Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Smartengeld claimen

In het kort

 • Na letselschade als gevolg van een verkeersongeluk, een bedrijfsongeval of een ander ongeluk geeft u het recht om smartengeld te claimen
 • Naast een schadevergoeding voor de geleden materiële letselschade, kunt u smartengeld claimen voor de immateriële schade die u heeft opgelopen na een ongeval
 • De belangrijkste vormen van immateriële letselschades die u het recht geven om smartengeld te claimen, zijn psychische schade en gederfde levensvreugde
 • De psychische schade na een ongeval kan vele vormen aannemen en hiervoor kunt u smartengeld claimen
 • Het vaststellen van smartengeld is vaak een behoorlijk subjectieve aangelegenheid en vraagt om de nodige expertise
 • Is een ander voor uw letselschade aansprakelijk, laat ons dan kosteloos uw smartengeld claimen
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Na letselschade als gevolg van een verkeersongeluk, een bedrijfsongeval of een ander ongeluk geeft u het recht om smartengeld te claimen. Naast een schadevergoeding voor de geleden materiële letselschade, kunt u smartengeld claimen voor de immateriële schade die u heeft opgelopen na een ongeval. Deze vorm van letselschade kan bijvoorbeeld bestaan uit psychische schade of verminderde levensvreugde door lichamelijke beperkingen door het ongeluk.

Als u bijvoorbeeld materiële schade heeft aan uw auto, dan bepaalt de garage wat het kost om de auto te repareren. Deze reparatiekosten zijn exact uit te drukken in een geldbedrag dat vervolgens als schade geclaimd kan worden. Het vaststellen van de immateriële letselschade is nooit zo eenduidig als materiële letselschade. Om de immateriële letselschade vast te laten stellen zult u een letselschadejurist in moeten schakelen. Hij of zij kan deze schade bepalen het vervolgens als smartengeld claimen.

Is een ander voor uw letselschade aansprakelijk, laat ons dan kosteloos uw smartengeld claimen.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is de schadevergoeding voor alle letselschade die niet in geld is uit te drukken. Na een ongeluk kunt u bijvoorbeeld last krijgen van psychische klachten of ernstig beperkt raken door blijvend letsel. Al deze gevolgen van een ongeluk zijn van invloed op de kwaliteit van uw leven en zijn hiermee de basis van uw smartengeld claim. De belangrijkste vormen van immateriële letselschades die u het recht geven om smartengeld te claimen, zijn psychische schade en gederfde levensvreugde. Een letselschadejurist zal deze immateriële letselschade in verleden, het heden en de toekomst vertalen naar een geldbedrag en dit als smartengeld claimen.

> Meer over schade verhalen en smartengeld claimen na aanrijding

Smartengeld claimen voor psychische schade

De psychische schade na een ongeval kan vele vormen aannemen en hiervoor kunt u smartengeld claimen. Na een ernstig auto-ongeluk of een hondenbeet kunt u last krijgen van angsten, waardoor u zich bijvoorbeeld niet meer op straat durft te begeven. Ook lichamelijk letsel kan leiden tot psychische schade, zoals het verlies van uw gehoor. Het gevolg van doofheid kan bijvoorbeeld zijn dat u sociaal geïsoleerd raakt doordat u geen gesprekken meer kunt volgen. Deze sociale isolatie kan vervolgens weer een depressie tot gevolg hebben. In deze, en soortgelijke, gevallen heeft u het recht om smartengeld te claimen voor de geleden en nog te lijden psychische schade.

> Meer over schadeclaim bij letselschade en smartengeld claimen

Smartengeld claimen voor gederfde levensvreugde

U kunt ook smartengeld claimen voor gederfde levensvreugde. Gederfde levensvreugde betekent het plezier in het leven dat u is ontnomen als gevolg van het ongeval. Door een whiplash, een amputatie van een ledemaat, het verlies van het gezichtsvermogen of ander letsel kunt u beperkt raken in het uitoefenen van uw hobby’s of andere vrijetijdsbestedingen waar u vóór het ongeval veel levensvreugde uit haalde. Deze immateriële letselschade heeft vaak een blijvende impact op uw leven en kan zorgen voor emotionele problemen. Voor deze gederfde levensvreugde ten gevolge van een ongeval kunt u smartengeld claimen, mits een ander aansprakelijk is.

De hoogte van smartengeld

Over de hoogte van smartengeld zijn vooraf zeer moeilijk uitspraken te doen. In Nederland kunnen mensen relatief minder smartengeld claimen dan in veel andere Europese landen en de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten is het geen uitzondering om miljoenen dollars aan smartengeld te claimen. In Nederland zijn miljoenenclaims echter ondenkbaar en één van de hoogste smartengeld bedragen ooit uitgekeerd is € 217.814,- voor een HIV-besmetting door een medische fout.

Het vaststellen van smartengeld is vaak een behoorlijk subjectieve aangelegenheid en vraagt om de nodige expertise. Om ervoor te zorgen dat de hoogte van uw smartengeld, ook voor Nederlandse begrippen, niet te laag uitvalt, is het ten zeerste aan te raden om de hulp van een letselschade advocaat of -bureau in te roepen. Deze weet de relevante jurisprudentie op te betrekken en deze op de juiste wijze te interpreteren.

Ter illustratie vindt u hieronder een aantal recente voorbeeldgevallen van letsels waarvoor smartengeld is geclaimd. Deze bedragen bieden overigens geen enkele garantie voor de hoogte van úw smartengeld. Hoeveel smartengeld te claimen valt voor een bepaalt letsel, hangt van veel meer factoren af zoals leeftijd, pijn, aansprakelijkheid en duur van het leed:

 • Sleutelbeenbreuk      :           € 1049,-
 • Wervelbreuk              :           € 1500,-
 • Verlies van oog         :           € 21.565,-
 • Doofheid                   :           € 47.409,-
 • Verlamming              :           € 121.200,-

> Meer over hoogte smartengeld

Smartengeld via letselschadebureau

Het mag duidelijk zijn dat smartengeld claimen geen eenvoudige zaak is in Nederland. Het vaststellen van het smartengeld is een specialistische taak en vergt kennis van zaken, zoals van de jurisprudentie naar aanleiding van de toewijzingen van smartengeld in voorgaande rechtszaken. Wij kunnen u onze diensten gratis aanbieden, omdat de Nederlandse wet voorschrijft dat de aansprakelijke partij de kosten van een letselschadebureau moet vergoeden.

Schakel dus gerust één van onze letselschadejuristen in om uw smartengeld te claimen!

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen