Veilig vervoer van uw kind van en naar de buitenschoolse opvang
In het kort
- In sommige gevallen brengt de buitenschoolse opvang uw kind naar school en weer terug. Dat is erg fijn, maar hoe zit het met de aansprakelijkheid indien uw kind onderweg iets overkomt?
- Het veilig vervoeren van kinderen wordt beoordeeld op enkele punten, zoals het gebruik van autogordels en het maximum aantal kinderen dat mag worden vervoerd in een vervoersmiddel.
- Daarnaast is het voor een kinderopvangorganisatie verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook moeten zij voor het vervoer ook een WAM-verzekering en Schadeverzekering Inzittenden afsluiten. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat alle schade wordt uitgekeerd indien er sprake is van een ongeval. Controleer dan ook of uw kinderopvang gebruik maakt van deze verzekeringen.
- Indien de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval kunt u de schade op hen verhalen.
- Heeft u vragen over de aansprakelijkheid bij het vervoer van kinderen door de kinderopvang? Of wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Uw kind gaat een aantal dagen in de week naar de buitenschoolse opvang en wordt elke keer keurig naar school gebracht en weer opgehaald. Dat is een hele zorg minder voor u waardoor u zich volledig kunt focussen op uw werk. Maar heeft u wel eens nagedacht over de eventuele aansprakelijkheid van de kinderopvang als uw kind onderweg iets overkomt? B&O Letselschade legt u uit wat de verantwoordelijkheden hierin zijn van de naschoolse opvang en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kind dagelijks veilig naar school vervoerd wordt.
Gratis juridische hulp bij letselschade
U wilt er uiteraard liever niet van uitgaan, maar helaas kan het toch gebeuren, uw kind raakt gewond tijdens het vervoer van of naar de buitenschoolse opvang. Wie is er dan aansprakelijk voor de gevolgen hiervan? Kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding voor alle letselschade van uw kind en wordt dat dan betaald door de kinderopvang? De betrokken en ervaren letselschade specialisten van B&O Letselschade weten u precies uit te leggen wat u in zo’n geval het beste kunt doen. Wij doen nader onderzoek voor u en kunnen u het gehele juridische traject uit handen nemen. Dit doen wij geheel gratis indien een andere partij aansprakelijk is voor de letselschade van uw kind, bijvoorbeeld het kinderdagverblijf.
Nadere informatie over aansprakelijkheid bij vervoer van kinderen
Veilig vervoer van uw kinderen
U heeft het misschien gelezen in de krant deze week, maar liefst acht op de tien kinderen wordt onveilig vervoerd in de auto. Veel ouders denken dat ze hun kind veilig installeren in het kinderstoeltje, maar het gaat vaak mis bij het vastgespen. Dit gebeurt in 60% van de gevallen niet op de juiste manier. Vaak zit de gordel gedraaid, volgt deze niet de juiste route, is het niet goed vastgeklikt of zitten de riempjes veel te los. Daarnaast wordt de helft van de kinderzitjes niet goed geïnstalleerd in de auto met het risico dat het kindje met stoeltje en al door de auto vliegt bij een auto-ongeluk. Dit zou kunnen gebeuren onder uw eigen toezicht en verantwoordelijkheid. Maar hoe zit het precies als de begeleider van de kinderopvang uw kind niet veilig vervoert en er gebeurt een ongeval?
Ongeval met stint en alternatief vervoer
Niet lang geleden kwam het verschrikkelijke nieuws naar buiten dat een aantal kinderen van de buitenschoolse opvang was aangereden op een spoorwegovergang toen zij werden vervoerd in een stint. De stint mag nog altijd de weg niet op en daarom moeten veel kinderopvangorganisaties op zoek naar alternatief vervoer. Dit kan voor ouder en kind leiden tot onwenselijke situaties. Zo zouden bijvoorbeeld kinderdagverblijven, die noodgedwongen gebruik maken van de personenauto’s van medewerkers, niet voldoende verzekerd zijn.
Groepsvervoer buitenschoolse opvang
Veel kinderen lopen elke dag van de buitenschoolse opvang naar school of leggen deze route onder begeleiding per fiets af. Sommige opvanglocaties liggen echter te ver van school om de jonge kinderen de afstand te voet of op de fiets te laten overbruggen. Ook kan de beslissing om de kinderen te vervoeren afhangen van de leeftijd van de kinderen, de verkeersveiligheid en de visie van de organisatie op de zelfstandigheid van de kinderen. Men zet dan bijvoorbeeld auto’s of busjes in om de kinderen te vervoeren. Hierbij zal moeten worden gelet op de volgende punten ten aanzien van veilig vervoer van en naar school:
- Juist gebruik van autogordels. Zo moeten in personenauto’s alle kinderen achterin een autogordel gebruiken. Kinderen onder de 12 jaar mogen alleen voorin zitten als hier een voor hen geschikt en goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel aanwezig is
- Er mogen in een personenauto niet meer kinderen vervoerd worden dan het aantal gordels in de auto. Het maximaal aantal zitplaatsen in taxi’s en busjes is terug te vinden op het keuringsbewijs, welke altijd aanwezig moet zijn in het vervoermiddel
- Als men het vervoer van BSO-kinderen overlaat aan een bedrijf tegen betaling, geldt de Wet Personenvervoer. De kinderopvang dient bij gebruik van deze diensten altijd te controleren of het bedrijf de juiste verzekeringen heeft afgesloten en hoeveel personen daadwerkelijk zijn verzekerd als inzittende in de polisvoorwaarden.
Verzekering kinderopvangorganisatie
Elke kinderopvangorganisatie is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor de kinderen die zij opvangen. Echter, voor het vervoeren van de kinderen per auto of busje moet de organisatie ook een WAM-verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) en Schadeverzekering Inzittenden afsluiten. Deze laatstgenoemde verzekering is uitgebreider dan de standaard ongevallenverzekering en verzekert ook alle passagiers. De inzittendenverzekering keert bovendien de werkelijke schade uit, materieel en immaterieel, zoals juridische kosten en smartengeld.
Kinderen die met instemming van de BSO-leiding in een auto vervoerd worden, ook bij vervoer door een ouder, zijn verzekerd onder de WAM-verzekering van de organisatie. Tevens kan de ongevallenverzekering of schadeverzekering van de eventueel ingehuurde taxi van toepassing zijn. De schade aan de auto valt in zo’n geval onder de WAM- en cascoverzekering van de eigenaar van de auto.
Gratis letselschade jurist
Bij een ongeval met letselschade wilt u alles zo snel mogelijk goed regelen voor het welzijn van uw kind. Allereerst is het belangrijk dat uw zoon of dochter weer in goede gezondheid is en goed is hersteld van het letsel. Het is echter ook van groot belang dat u de praktische en financiële zaken snel en goed regelt om te voorkomen dat u in financiële problemen komt als gevolg van het ongeval. Neemt u daarom tijdig contact op met de letselschade juristen van B&O Letselschade. Wij hebben oog voor uw situatie en het welzijn van uw kind en nemen u de praktische, financiële en juridische afwikkelingen geheel uit handen. Indien de kinderopvangorganisatie, of een andere partij, aansprakelijk is voor de letselschade van uw kind, werken wij geheel gratis aan uw zaak. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.