk niet alleen betrekking op de deugdelijkheid van het materiaal en het onderhoud van de attractie. Het heeft ook te maken met het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Informatie over de oorzaak van het ongeval met de attractie is daarnaast van groot belang om toekomstige ongelukken en letselschade te voorkomen.

Letselschade in attractiepark? Gratis juridisch advies!

Letselschade oplopen in een attractiepark en de bijbehorende aansprakelijkheid is ingewikkelde materie. En het wordt meestal niet makkelijk gemaakt om nalatigheid van het attractiepark aan te kunnen tonen. Het is daarom altijd raadzaam een letselschade specialist of jurist in de arm te nemen indien u een ongeval met letselschade heeft gehad in een pretpark. U moet zich in zo’n geval kunnen richten op uw herstel en niet bezig zijn met ingewikkelde juridische materie die u boven uw pet gaat. Onze betrokken en ervaren letselschade juristen nemen u dit uit handen en zorgen voor een succesvolle afronding van uw letselschadeclaim indien wij het attractiepark voor u aansprakelijk kunnen stellen. Wij werken daarbij geheel kosteloos aan uw case, de aansprakelijke partij is namelijk verplicht uw juridische kosten te vergoeden. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74