Clubvervoer of schoolreisje: Aansprakelijk voor de kinderen in uw auto?

In het kort

  • Als u kinderen heeft zult u misschien ook wel eens hun vriendjes, vriendinnetjes of klasgenootjes in de auto vervoeren. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid wanneer u een aanrijding krijgt?
  • Als begeleidende ouder bij een schoolreisje zal de school u vaak vragen aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Indien u hier aan heeft voldaan kunt u soms gebruik maken van de aansprakelijkheidsverzekering van de school.
  • Bij het vervoer van kinderen voor een sportvereniging of kinderfeestje is het echter vaak zo dat de aansprakelijkheid via uw eigen verzekering loopt. Het is daarom belangrijk om na te gaan of u de juiste verzekeringen heeft, zoals een inzittendenverzekering.
  • Heeft u een aanrijding gehad en is de andere partij aansprakelijk? Dan kunnen wij u helpen met het verkrijgen van een schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Rijdt u als ouder wel eens mee naar de uitwedstrijd van uw voetballende zoon of dochter? Of biedt u wel eens aan om als ouder schoolkinderen te vervoeren met uw eigen auto tijdens een schoolreisje? U heeft misschien wel eens een kinderfeestje voor uw jarige kind georganiseerd en een clubje kinderen naar een uitje gereden. Dit zijn leuke en gezellige activiteiten met veel drukte en afleiding, ook onderweg in de auto. Heeft u daarbij ook wel eens gedacht aan de aansprakelijkheid mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg?

Juridische hulp bij een aanrijding tijdens groepsvervoer

Bent u gezellig op weg met een groep kinderen in de auto en wordt u aangereden? Dan wilt u ongetwijfeld weten hoe het zit met aansprakelijkstelling. U moet namelijk zelf ook aan bepaalde regels voldoen. Zo zijn er voor kinderen die worden vervoerd in een auto bepaalde wettelijke regels omtrent het vervoeren in een kinderzitje. Nadere informatie daaromtrent leest u hier. Verzekeraars vereisen dat bestuurders van de auto daaraan voldoen.

Het is misschien niet altijd duidelijk voor u of u aansprakelijk bent of de andere partij. Onze ervaren letselschade juristen informeren u geheel vrijblijvend. Indien de tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden, heeft u geen kosten aan onze juridische bijstand en berekenen en claimen wij uw letselschade gratis.

Begeleidende ouder tijdens schoolreisje

Als u gevraagd wordt door de school van uw kind om als begeleider mee te gaan op schoolreisje, dan kan het zijn dat de school u verzoekt om met uw eigen auto de kinderen te vervoeren. Veel scholen stellen daarvoor een protocol op met alle veiligheidsvoorschriften waar u zich aan moet houden in het belang van de meereizende kinderen.

Mocht er ondanks de goede voorbereidingen toch iets gebeuren onderweg, dan hebben de meeste scholen daarvoor een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekering geldt echter alleen voor de kinderen en niet voor de meerijdende ouder en diens auto. Ook is het voor de kinderen alleen van toepassing tijdens schooltijden. De aansprakelijkheid kan in sommige gevallen dan toch complexer zijn.

Aansprakelijkheid sportvereniging bij groepsvervoer

De meeste sportverenigingen hebben geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten en laten dit over het algemeen afhangen van de verzekering die de ouders zelf hebben geregeld. Het is daarom altijd goed om dit na te gaan bij de sportclub voor u besluit om meerdere kinderen te vervoeren naar een uitwedstrijd. Vaak is alleen de dekking van uw eigen autoverzekering van toepassing en deze dekt niet altijd letselschade aan uw passagiers in het geval van een ongeval waar u zelf schuld aan heeft. Het is belangrijk om dit van te voren goed te regelen voordat u met een groep kinderen op pad gaat.

Aansprakelijkheidsverzekering of een inzittendenverzekering?

Indien de school of sportvereniging geen aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten voor de kinderen, dan geldt bij een ongeval tijdens een schooluitje de normale dekking van uw eigen autoverzekering. Als u een ongevallen inzittendenverzekering of een schadeverzekering inzittenden heeft, dan kan de letselschade van de passagiers hier op verhaald worden in het geval van een ongeluk.

Als een rijdende ouder schuldig is aan het ongeval, dan kunnen alle inzittenden hem of haar aansprakelijk stellen. Hoe dit geregeld kan worden ligt aan de autoverzekering van deze ouder en of hij of zij al dan niet een inzittendenverzekering heeft afgesloten. Onze letselschade juristen kunnen u hierover nader informeren indien uw kind letselschade heeft opgelopen bij iemand anders in de auto.

Kosteloze juridische bijstand bij aanrijding

Uiteraard bent u heel voorzichtig en verantwoordelijk in het verkeer, zeker wanneer u meerdere kinderen in uw auto vervoert. Een aanrijding ligt ook zeker niet altijd aan uw rijgedrag, een andere automobilist kan het ongeluk veroorzaken. Als deze persoon schuldig is aan het ongeval, dan kan hij aansprakelijk gesteld worden voor de letselschade van alle inzittenden van uw auto. De aansprakelijke automobilist is verplicht om ook uw juridische kosten te betalen en daarom kunnen wij u geheel kosteloos uw schadeclaim indienen en u bijstaan tijdens deze ingewikkelde case. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74