Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 275 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Ik ben van achteren aangereden en heb een whiplash, wat nu?

In het kort

 • Een whiplash is een heftige beweging van het hoofd van achteren naar voren waarbij de nek overbelast raakt door overstrekking. Een typische situatie waarbij mensen dit letsel oplopen, is een kop-staartbotsing
 • Het typische van een whiplash is dat er in de meeste gevallen geen fysieke schade te vinden is, maar wel veel lichamelijke en psychische symptomen aanwezig zijn
 • Er is niet altijd een verband tussen de ernst van de klachten en de ernst van het ongeval
 • Bij ongeveer 1 procent van de mensen die een whiplash hebben opgelopen bij een ongeval blijven de symptomen permanent aanwezig
 • U heeft bij een post whiplash syndroom recht op een schadevergoeding en smartengeld als een ander aansprakelijk is voor uw whiplash trauma
 • Wij bieden u gegarandeerd kosteloze rechtsbijstand na een ongeval met whiplash
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een whiplash is een veelvoorkomend letsel bij verkeersongelukken, zeker wanneer het slachtoffer van achteren aangereden is.  Het zorgt bij de meeste mensen direct voor hevige nek- en hoofdpijn. Het komt ook voor dat iemand pas uren of dagen na het ongeval last krijgt van de symptomen. Daarnaast blijft het bij een deel van de slachtoffers niet bij alleen nek- en hoofdpijn, maar straalt de pijn door naar de armen, schouders en de rug. Naast lichamelijke symptomen heeft een whiplash bij veel slachtoffers ook psychische symptomen.

Directe psychische gevolgen van een whiplash na een aanrijding van achteren zijn geheugenproblemen en concentratiestoornissen. Een indirect psychisch gevolg van een whiplash is bijvoorbeeld een depressie als gevolg van lichamelijke beperkingen. Ten slotte verschilt het van persoon tot persoon hoelang de klachten aanhouden. Bij een lichte whiplash is het slachtoffer veelal binnen drie maanden klachtenvrij, maar bij een zwaar whiplash trauma kunnen de klachten zelfs chronisch worden. Als u na een aanrijding van achteren symptomen van een whiplash heeft, dan kunt u beter zo snel mogelijk uw huisarts bezoeken. Daarnaast doet u er verstandig aan een letselschadebureau in de arm te nemen om een schadevergoeding te eisen van de aansprakelijke partij.

Wat is een whiplash precies?

Een whiplash is een heftige beweging van het hoofd van achteren naar voren waarbij de nek overbelast raakt door overstrekking. Een typische situatie waarbij mensen dit letsel oplopen, is een kop-staartbotsing. Doordat een stilstaande of langzaam rijdende auto van achteren wordt aangereden door een andere auto, schiet de auto onverwachts naar voren. Doordat het lichaam tegen de stoel wordt gedrukt door de veiligheidsgordel, kan het hoofd vrij van voren naar achteren bewegen. Tijdens een whiplash, in het Nederlands ook wel zweepslag genoemd, worden de nekwervels, de tussenwervelschijven, de banden, de spieren en de pezen uitgerekt en in ernstige gevallen zelfs beschadigd. Het typische van een whiplash is dat er in de meeste gevallen geen fysieke schade te vinden is, maar wel veel lichamelijke en psychische symptomen aanwezig zijn.

> Wat te doen na een aanrijding?

Lichamelijke symptomen whiplash

Bij een whiplash heeft de nek het meeste te verduren omdat het gewicht van het hoofd aan de nekwervels trekt. Daarom is nekpijn één van de eerste symptomen van een whiplash waar alle slachtoffers last van hebben. Omdat de nekwervels tot aan de hersenstam reiken, is ook hoofdpijn een veelgehoorde klacht. De lichamelijke klachten kunnen echter vanuit het hoofd en de nek uitstralen naar de rug, de armen en de schouders.

