Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Rugklachten na aanrijding

In het kort

 • Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarbij u rugklachten oploopt. De meest voorkomende situatie is een kop-staartbotsing
 • Er moet altijd medische hulp worden opgeroepen als vermoed wordt dat het slachtoffer door een ongeval rugletsel heeft opgelopen
 • Is iemand anders aansprakelijk voor het ongeval waarbij u rugklachten hebt opgelopen? Dan kan een letselschadespecialist van B&O Letselschade uw schade kosteloos verhalen op de veroorzaker
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

rugklachten na aanrijdingRugklachten na een aanrijding kunnen vaak ernstige gevolgen hebben. Het is van groot belang dat het slachtoffer ter plekke op de juiste manier wordt behandeld, om erger te voorkomen. Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en ervaart u rugklachten, of hoofd- nek- en schouderklachten? Neem dan direct contact op met een letselschadespecialist van B&O Letselschade. Wij adviseren u vrijblijvend over de mogelijkheden van het claimen van een letselschadevergoeding bij rugklachten.

Soorten ongevallen

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarbij u rugklachten oploopt. De meest voorkomende situatie is een kop-staartbotsing. Daarnaast kunt u ook rugletsel oplopen als gevolg van:

 • Een bedrijfsongeval (val van ladder, steiger of stelling)
 • Val van een paard
 • Ander soort verkeersongeval
 • Sportongeval
 • Struikelen en ongelukkig vallen
 • Duiken in ondiep water

Is iemand anders aansprakelijk voor het ongeval waarbij u rugklachten hebt opgelopen? Dan kan een letselschadespecialist van B&O Letselschade uw schade kosteloos verhalen op de veroorzaker. Onze experts staan u juridisch bij, geven advies en regelen uw letselschade van A tot Z.

De gevolgen van rugklachten

Rugklachten na een aanrijding kunnen verschillend van aard zijn. Zo kan een beschadiging van de wervels na een kop-staartaanrijding ernstige rugpijn veroorzaken. De beschadiging kan op elke plaats in de rug voorkomen. Een breuk van een wervel behoort vaak tot zeer ernstig rugletsel, omdat dit in de meeste gevallen gepaard gaat met blijvende invaliditeit. Een wervelinzakking ontstaat meestal als gevolg van een val waarbij het slachtoffer op het zitvlak of op beide voeten terechtkomt. Dit soort rugklachten (in de lage rug) komt veel voor bij sporten als parachutespringen en paardrijden.

> Meer over Kop-staartbotsing

Rugklachten en dwarslaesie

Ook een beschadiging van het ruggenmerg is zeer zwaar rugletsel. Hier lopen diverse zenuwbanen doorheen die de communicatie tussen de hersenen en de spieren en organen verzorgen. Bij een beschadiging van de zenuwbanen in het ruggenmerg wordt dit contact verbroken. De spieren ontvangen geen impulsen meer, waardoor ze verlamd raken. We spreken dan van een dwarslaesie, ook wel een gebroken rug. De gevolgen van een dwarslaesie zijn afhankelijk van de plaats waar het ruggenmerg is beschadigd. Hoe lager de beschadiging, hoe minder ernstig de gevolgen zijn.

Rugklachten kunnen erg vervelend zijn in het dagelijks leven van het slachtoffer. Het huishouden, werk en het humeur kunnen eronder lijden. Zeker ernstig rugletsel heeft een behoorlijke impact op iemands leven. Daarom claimen de juristen van B&O Letselschade niet alleen een materiële schadevergoeding voor uw rugklachten, maar ook smartengeld voor het leed dat u is aangedaan.

> Meer over Smartengeld

Wat te doen na een aanrijding met rugklachten?

Er moet altijd medische hulp worden opgeroepen als vermoed wordt dat het slachtoffer door een ongeval rugletsel heeft opgelopen. Het slachtoffer mag, tenzij noodzakelijk, niet worden verplaatst. De medische hulp zal het slachtoffer met een zogeheten wervelplank verplaatsen.

