Letselschade op vakantie in het buitenland

Letselschade in het buitenlandHet vakantieseizoen is weer begonnen. Met veel voorpret begint u aan uw reis en u kijkt uit naar ontspanning op uw bestemming in het buitenland. Maar indien u letselschade op vakantie oploopt, is er van ontspannen helaas geen sprake meer. Uiteraard gaat u er bij aanvang van uit dat er niets zal gebeuren, maar wat moet u doen als u tijdens uw vakantie toch een ongeluk krijgt met letselschade tot gevolg? Moet u hierbij rekening houden met de rechtspraak van het vakantieland? En hoe zit het met aansprakelijkheid in het buitenland? B&O Letselschade zocht het voor uit en zet voor u op een rij welke stappen u hierbij het beste kunt ondernemen.

Kennis en expertise van een letselschade jurist

Uiteraard gunnen wij het niemand, een nare onderbreking van uw vakantie door een ongeval met letselschade. Maar in de praktijk van B&O Letselschade zien onze letselschade juristen dit helaas zo nu en dan toch gebeuren. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar met de juiste kennis en informatie bent u er toch wat beter op voorbereid als u iets overkomt op uw vakantiebestemming. Daarnaast kunt u rekenen op de expertise en slagvaardigheid van ons letselschadebureau indien er dan toch wat gebeurt met letselschade tot gevolg. Wij informeren u graag over de mogelijke gevolgen en de te nemen stappen.

Nadere informatie over veilig en goed voorbereid met de auto op vakantie

Recht bij letselschade in het buitenland

Zoals u zich kunt voorstellen, geldt er in elk land ander recht, ook al bent u op vakantie in Europa. Dit kan ook het geval zijn in het geval van letselschade in een ander Europees land. U weet misschien wel dat als u in Nederland letselschade oploopt door schuld van een ander, u in veel gevallen recht hebt op een schadevergoeding. De andere partij kan dan aansprakelijk gesteld worden en draait onder andere op voor de door u gemaakte kosten naar aanleiding van het ongeval. Ook heeft u dan recht op gratis juridische hulp.

Wanneer u letselschade op vakantie oploopt, geldt het zogenaamde ‘lex loci delicti’-principe. Dit houdt in dat na een onrechtmatige daad de wetten gelden van het land waar de daad is begaan. In het geval van letselschade betekent dit dat de wetten van het land gelden waar u letselschade heeft opgelopen. Een uitzondering hierop zijn echter verkeersongevallen.

Verkeersongeval in het buitenland

Als u een verkeersongeval in het buitenland krijgt en u heeft letselschade, dan geldt het ‘lex loci delicti’-principe niet en zal er worden geoordeeld naar het Haags Verkeersongevallenverdrag. In het verdrag staan de volgende punten over het geldend recht bij ongevallen in het buitenland:

  • Wanneer er een eenzijdig verkeersongeval plaatsvindt, is het recht van het land waar het voertuig staat ingeschreven van toepassing. Dit geldt voor zowel de bestuurder als de passagiers wanneer zij slachtoffer worden van het ongeval
  • Wanneer twee of meer voertuigen betrokken zijn bij een ongeval en zij zijn beide ingeschreven in hetzelfde land, is het recht van dat land van toepassing. Wordt u dus door een Nederlandse auto in het buitenland aangereden? Dan is het Nederlandse recht van toepassing
  • Zijn een of meerdere personen die zich buiten de voertuigen bevonden, betrokken bij het ongeval en komen zij uit hetzelfde land als de auto(‘s)? Dan is het recht van dat land van toepassing.

Het verdrag is bindend in een groot aantal Europese landen, zoals de Benelux, Frankrijk, de Baltische Staten, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Overigens zijn de verkeersregels van het land waarin het ongeval plaatsvindt uiteraard geldend.

Wat te doen bij letselschade in het buitenland?

Geheel afhankelijk van in welk land u op vakantie bent, zal de toedracht en de afhandeling van een ongeval met letselschade verschillen van ons eigen land. De veroorzaker van het ongeval zal ook in het buitenland aansprakelijk gesteld kunnen worden voor uw letselschade, maar dat ligt een stuk ingewikkelder. Letselschade buitenlandDit principe waarbij de wetten gelden van het land waarin de letselschade is opgelopen, maakt het claimen van een schadevergoeding een lastig proces. U weet niet precies wat de wetten van het land zijn, u krijgt te maken met taalbarrières en wellicht speelt de afstand mee. Wij raden u aan bij letselschade in het buitenland de plaatselijke politie te bellen, alle gegevens te (laten) registreren van de andere partij en ter plaatse foto’s te maken van het incident. Zoek ook direct ter plaatse medische hulp om later een mogelijk verband met het ongeval aan te kunnen tonen. Bewaar altijd bonnetjes van onkosten die u maakt naar aanleiding van het ongeval. Neem vervolgens contact op met een letselschade specialist in uw eigen land.

Letselschade tijdens een georganiseerde reis

In de Nederlandse wet staat dat een reisorganisator moet zorgen dat een reis naar verwachting van de reiziger verloopt. Als dit niet gebeurt en er is sprake van letselschade, dan is de reisorganisator verplicht de schade te vergoeden. Het gaat hierbij echter wel alleen om de diensten die bij de reis zijn inbegrepen, dus bijvoorbeeld een ongeval in het hotel dat door de reisorganisatie voor u geboekt is. Gaat u zelf op stap en loopt u hierbij letselschade op? Dan is uw reisorganisatie niet aansprakelijk voor uw letselschade.

Voorzorgsmaatregelen beperken letselschade op vakantie

Er zijn een aantal zaken die u kunt regelen voor u op vakantie gaat om ervoor te zorgen dat u bij letselschade zo min mogelijk ongemakken heeft. Zorg bijvoorbeeld dat u goed verzekerd bent, ook voor ongevallen in het buitenland. Het kan beslist geen kwaad om daarbij aanvullend te kiezen voor een SVI-verzekering om uzelf en inzittenden te verzekeren bij een eenzijdig ongeval. Stel u tevens op de hoogte van de verkeersregels van het land waar u naar toe gaat. Vaak nemen we aan dat het Nederlands recht gunstiger is, maar dat is lang niet altijd het geval. Zo zijn de smartengeldvergoedingen in sommige landen een stuk hoger, waardoor het interessanter is om een andere partij op basis van het recht in dat land aansprakelijk te stellen.

Wilt u graag advies of nadere informatie? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact op met onze letselschade juristen. B&O Letselschade wenst u een fijne, zorgeloze en vooral schadevrije vakantie toe!

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74