Speciaal verkeerslicht voor telefoonverslaafde voetganger

Het hoort steeds meer bij het straatbeeld, voetgangers die verzonken zijn in de wereld van de smartphone en totaal geen aandacht meer hebben voor wat er om hen heen gebeurt. Hoewel de snelheid van een voetganger lager ligt dan van een fietser of automobilist, kan het gebruik van de telefoon evengoed voor gevaarlijke situaties zorgen in het verkeer, en dan met name bij het oversteken. De gemeente Bodegraven is deze week met een proef gestart om voetgangers hier alert op te maken door middel van een speciaal LED-verkeerslicht.

Voetgangers kwetsbare verkeersdeelnemers

Het gebruik van smartphones in het verkeer kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Een verkeersdeelnemer die niet voldoende oplet kan een aanrijding of erger veroorzaken, waarmee hij zichzelf maar ook andere weggebruikers dupeert. Voetgangers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en ongeacht of deze persoon schuldig is aan het verkeersongeval, de automobilist die hem aanrijdt is altijd aansprakelijk voor tenminste 50%. Is u ook een dergelijk ongeluk overkomen? Bent u al lopend aangereden door een motorvoertuig, al dan niet door gebruik van een smartphone? Onze ervaren letselschade juristen kunnen voor u de andere partij aansprakelijk stellen en uw schadeclaim kosteloos afhandelen.

Nadere informatie over het gebruik van de smartphone in het verkeer

Experiment verkeerslicht gemeente Bodegraven

In de gemeente Bodegraven is men zich bewust van de verslappende aandacht in het verkeer door de smartphone. Men wil maatregelen treffen om met name voetgangers extra te waarschuwen en is nu begonnen met een experiment. Het betreft de installatie van een serie van LED-lampjes die zijn gelijkgeschakeld met het verkeerslicht voor voetgangers. De lampjes zijn in een oplichtende lijn te zien op de stoep bij een druk kruispunt. Staat het verkeerslicht op rood, dan is de streep roodgekleurd. Bij groen licht, wordt de oplichtende lijn ook groen. Het uitgangspunt dan men hierbij heeft, is dat mensen niet graag over een rode lijn willen stappen. Daarom zullen zij wel al kijkend op hun telefoon deze lijn en dus het rode stoplicht opmerken en stoppen.

Veilig Verkeer Nederland sceptisch

De proef in Bodegraven zal in totaal zes maanden duren. Naar aanleiding van de resultaten van onderzoek zal moeten blijken of de LED-lampjes op de stoep voor een veiligere verkeersituatie zorgen. Veilig Verkeer Nederland is echter niet overtuigd van het juiste effect van de nieuwe verkeerslichten. Zij zien het niet als een oplossing voor het probleem van de afgeleide smartphone gebruikers. De LED-lampen pakken volgens hen wel het effect aan, maar niet de oorzaak van het probleem. In het verkeer moet namelijk iedereen zijn aandacht bij de situatie op de weg houden.

Juridische expertise na een aanrijding

Onze letselschade juristen zijn bekend met de gevaren in het verkeer door het gebruik van de smartphone en welke soms desastreuze gevolgen dit kan hebben. Bent u aangereden en lag de oorzaak in het gebruik van een smartphone? U kunt kosteloos gebruik maken van onze expertise indien wij de andere partij aansprakelijk kunnen stellen voor uw letsel. Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor nadere informatie.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74