Neem na het ongeval zo snel mogelijk contact op met een letselschadespecialist van B&O Letselschade. Wij stellen de schuldige partij aansprakelijk voor uw rugklachten en zullen zo snel mogelijk uw schade claimen. U krijgt na het ongeval direct te maken met extra (medische) kosten. Na verloop van tijd, terwijl u aan het revalideren bent, lijdt u wellicht inkomensverlies en moet u misschien extra betalen voor huishoudelijke hulp en dergelijke. Door onze experts in te schakelen, wordt de schuldige partij zo snel mogelijk aansprakelijk gesteld en eisen wij schadevergoeding. Wij zullen uw belangen behartigen, terwijl u zich richt op uw gezondheid en lichamelijk herstel.

> Meer over Letselschade 

Behandeling en herstel rugklachten na aanrijding

Behandeling van rugklachten na een aanrijding zal in beginsel bestaan uit het onderzoeken van het soort rugletsel en de ernst daarvan. Soms zijn één of meerdere operaties nodig en in sommige gevallen moet een rugkorset of rugprothese worden gedragen. Het herstelproces van de is eveneens afhankelijk van de ernst en de plaats van het letsel. Vaak is revalidatie thuis of in een revalidatiecentrum noodzakelijk. Spieren moeten hun kracht weer terugkrijgen. Geleidelijk mogen lichte rugoefeningen worden gedaan.

Tips bij rugklachten na ongeval

Bij rugklachten wordt aangeraden gewoon te blijven bewegen, ook al lijkt dit soms onlogisch. Door beweging komen de spieren weer in vorm. Wanneer beweging wordt vermeden, kunnen de klachten zelfs verergeren. Zodra het dus verantwoord is, in overleg met uw arts, kunt u voorzichtig uw dagelijkse activiteiten weer oppakken, ook al heeft u rugpijn. Overdrijf het niet. Let daarbij ook vooral op het volgende:

 • Uw houding. Een goede houding is van groot belang. Loop en zit daarom zoveel mogelijk rechtop. Probeer daarnaast regelmatig van houding te wisselen, want de hele dag op dezelfde manier staan of zitten, kan uw rugklachten verergeren. Gebruik bij het zitten een rechte stoel waarbij uw onderrug goed wordt ondersteund. Probeer zitten op zachte en lage stoelen te vermijden
 • Tillen. Moet u iets tillen? Bedenk dan voordat u gaat tillen hoe u dit gaat doen. Buk niet spontaan voorover, maar zak door uw knieën en draag of til geen (zware) voorwerpen dicht tegen het lichaam aan. Daarnaast is het van belang om te voorkomen dat u met iets zwaars in uw handen tegelijk met uw rug draait
 • Inspanning & ontspanning. Rugklachten komen minder snel terug als u fit blijft. Probeer daarom regelmatig te bewegen en doe vooral wat u leuk vindt. Zwemmen, fietsen, wandelen zijn, hoe gek het ook klinkt, goed voor uw rugklachten. Ontspanning hoort daar natuurlijk ook bij. Uw rugpijn zal verergeren door stress. Heeft u nog last van het ongeval, in psychische zin? Zoek dan hulp om hier vanaf te komen, zodat uw rugklachten ook verminderen.

Rugklachten na kop-staartbotsing of ander ongeval?

Bent u betrokken geraakt bij een kop-staartbotsing of ander ongeval waarbij u rugklachten hebt opgelopen? Neem dan snel contact op met B&O Letselschade. Dankzij onze jarenlange ervaring en gedegen juridische kennis kunnen onze letselschade experts uw belangen uitstekend behartigen. U richt zich op uw rugklachten en het herstel daarvan, terwijl wij de tegenpartij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding inclusief smartengeld voor u eisen. Dit kost u bovendien helemaal niets, omdat onze kosten eveneens worden meegenomen in de letselschadevergoeding.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen