Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Hoogte uitkering letselschade

In het kort

 • De vergoeding voor letselschade kan bestaan uit twee delen: de letselschade die u op dit moment heeft en de schade die u wellicht nog in de toekomst zal lijden
 • De totale omvang van uw letselschade kan pas vastgesteld worden als een zogeheten ‘medische eindtoestand’ is bereikt
 • In principe worden de materiële kosten vergoed die u maakt bij mogelijke schadeposten van letselschade
 • De hoogte van smartengeld is lastiger te bepalen
 • Indien de andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor uw letsel staan wij u geheel kostenloos bij
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

letselschade uitkeringAls slachtoffer van een ongeval wilt u uitkering van al uw letselschade. Dit betekent niet alleen uitkering van de kosten die u maakt, maar ook van de eventuele inkomsten die u misloopt en een smartengeld-uitkering voor gederfde levensvreugde. Het berekenen van de hoogte van een letselschade uitkering en het verhalen van de schade op de tegenpartij is echter werk voor specialisten. Onze letselschadejuristen en -experts zijn er daarom voor u.

Enkele belangrijke letselschade begrippen

Voorschot

Als wij uw zaak in behandeling nemen, zullen we eerst een voorschot op de uiteindelijke letselschade uitkering vragen. Zo komt u niet in financiële problemen.

Geleden en nog te lijden letselschade

Voor vergoeding komt niet alleen in aanmerking de letselschade die u op dit moment lijdt (zoals bijvoorbeeld medische kosten), maar ook de letselschade die u in de toekomst zal lijden. Letselschade in de toekomst is bijvoorbeeld minder inkomen doordat u niet meer in staat bent hetzelfde werk te doen als vóór het ongeval.

Medische eindtoestand

De totale omvang van uw letselschade kan pas vastgesteld worden als een zogeheten ‘medische eindtoestand’ is bereikt. Dit is het moment waarop u bent genezen of waarop duidelijk is wat de gevolgen van uw letsel zijn voor de rest van uw leven.

Vaststellingsovereenkomst

Onze ervaring leert dat in de meeste gevallen een regeling met de (verzekeraar van de) veroorzaker wordt getroffen. Dit betekent dat zowel u als de (verzekeraar van de) veroorzaker het eens zijn over het aan u uit te keren bedrag. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Zodra de overeenkomst is ondertekend wordt de schadevergoeding aan u uitgekeerd.

Welke schadeposten?

Natuurlijk wilt u weten hoe hoog de uiteindelijke letselschade uitkering zal zijn. Wij kunnen hierover vooraf echter geen toezeggingen doen. De uitkering hangt namelijk van veel verschillende omstandigheden af.

Om u toch een indruk te geven van mogelijke schadeposten bij letselschade hebben wij voor u een overzicht samengesteld:

 • Verlies van inkomen;
 • Verlies van overige inkomsten voor zelfstandige ondernemers (zoals afschrijvingen);
 • Reiskosten;
 • Ziektekosten;
 • Aanpassingen in huis;
 • Huishoudelijke hulp;
 • Zelfredzaamheid;
 • Annuleringen, opzeggingen, of zinloos geworden uitgaven;
 • Smartengeld.

In principe worden de daadwerkelijke kosten die u voor bovenstaande posten maakt, vergoed. Bewaar dus goed alle rekeningen, bonnen of andere schriftelijke bewijzen voor deze schadeposten.

Hoogte smartengeld

Bij smartengeld ligt dit iets anders. Smartengeld is schadevergoeding voor immateriële letselschade. Denk aan geestelijke en lichamelijke pijn en gemiste levensvreugde. U heeft voor deze schadepost geen daadwerkelijke uitgaven gedaan. Het is daarom erg lastig de hoogte van het smartengeld te bepalen. In Nederland worden over het algemeen geen hoge bedragen aan smartengeld uitgekeerd.

Heeft u ook letselschade opgelopen door een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is? Wij vertellen u graag meer over de hoogte van de uitkering. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 085 – 877 17 74.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen