Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aansprakelijkheid schade aanrijding

In het kort

  • U kunt de schade van een verkeersongeval alleen op een ander verhalen als de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding
  • Als u een ander aansprakelijk stellen wil voor de schade na een aanrijding, moet u kunnen bewijzen dat uw schade door de tegenpartij is veroorzaakt
  • Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk bewijzen verzamelt en uw schade inventariseert, aangezien u voor het claimen van uw schade moet kunnen bewijzen dat de ander de aansprakelijke is voor uw schade en de aanrijding
  • Kunnen wij de ander voor u aansprakelijk stellen, dat kost onze juridische bijstand u niets
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Aansprakelijkheid schade aanrijding

U heeft een aanrijding gehad en daarbij schade opgelopen. Voor de afwikkeling van de schade is de belangrijkste vraag: Bij wie ligt de aansprakelijkheid voor de schade van de aanrijding? U kunt de schade van een verkeersongeval immers alleen op een ander verhalen als de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding; De veroorzaker van de aanrijding is verplicht de schade van het slachtoffer te vergoeden.

Zit u met vragen rondom aansprakelijkheid voor schade na een aanrijding? Neemt u vandaag nog contact met ons op. U krijgt altijd een gratis en vrijblijvend eerste advies van één van onze juridische experts. Kunnen wij de ander voor u aansprakelijk stellen, dat kost onze verdere juridische bijstand u niets.

  • Kosteloos juridisch advies
  • Aansprakelijkheid: goed geregeld
  • Vergoeding van al uw schade

Neem vrijblijvend contact met onze letselschadejuristen op, of bel ze direct op 085 – 877 17 74.

Bij wie ligt de aansprakelijkheid voor de schade van de aanrijding? Het kan op het eerste gezicht duidelijk lijken. De ander heeft bijvoorbeeld een verkeersovertreding begaan. Toch blijkt in de praktijk dat de vraag rond de aansprakelijkheid nogal eens tot problemen leidt. De afwikkeling van de schade na een aanrijding kan bijzonder ingewikkeld zijn. Ons advies is dan ook om altijd een juridisch expert in te schakelen.

Bewijs voor aansprakelijkheid schade aanrijding

Als u een ander aansprakelijk stellen wil voor de schade na een aanrijding, moet u kunnen bewijzen dat uw schade door de tegenpartij is veroorzaakt. Dit is nogal eens ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is soms moeilijk te bewijzen dat de ander de verkeersregels heeft overtreden. Mogelijk heeft u beiden een fout gemaakt. Of de ander probeert de schuld en aansprakelijkheid voor de schade na de aanrijding volledig bij u neer te leggen.

Kunt u niet bewijzen dat de aansprakelijkheid bij de ander ligt? U krijgt dan ook geen vergoeding van de schade van de aanrijding. Verzamelen van bewijsmateriaal, liefst zo snel mogelijk na de aanrijding, is dan ook van groot belang. Wacht u niet te lang met inschakelen van juridische hulp. U kunt ons altijd bellen voor een vrijblijvend advies. Samen met u bekijken wij welke mogelijkheden u heeft. Vaak is meer mogelijk dan u denkt.

Aansprakelijkheid schade aanrijding: ‘wie stelt, bewijst’

Schade vergoed krijgen? De praktijk laat zien dat lang niet alle verkeersslachtoffers krijgen waar zij recht op hebben. Om daadwerkelijk al uw schade vergoed te krijgen, moet u veel kunnen bewijzen.

De regel is: ’Wie stelt, bewijst’. Wat houdt dat in en wat moet u bewijzen in het kader van het vaststellen van de aansprakelijkheid schade aanrijding?

U moet bewijzen dat de ander zich niet aan de verkeersregels gehouden heeft en dat er een duidelijk verband is tussen de verkeersovertreding van de ander, de aanrijding en de schade die u daarbij heeft geleden. Ook moet u kunnen bewijzen dat er sprake is van schade en hoe groot uw schade is.

Wij begrijpen dat er veel op u af kan komen na een aanrijding en adviseren om altijd juridische bijstand van een letselschade expert in te schakelen. Ons bureau heeft jarenlange ervaring met het afwikkelen van letselschade zaken. Wij nemen graag het werk en uw zorgen uit handen. Als de aansprakelijkheid voor de schade van de aanrijding bij de ander ligt, zijn aan onze diensten geen kosten voor u verbonden.

> Meer over aansprakelijkheid schade aanrijding

Aansprakelijkheid schade aanrijding en de verzekering

Welke verzekeringen spreekt u aan na een aanrijding waarbij u schade opgelopen heeft? Bestuurders van motorvoertuigen zoals een auto, vrachtwagen of scooter zijn wettelijk verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Dit geldt voor alle kentekenhouders. U regelt de aansprakelijkheid schade aanrijding via deze verplichte WA-verzekering.

Fietsers en voetgangers zijn niet verplicht een WA-verzekering af te sluiten. U dient voor aansprakelijkheid schade aanrijding de tegenpartij persoonlijk aan te spreken. Uit ervaring weten wij dat veel Nederlanders een AVP (Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren) hebben afgesloten waar zij op terug kunnen vallen. Heeft degene die uw schade heeft veroorzaakt geen AVP, dan zal hij/zij de schade zelf moeten vergoeden.

> Meer over schade claimen bij autoverzekering

Veroorzaker schade aanrijding onbekend of eigen schuld?

Helaas zijn er nog altijd automobilisten en andere bestuurders van motorvoertuigen die onverzekerd rondrijden of doodleuk doorrijden na een aanrijding. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid voor de schade na een aanrijding? Als u hiermee te maken krijgt, kunnen wij een schadeclaim voor u indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Heeft u de aanrijding en de schade zelf veroorzaakt? U kunt dan geen beroep doen op uw WA-verzekering, deze vergoedt alleen de schade van de tegenpartij. Mogelijk heeft u naast uw WA-verzekering ook een all risk-, ongevallen- of inzittendenverzekering afgesloten? Dan kan het zijn dat u toch bent verzekerd voor de schade die u heeft.

Aansprakelijkheid schade aanrijding en inzittenden

Ook uw passagiers kunnen te maken krijgen met schade als u een aanrijding heeft gehad. De aansprakelijkheid voor de schade van inzittenden kunt u net als uw eigen schade verhalen op de verzekeraar van degene die de aanrijding veroorzaakt heeft. Mogelijk heeft u ook een ongevallen- of inzittendenverzekering afgesloten waar u beroep op kunt doen. Wij inventariseren graag samen met u wat de mogelijkheden zijn, zodat u uw schade maximaal vergoed krijgt.

> Meer over schadevergoeding passagiers bij aanrijding

Aansprakelijkheid schade aanrijding: wat moet ik doen?

De schrik is groot na een aanrijding, of dat nu gebeurde met een auto, fiets, motor of scooter. Toch is het belangrijk dat u zo snel mogelijk bewijzen verzamelt en uw schade inventariseert, aangezien u voor het claimen van uw schade moet kunnen bewijzen dat de ander de aansprakelijke is voor uw schade en de aanrijding. Denkt u eraan zo mogelijk foto’s te maken van de situatie en getuigen om hun gegevens te vragen. Heeft u lichamelijk letsel, brengt u dan altijd een bezoek aan de huisarts of de eerste hulp. Een arts kan een verklaring afgeven waaruit blijkt dat u bij de aanrijding gewond geraakt bent.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen