Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Welke schadeposten zijn er bij whiplash?

In het kort

  • Een whiplash is vaak het gevolg van een auto-ongeluk als een kop-staartbotsing. Slachtoffers kunnen veelal aanspraak maken op een letselschadevergoeding
  • Indien u door een derde whiplash letselschade oploopt, worden de kosten (de schadeposten van uw whiplash letsel) door de aansprakelijke tegenpartij betaald
  • Voor de pijn en het verdriet dat door de whiplash is ontstaan, kunt u tevens een vergoeding claimen
  • Wij informeren u over de te nemen stappen bij whiplash en helpen u kosteloos van A tot Z met de afhandeling van uw letselschadezaak
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een whiplash is vaak het gevolg van een auto-ongeluk als een kop-staartbotsing. Slachtoffers kunnen veelal aanspraak maken op een letselschadevergoeding. Welke schadeposten bij whiplash letsel meegenomen kunnen worden en hoe hoog een schadevergoeding bij een whiplash eigenlijk is, zijn enkele vragen waar slachtoffers vaak mee rondlopen. Dat is niet zo vreemd, er komt na een ongeluk met letsel nogal wat op u af.

Na een ongeluk met whiplash tot gevolg is het belangrijk om alle schade in kaart te brengen. Het is altijd raadzaam om een letselschadespecialist in te schakelen. Allereerst beschikt u wellicht niet over de juiste kennis als het gaat om aansprakelijkheid en het claimen van een schadevergoeding. En ten tweede is het nog vaak zo dat verzekeraars een whiplash niet erkennen. Omdat het letsel niet objectiveerbaar is ofwel onomstotelijk vast te stellen is door een arts is het lastig de letselzaak te voeren. De verzekeraar kan claimen dat uw klachten geen verband houden met het ongeluk of erger, het tussen uw oren zit. Dit maakt het voor u moeilijker om duidelijk te krijgen waar u recht op heeft en welke schadeposten u bij whiplash letsel kunt claimen.

De juristen van B&O Letselschade weten dat de gevolgen van een whiplash, zoals letsel aan nek en/of rug, vaak een enorme impact heeft op iemands leven. Aan de andere kant weten onze juristen ook dat het claimen van een letselschadevergoeding bij whiplash letsel vrij gecompliceerd is. Samen met u stellen onze letselschadespecialisten vast welke schadeposten als gevolg van uw whiplash letsel een rol spelen bij de bepaling van de hoogte van de schadevergoeding. Het is daarom altijd verstandig onze juridische hulp in te schakelen.

Welke klachten behoren tot whiplash letsel?

U kunt door een whiplash te maken krijgen met klachten als hoofdpijn, nekpijn, schouder- en rugpijn, duizeligheid, vergeetachtigheid, geheugenproblemen en oorsuizen. Behalve de fysieke en emotionele gevolgen, kan een whiplash ook financiële gevolgen met zich meebrengen. Wellicht blijft die verwachte promotie uit of kunt u uw werkzaamheden niet meer (volledig) uitoefenen. U lijdt dan inkomensverlies. Dit is één van de schadeposten als gevolg van whiplash letsel.

> Meer over whiplashklachten

Wie betaalt de schadeposten van uw whiplash letsel?

Indien u door een derde whiplash letselschade oploopt, worden de kosten (de schadeposten van uw whiplash letsel) door de aansprakelijke tegenpartij betaald. Dit is geregeld in de Nederlandse wet. Het gaat om alle geleden kosten, maar ook om de nog te lijden letselschadekosten en juridische kosten.

Alle schadeposten van whiplash letsel op rij

Er zijn verschillende schadeposten bij whiplash letsel die u op de schuldige tegenpartij kunt verhalen. Ondanks dat elke letselschadezaak uniek is, zijn er wel degelijk bepaalde standaard letselschadeposten te onderscheiden.

Medische kosten

Raakt u betrokken bij een ongeval en loopt u een whiplash op? Dan krijgt u vaak direct met medische kosten te maken. Enkele voorbeelden zijn behandelingen van een medisch specialist en/of medicijnen die niet door uw zorgverzekering worden vergoed. Ook het eigen risico behoort tot deze schadepost.