Er is niet altijd een verband tussen de ernst van de klachten en de ernst van het ongeval. Het is mogelijk dat een automobilist die met 30 kilometer per uur is aangereden van achteren meer whiplash symptomen vertoont dan iemand die met 60 kilometer per uur van achteren is aangereden. De stand van het hoofd speelt hierbij ook een rol. Als u opzij kijkt op het moment van de aanrijding, dan is er een grotere kans op ernstigere symptomen dan wanneer het hoofd recht naar voren wijst.

De symptomen van een whiplash worden gecategoriseerd in vier gradaties. Bij whiplash klachten van de eerste graad is er uitsluitend sprake van nekklachten en is er geen fysieke schade zichtbaar. De symptomen bij een whiplash klachten van de tweede graad bestaan uit nekpijn met zichtbare afwijkingen zoals drukpijn en moeite met het bewegen van de nek. Bij ernstige whiplash klachten van de derde en vierde graad zijn de symptomen zeer uiteenlopend en is er sprake van neurologische uitvalsverschijnselen en pijn veroorzaakt door fracturen en dislocaties van de nekwervels.

> Meer over whiplash

De meest voorkomende lichamelijke symptomen van een whiplash zijn:

 • Nek-, hoofd- en kaakpijn
 • Pijn in armen, schouders en rug
 • Duizeligheid
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid
 • Krachtverlies of tintelingen in armen en benen
 • Oorsuizen

Psychische symptomen whiplash

Met name bij whiplash klachten vanaf de derde graad komen psychische symptomen vaker voor. Het is onduidelijk hoe de psychische oorzaken precies ontstaan, maar het komt waarschijnlijk doordat de hersenen tijdens een whiplash een flinke opdonder krijgen. Hierdoor kunnen verschillende psychische klachten ontstaan die een directe gevolg zijn van de whiplash of een indirect gevolg van lichamelijke klachten en beperkingen.

Een aantal psychische symptomen van een whiplash zijn:

 • Concentratiestoornissen
 • Geheugenproblemen
 • Slaapstoornissen
 • Lusteloosheid
 • Overgevoeligheid
 • Depressie
 • Emotionele instabiliteit

Post whiplash syndroom

Bij ongeveer 1 procent van de mensen die een whiplash hebben opgelopen bij een ongeval blijven de symptomen permanent aanwezig. Als whiplash symptomen langer dan twee jaar aanhouden, dan is er sprake van het post whiplash syndroom. Dit betekent dat het slachtoffer chronische whiplash klachten heeft ontwikkeld en nooit meer volledig zal herstellen. Het post whiplash syndroom heeft een grote invloed op het leven na een ongeval. Het slachtoffer raakt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt, kan zijn hobby’s niet meer uitvoeren, raakt in een sociaal isolement of een depressie en heeft een deel van zijn levensvreugde en zelfwerkzaamheid verloren. U heeft bij een post whiplash syndroom recht op een schadevergoeding en smartengeld als een ander aansprakelijk is voor uw whiplash trauma. Voor het claimen van een schadevergoeding kunt u de juridische hulp inschakelen van een letselschadebureau.

> Hoeveel smartengeld bij whiplash

Letselschadebureau B&O Letselschade

B&O Letselschade staat slachtoffers van verkeersongevallen bij die kampen met de symptomen van een whiplash. Als u whiplash symptomen ervaart na een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is, dan kunnen wij u gratis rechtsbijstand bieden. Bij een kop-staartbotsing is in bijna alle gevallen de persoon die u van achteren heeft aangereden aansprakelijk.

Wij raden het aan om altijd gebruik te maken van de rechtsbijstand van onze ervaren letselschadejuristen omdat het niet altijd even eenvoudig is om uw whiplash aan te tonen. Wij zorgen ervoor dat verzekeraars uw whiplash klachten serieus nemen zodat u de schadevergoeding krijgt uitgekeerd waar u recht op heeft. Voor gegarandeerd kosteloze rechtsbijstand na een ongeval met whiplash neemt u contact op met B&O Letselschade voor een persoonlijke afspraak bij u aan huis.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen