Verschil letselschadejurist en letselschadeadvocaat

In het kort

 • Wanneer u een ongeval heeft gehad met letselschade wilt u waarschijnlijk een expert inschakelen om u te helpen met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het claimen van uw schadevergoeding. Dit kan zowel een letselschadejurist als -advocaat zijn.
 • Het belangrijkste verschil tussen een jurist en advocaat is dat een advocaat uw zaak aan de rechter mag voorleggen. Een letselschadejurist mag dit alleen binnen bepaalde beperkingen. Een procedure komt in slechts ongeveer 5% van de gevallen voor. Vaak kunt u dus net zo goed gebruik maken van een letselschadejurist.
 • Een letselschadejurist is vaak goedkoper omdat zijn of haar kosten worden meegenomen in de schadeclaim. Voor het aannemen van een zaak beoordeeld de jurist uw zaak op haalbaarheid. Een letselschadeadvocaat kan u niet altijd de garantie op gratis rechtshulp geven en zal de kosten aan u doorberekenen indien de andere partij niet aansprakelijk wordt bevonden.
 • Een letselschadejurist kan u in veruit de meeste gevallen bijstaan en is vaak goedkoper. Bij een gang naar de rechter kan voor de procedure indien nodig nog een letselschadeadvocaat worden ingeschakeld.
 • Heeft u vragen over het verschil tussen een letselschadejurist en letselschadeadvocaat. Of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en heeft u hierbij letselschade opgelopen? Dan is het in veel gevallen aan te raden een letselschade expert in te schakelen. Afhankelijk van uw situatie kan een letselschade specialist de andere partij voor u aansprakelijk stellen en een schadeclaim indienen. Maar wanneer schakelt u een advocaat in en wanneer is het voldoende een onafhankelijk letselschade specialist of een jurist te benaderen? B&O Letselschade legt u het verschil uit tussen een jurist en een advocaat en adviseert u over de beste keuze in uw omstandigheden.


UITGELICHT

Jurist vs advocaat

De belangrijkste verschillen tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist:

 • Een letselschade advocaat heeft na zijn of haar studie rechten nog een gespecialiseerde praktijkopleiding gevolgd binnen de advocatuur en is daarna beëdigd tot advocaat. Een letselschade jurist heeft ook een studie rechten succesvol afgerond, maar is daarna gelijk in de praktijk gaan werken
 • Indien uw letselschadezaak voor de rechter moet komen, mag een letselschade advocaat voor u naar de rechter gaan. Een letselschade jurist mag dit alleen binnen bepaalde beperkingen
 • Een letselschade advocaat is vaak veel duurder dan een letselschade jurist, omdat hij of zij geen gratis diensten mag aanbieden. Een letselschade jurist mag dit wel omdat de onkosten van een letselschade jurist worden meegenomen in uw schadeclaim

De belangrijkste overeenkomsten van een letselschade jurist en een letselschade advocaat:

 • Een letselschade advocaat en een letselschade jurist hebben allebei succesvol een studie rechten afgerond en dragen beiden de titel ‘meester’ (mr.)
 • Zowel een jurist als een advocaat zijn bevoegd u bij te staan bij de begroting en afhandeling van uw letselschadezaak
 • Beiden hebben een gedegen kennis van het letselschaderecht
 • Een letselschade jurist zal evenals een letselschade advocaat het belang van zijn cliënt voorop stellen
 • Zowel een letselschade jurist als een letselschade advocaat kunnen het Nationaal Keurmerk Letselschade dragen. Dit is ook het geval bij de letselschade juristen van B&O Letselschade. Hiermee garanderen wij u kwalitatieve en transparante juridische dienstverlening

Gratis juridische hulp bij letselschade

Of u nu een letselschade jurist of een letselschade advocaat inschakelt, als u letselschade heeft door schuld van een ander, dan is er een kans dat u gratis juridisch kunt worden bijgestaan. Dit is het geval als de andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade. U heeft dan recht op een schadevergoeding, inclusief een vergoeding voor juridische hulp. 


De juristen en letselschade experts van B&O Letselschade informeren u graag nader of u in aanmerking komt voor onze gratis dienstverlening. Doe onze letselschadetest!