Materiële schade

Bij een ongeval met whiplash loopt u tevens materiële schade op. Dit is de schade aan uw auto of motor, evenals schade aan uw kleding, bril en andere eigendommen. Deze schadeposten worden in de whiplash letselschadevergoeding meegenomen.

Extra reiskosten

Als gevolg van uw whiplash kan het voorkomen dat u niet meer in staat bent om zelf auto te rijden. Wellicht staat u wekelijks onder behandeling van een arts in het ziekenhuis. U kunt dan de kosten van het openbaar vervoer of de taxi als één van de schadeposten van uw whiplash letsel opvoeren. Ook wanneer iemand u rijdt (vriend, collega, familie, goede buur) kunt u kilometervergoeding claimen.

Verlies van zelfredzaamheid

Heeft u hulp nodig bij uw algemene dagelijkse taken en/of persoonlijke verzorging als gevolg van uw whiplash? Dan is dit een schadepost die vergoed moet worden door de tegenpartij.

Hulp in en rond het huis

Wanneer u door uw whiplash tijdelijk of helemaal niet meer in staat bent om zelf uw huishouden en/of tuin te doen, moet u hulp inschakelen. De kosten voor een schoonmaakster of tuinman kunt u indienen als letselschadepost.

Inkomensverlies

U lijdt inkomensverlies indien u als gevolg van uw whiplash geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Het verlies van inkomen is een letselschadepost die de tegenpartij moet vergoeden. Wanneer u zelfstandige bent en u als gevolg van uw letsel iemand in dienst moet nemen of zelfs moet stoppen met uw onderneming, zullen deze kosten verhaald worden, samen met de rest van de schadeposten van uw whiplash letsel.

Immateriële schade ofwel smartengeld

Voor de pijn en het verdriet dat door de whiplash is ontstaan, kunt u tevens een vergoeding claimen. Deze vergoeding voor gederfde levensvreugde, beter bekend als smartengeld, en behoort tevens tot de schadeposten van uw whiplash letsel. De hoogte van de immateriële schadevergoeding is afhankelijk van de ernst en duur van het letsel, evenals de beperkingen en gevolgen van het letsel.

> Meer over de hoogte van smartengeld

Juridische kosten

Voor het opstellen en claimen van de schadeposten van uw whiplash letsel, schakelt u de expertise van B&O Letselschade in. Deze kosten worden eveneens meegenomen in de berekening van de letselschadevergoeding. Dit betekent dat in de meeste gevallen onze juridische bijstand voor u gratis is.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook een aantal dingen doen om alle schadeposten van uw whiplash letsel vergoed te krijgen.

  • Bezoek direct na het ongeval uw huisarts en geef aan waar u pijn en last van heeft
  • Houd alle kosten bij en bewaar alle bonnen
  • Houd een dagboek bij en schrijf daarin dagelijks hoe u zich voelt en waar u pijn heeft.

Hoe lang duurt een whiplash letselschadezaak?

De duur en het verloop van een whiplash letselschadezaak is van verschillende factoren afhankelijk. Vooral uw persoonlijke situatie speelt een belangrijke rol bij de duur van de zaak, zoals de aard en ernst van uw opgelopen letsel. Onze letselschadespecialist kan u vertellen wat u kunt verwachten. Daarnaast helpen wij u bij het beschrijven van alle schadeposten van uw whiplash letsel, stellen wij de veroorzaker aansprakelijk en eisen wij een maximale letselschadevergoeding. Tijdens de letselschadezaak houden wij u continu op de hoogte van het verloop.

> Meer over afwikkeling letselschadezaak

Wilt u weten welke schadeposten bij whiplash letsel door de tegenpartij vergoed moeten worden? Neem contact met ons op. Wij informeren u over de te nemen stappen en helpen u kosteloos van A tot Z met de afhandeling van uw letselschadezaak.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen