Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 276 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Hoeveel smartengeld bij letsel aan het gebit?

In het kort

  • Er worden jaarlijks duizenden uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij gebitletsel
  • Hieronder geven wij een opsomming van voorbeelden om u een idee te geven welke smartengeldbedragen bij letsel aan het gebit worden uitgekeerd
  • Indien de andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor uw letsel, staan wij u geheel kosteloos bij
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als u letselschade oploopt door toedoen van uw tandarts, heeft u dan recht op een letselschade vergoeding en wellicht smartengeld? Een tandarts of andere zorgverlener moet zijn of haar werk naar behoren uitvoeren. Er is sprake van een medische fout als van de arts had mogen worden verwacht dat hij of zij de ingreep of behandeling anders had moeten uitvoeren. Kunt u hiervoor uw tandarts aansprakelijk stellen? In zo’n geval is het heel goed mogelijk dat uw tandarts aansprakelijk gesteld zou kunnen worden voor de geleden schade nu en in de toekomst.

Er worden jaarlijks duizenden uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij gebitletsel. Hieronder geven wij een opsomming van voorbeelden om u een idee te geven welke smartengeldbedragen bij letsel aan het gebit worden uitgekeerd.

Voorbeelden uitspraken tandarts aansprakelijk stellen

Voorbeeld 1) Smartengeld bij gebitletsel

Ongeval: Schade aan zenuw na boren
Letsel: Verminderd gevoel in de kaak
Hoogte smartengeld: € 4.000,00

Bij het boren in de onderkaak van een vrouw hanteert de tandarts niet voldoende veiligheidsmarge. Als gevolg hiervan ontstaat er letselschade aan een zenuw. Na de behandeling heeft de vrouw veel pijn en narigheid. Ook is zij angstig geworden en voelt zij zich gespannen en onzeker. Zij stelt haar tandarts aansprakelijk en eist een schadevergoeding voor haar gebitletsel en smartengeld. Voor de psychische problemen schakelt de vrouw professionele hulp in. Voor het verminderde gevoel in haar kaak, wordt een zenuw uit haar voet gehaald om de aangezichtszenuw te herstellen. Het gevolg hiervan is dat de vrouw ook het gevoel in haar voet kwijtraakt, hierdoor niet meer op hakken kan lopen en lijdt aan fantoompijnen. Het gerechtshof kent voor het gebitletsel een bedrag van € 4.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 2) Smartengeld bij letsel aan het gebit

Ongeval: Sportongeval
Letsel: Blijvende ontsiering van het gebit door letsel
Hoogte smartengeld: € 1.134,00

Een 14-jarige scholier speelt tijdens gymnastiekles een hockeywedstrijd met enkele leerlingen. Juist op het moment dat de gymleraar even niet aanwezig is, wordt de jongen vol op zijn mond geraakt door een te hoog opzwaaiende hockeystick. Het gevolg is een gebroken tand, diverse tanden uit de mond en veel pijn. De ouders van de scholier stellen de school en de leraar aansprakelijk voor het gebitletsel van hun zoon en eisen smartengeld. De jongen moet na het ongeluk diverse tandheelkundige behandelingen ondergaan. Zijn gave gebit is blijvend ontsierd door de klap. De rechtbank kent de scholier een bedrag van € 1.134,00 aan smartengeld toe voor het gebitletsel.

Voorbeeld 3) Smartengeld bij bijwerking verdovingsmiddel gebit

Ongeval: Bijwerking verdovingsmiddel gebitsbehandelingen
Letsel: Pijn aan mond, gezicht en oren en diarree
Hoogte smartengeld: € 3.000,00

Een 64-jarige gezonde man moet enkele tandheelkundige behandelingen ondergaan. Als gevolg van het plaatselijk verdovingsmiddel ontwikkelt de man ernstige gezondheidsklachten. De man krijgt erg pijn in zijn gezicht, aan zijn gebit en oren. Daarnaast heeft de man ruim zeven maanden last van diarree gehad. Hij heeft gedurende twee jaar geen arbeid kunnen verrichten en maandenlang op zijn bed doorgebracht. Hij stelt de tandarts aansprakelijk en eist smartengeld voor onder meer zijn gebitletsel. Uit de bijsluiter blijkt dat de klachten die de man heeft gekregen, staan beschreven als mogelijke bijwerkingen.

De rechter stelt dat de tandarts geen schuld heeft aan het feit dat hij het verdovingsmiddel bij de gebitsbehandelingen heeft gebruikt. Wel wordt hem verweten dat hij de klachten van de man, zoals pijn aan het gebit, negeerde en geen verband heeft gelegd tussen de klachten en het gebruikte middel. Had hij dit wel gedaan dan had hij een alternatief verdovingsmiddel kunnen gebruiken, om verergering te voorkomen. Het gerechtshof kent de man een schadevergoeding van € 3.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 4) Smartengeld bij tandletsel

Ongeval: Fietsongeluk
Letsel: tandletsel
Hoogte smartengeld: € 1.500,00

Een 18-jarige jongen rijdt samen met zijn vrienden na een avondje stappen om drie uur ’s nachts naar huis. Zij rijden op een onverlicht fietspad en fietsen bovendien zelf ook zonder verlichting. Eén van de vrienden rijdt weg en legt even verderop een tak op het fietspad. De 18-jarige jongen ziet de tak niet en komt ten val wanneer hij over de tak heen rijdt. Als gevolg van zijn valpartij is een tand uit zijn mond geslagen en zijn van andere tanden stukjes afgebroken. Er wordt een letselschadevergoeding en smartengeld geëist. Een kaakchirurg kan de afgebroken tanden repareren en de losse tand terugplaatsen. Het gerechtshof is van mening bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld dat de jongen voor 20% zelf schuld heeft aan het ongeval, omdat hij geen fietsverlichting voerde. De rechter kent hem een bedrag van € 1.500,00 aan smartengeld voor zijn tandletsel toe.

Voorbeeld 5) Smartengeld bij letsel aan gebit

Ongeval: Gebitsrenovatie
Letsel: Gebitletsel, overvloedig speeksel, slechte beet
Hoogte smartengeld: € 5.000,00

Een cosmetische gebitsrenovatie loopt volledig uit de hand voor een vrouw. Een tandarts die het werk moest uitvoeren, heeft dit niet naar behoren gedaan. Het was de bedoeling dat van het bestaande gebit alle elementen afgeslepen werden en in twee stadia in totaal 24 kronen en enkele bruggen geplaatst zouden worden. De tandarts heeft geen zorgvuldige behandelingsplanning opgesteld, heeft een foute diagnose gesteld, heeft de kronen verkeerd geplaatst, heeft pijnklachten niet goed behandeld en communiceerde slecht met zijn patiënt.

De vrouw heeft veel klachten ondervonden als gevolg van het tekortschieten van de tandarts. Zij heeft vooral letsel aan haar gebit, zoals pijnklachten, niet goed kunnen eten en overvloedig speeksel. Zij stelt haar tandarts aansprakelijk voor de letselschade en eist smartengeld. In de bepaling van de hoogte van de immateriële schadevergoeding wordt niet alleen het gebitletsel van de vrouw meegenomen, ook de herstelbehandelingen die de vrouw moet ondergaan vanwege het tekortschieten van de tandarts wordt hierin meegenomen. Er wordt een bedrag van € 5.000,00 aan smartengeld toegekend.

Voorbeeld 6) Smartengeld bij tandletsel

Ongeval: Ongeluk met fiets
Letsel: Letselschade voortanden
Hoogte smartengeld: € 1.500,00

Een 18-jarige jongen komt met zijn fiets ten val. Door zijn val loopt hij letselschade aan zijn gebit op. Zijn voortanden zijn ernstig verzwakt door het ongeluk, waar de jongen diverse tandheelkundige behandelingen voor moet ondergaan. De ouders van de jongen eisen een letselschadevergoeding voor alle kosten. Daarnaast claimen zij smartengeld voor de pijn die de jongen heeft van het gebitletsel en de pijn die hem nog te wachten staat tijdens de behandelingen die volgen. Het gerechtshof kent de jongen voor zijn tandletsel een bedrag van € 1.500,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 7) Smartengeld bij letsel aan het gebit

Ongeval: Elleboog tegen mond
Letsel: Gebitletsel
Hoogte smartengeld: € 227,00

Een man zit aan een tafel koffie te drinken terwijl een schoonmaakster de tafel voor hem even schoonmaakt, omdat er koffie is gemorst. Tijdens het schoonmaken, stoot de vrouw per ongeluk tegen de mond van de man. Het gevolg is dat er drie stifttanden losraken en uit zijn mond vallen. De man stelt de vrouw aansprakelijk en eist smartengeld voor het letsel aan zijn gebit. De man ondergaat diverse tandheelkundige behandelingen. De rechtbank is van mening dat de vrouw roekeloos heeft gehandeld, maar dat de man ook zelf schuld treft. Zij vindt dat 50% van de immateriële schade voor de pijn en ongemakken toewijsbaar is en kent de man een bedrag van € 227,00 aan smartengeld toe voor zijn gebitletsel.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen