Wat is blijvende invaliditeit?

In het kort

  • Blijvende invaliditeit is lichamelijk of geestelijk letsel wat niet meer (volledig) herstelt. Indien een ander aansprakelijk is voor uw letsel kunnen wij u gratis helpen.
  • Onze letselschadejuristen berekenen en claimen uw letselschade zodat u krijgt waar u recht op heeft. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Blijvende invaliditeit is lichamelijk of geestelijk letsel wat niet meer (volledig) herstelt en wordt in sommige gevallen ook wel functionele invaliditeit genoemd. U kunt dit letsel oplopen bij bijvoorbeeld een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Blijvende invaliditeit kan grote gevolgen voor u hebben. Zo kunt u misschien niet meer werken, heeft u meer hulp nodig bij bepaalde activiteiten of kunt u deze zelfs niet meer uitvoeren. Indien een ander aansprakelijk is voor het ongeval kunt u uw schade verhalen op de tegenpartij. Dit bedrag kan bestaan uit zowel schadevergoeding als smartengeld.

Procent blijvende invaliditeit berekenen

Blijvende invaliditeit wordt uitgedrukt in percentages, waarbij volledige validiteit 100% is. Wanneer u letsel oploopt wordt hier een percentage aan gekoppeld. Een medisch expert berekent dit percentage en maakt daarbij gebruik van de American Medical Association Guidelines. Hierbij wordt eerst gekeken naar het functieverlies binnen een bepaald lichaamsdeel, zoals een arm of been, en daarna naar het functieverlies van het het hele lichaam. Bijvoorbeeld: een pink maakt 6% deel uit van de arm, en de arm maakt weer 20% deel uit van het gehele lichaam. Wanneer u uw pink verliest is het aantal procent blijvende invaliditeit 1,2% (6% van 20%).

Afhankelijk van de mate van uw invaliditeit kunt u gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt verklaard worden. Dit is ook afhankelijk van uw baan. U kunt bij verlies van een been misschien nog wel kantoorwerk uitvoeren, terwijl u als verpleegkundige volledig afgekeurd wordt. Ons kantoor samen met arbeidsdeskundigen die u kunnen helpen bij het zoeken naar nieuw passend werk. Samen kunt u op zoek naar werk dat u leuk vindt en aansluit bij uw ervaring en kennis. Dit traject loopt uiteraard naast het verhalen van uw letselschade.

Schadevergoeding bij blijvende invaliditeit

Wanneer uw blijvende invaliditeit oploopt kunt u uw schade claimen bij de aansprakelijke partij van het ongeval. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de mate van uw invaliditeit en de financiële en emotionele impact op uw leven. Zo kunt u misschien niet meer werken of zit u als zelfstandige (direct) zonder inkomen. Het is dan ook belangrijk dat u direct na het ongeval meteen alle schade en uitgaven bijhoudt, zodat dit kan worden meegenomen in de schadeberekening. Enkele veel voorkomende schadeposten bij functionele invaliditeit zijn de volgende:

  • Medische kosten (zoals ziekenhuisbezoek of fysiotherapie)
  • Eigen risico van de zorgverzekering
  • Inkomensschade (Verlies aan verdienvermogen)
  • Reiskosten
  • Kosten voor hulp in het huishouden
  • Studievertraging
  • Smartengeld

Naast alle materiële schadeposten – de schadeposten die direct in geld uit te drukken zijn -, heeft u vaak ook recht op smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de emotionele schade als gevolg van het ongeval. Zo heeft u misschien veel pijn of verdriet of kun u misschien uw favoriete hobby niet meer uitoefenen. Smartengeld is moeilijker te berekenen omdat hier geen prijs aan gekoppeld is. Onze letselschadespecialisten kunnen u helpen met een dergelijke berekening, evenals met de berekening van uw materiële schadeposten.

B&O Letselschade helpt u gratis

Na een ongeval met letsel komt er vaak veel op u af. U moet het ongeval verwerken, bent bezig met uw herstel en heeft daarnaast veel zaken te regelen op het gebied van betalingen en werk. Het afhandelen van uw letselschade is dan vaak het laatste waar u mee bezig wilt zijn. Onze letselschadejuristen helpen u dan ook graag en nemen u al het werk uit handen. Zij stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschadevergoeding en onderhandelen met de tegenpartij over het uiteindelijke letselschade bedrag. Zo kunt u zich richten op uw herstel, terwijl wij voor u regelen dat u krijgt waar u recht op heeft. En bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u volledig gratis.

Wilt u weten hoe wij u bij kunnen staan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, of doe de letselschadetest. Wij helpen u graag.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74