Het tijdig claimen van letselschadevergoeding

Na een ongeval heeft u waarschijnlijk in eerste instantie wel wat anders aan uw hoofd dan het direct claimen van een schadevergoeding. Uw gezondheid en uw herstel komen tenslotte op de eerste plaats. Toch kan uw financiële situatie als gevolg van het ongeluk snel zorgelijk worden. Misschien kunt u door uw letsel minder of helemaal niet meer werken of lopen de medische kosten behoorlijk op. Dan is het toch wel belangrijk de juiste stappen te nemen en uw financiële zorgen achter u te laten.

Het is daarom verstandig tijdig een letselschade jurist of letselschade expert in te schakelen. Hij of zij kan namelijk direct een voorschot op de uiteindelijke letselschadevergoeding indienen bij de tegenpartij. Zo worden verdere financiële problemen voor u voorkomen. Zorgt u er voor dat u in ieder geval binnen 3 jaar na het ongeval een letselschade specialist de tegenpartij aansprakelijk laat stellen. Zo bent u er zeker van dat u niet te laat bent met aanspraak maken op schadevergoeding.

Letselschade jurist of advocaat?

Een advocaat en jurist hebben allebei dezelfde studie Nederlands recht aan een universiteit met goed gevolg afgerond. Beiden dragen de titel meester (mr.) gebruiken de afkorting LLM in combinatie met hun naam. En beiden bieden juridische hulp bij het claimen van letselschade. Wat is dan het verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist?

Letselschade juristen en letselschade specialisten, zoals werkzaam bij B&O Letselschade, kunnen kosteloze rechtshulp garanderen. Een advocaat kan u niet in alle gevallen die garantie geven, uitgezonderd de advocaten die volgens het principe ‘no cure no pay’ werken. Het kan voorkomen dat een letselschade advocaat u een hoog tarief zal moeten doorberekenen als de andere partij niet aansprakelijk gesteld kan worden. Een letselschade jurist beoordeelt uw zaak eerst op mogelijke aansprakelijkheid van de tegenpartij alvorens hij of zij uw zaak oppakt. Zo komt u nooit voor onverwachte kosten te staan.

Zowel een letselschade jurist als advocaat adviseert u, assisteert u bij uw schadeclaim en zal namens u onderhandelen met de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Ook zal de jurist of advocaat eventueel het advies inwinnen van externe deskundigen om uw zaak verder of beter te onderbouwen.

Een belangrijk verschil tussen een advocaat en een jurist is de bevoegdheid van een advocaat om een procedure op te mogen starten bij de rechtbank. Een letselschade jurist is alleen gemachtigd naar de rechter te stappen bij een deelgeschil.

Bij letselschade naar de rechter?

Een letselschade advocaat is dus, in tegenstelling tot een jurist, bevoegd om de gang naar de rechter te maken bij een procedure. Bij letselschadezaken is dit echter vaak helemaal niet nodig en kan een letselschadejurist uw zaak zonder tussenkomst van de rechtbank voor u afhandelen. Een procedure, en dus ook een advocaat, is slechts in ongeveer 5% van de letselschadezaken noodzakelijk. De overige 95% kan buiten de rechter om geregeld worden met de verzekeraar van de andere partij door middel van een schikking. Dit betekent voor u als letselschadeslachtoffer een minder lange looptijd en geen financieel risico.

De beste gratis juridische hulp bij letselschade

Bij B&O Letselschade werken uitsluitend letselschade juristen en experts met jarenlange ervaring in het Letselschaderecht. Wij hebben alle kennis en kunde in huis om uw belangen optimaal te behartigen. Onze kwaliteit wordt gewaarborgd door ons Nationaal Keurmerk Letselschade en onze lidmaatschappen van het Nederlands Instituut voor Schaderegelaars (NIS) en het Nederlands Instituut voor Register Experts (NIVRE).

Op een professionele en persoonlijke manier zijn wij betrokken bij uw letselschadezaak en zetten wij ons volledig in voor een maximale schadevergoeding. Mocht er uiteindelijk tóch een rechtszaak nodig zijn, dan verwijzen wij u door naar een kundige letselschade advocaat


Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de gratis juridische dienstverlening van B&O Letselschade? Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74