Schadevergoeding dwarslaesie

In het kort

  • Een dwarslaesie is zeer ernstig letsel met grote gevolgen. Het herstel van een dwarslaesie duurt lang en volledig herstel is niet altijd mogelijk.
  • Als gevolg van een dwarslaesie krijgt u te maken met hoge kosten. Indien een ander aansprakelijk is voor het ongeval, kunt u schadevergoeding en smartengeld eisen.
  • Onze ervaren letselschadejuristen helpen u graag bij het claimen van uw letselschade. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een dwarslaesie valt onder de categorie ‘zeer ernstig letsel‘ en kan grote impact hebben op uw leven. Waarschijnlijk kunt u niet meer werken en moet u hulp voor persoonlijke verzorging inschakelen. Daarnaast krijgt u te maken met veel andere extra kosten. Als een ander voor uw dwarslaesie aansprakelijk is, dan is deze partij verplicht u schadevergoeding te betalen. Uw letselschade wordt in de meeste gevallen gedekt door de WA verzekering van de andere partij. U doet er goed aan om uw schadezaak al in een vroeg stadium op te starten. Het aansprakelijkheidstraject kan namelijk veel tijd in beslag nemen, waardoor u onnodig lang de kosten moet dragen.

Bent u zelf slachtoffer van een ongeval of heeft een familielid, vriend of kennis een dwarslaesie opgelopen? Bel ons dan om te bekijken of er schadevergoeding kan worden geclaimd. De behandeling van de letselschadezaak kost u helemaal niets. Ook dit wordt door de tegenpartij betaald.

Wat is een dwarslaesie?

Een dwarslaesie wordt veroorzaakt door een beschadigd ruggenmerg. Het ruggenmerg vormt samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel. Via het ruggenmerg worden signalen van de hersenen naar de rest van het lichaam verstuurd. Als het ruggenmerg is beschadigd, worden boodschappen niet meer goed doorgegeven. Uitval van de zenuwen is het gevolg. Afhankelijk van de plaats van de beschadiging kan een verlamming van benen, armen of zelfs ademhalingsspieren ontstaan.

Symptomen dwarslaesie

De symptomen van een dwarslaesie zijn dus afhankelijk van de plaats van beschadiging van het ruggenmerg. Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer uitvalsverschijnselen ontstaan zoals verlamming, verlies van controle over bepaalde lichaamsdelen of gevoelloosheid.

Naast het volledig verlamd raken van ledematen, kunnen ook de blaas- en darmspieren verlamd raken, zodat incontinentie ontstaat. Een dwarslaesie kan ook een urineweginfectie, spasmen, pijn, doorligplekken of erectiestoornissen tot gevolg hebben.

Herstel

Bij het ontstaan van een dwarslaesie is de behandeling vanaf het eerste moment erg belangrijk. Een juiste aanpak vanaf het allereerste moment kan beschadiging beperken en het herstel bevorderen. Het is daarom van essentieel belang in een ziekenhuis zo snel mogelijk een revalidatiearts met dwarslaesie-ervaring in te schakelen. De eerste fase van een dwarslaesie heet spinale shock. Dit duurt meestal drie tot zes weken. Na deze periode komen vaak wat functies terug.

Is de dwarslaesie ontstaan door een ongeval, dan hebben de gebroken botten eerst tijd nodig om te genezen. Dit kan acht tot veertien weken duren. Gedurende deze tijd dient het slachtoffer plat op bed te blijven liggen, om verdere beschadiging aan het ruggenmerg te voorkomen. Het verdere herstel van een dwarslaesie is afhankelijk van de aard ervan. Er worden twee verschillende vormen onderscheiden: Een incomplete en een complete dwarslaesie.

  • Bij een incomplete dwarslaesie zijn de zenuwen niet geheel kapot, of licht beschadigd. Bij deze vorm is enig herstel mogelijk. Vaak zal intensieve fysiotherapie nodig zijn. Er zal echter altijd enige schade blijven bestaan. Ook is het mogelijk dat een herstelde functie weer verloren gaat.
  • Bij een complete dwarslaesie zijn de zenuwen volledig beschadigd. Alles onder het beschadigingspunt zal niet meer functioneren. Genezing hiervan is niet mogelijk.

Letselschade na een dwarslaesie

Het oplopen van een dwarslaesie is een ingrijpende gebeurtenis. De kosten die hieraan verbonden zijn kunnen al snel hoog oplopen, en daarnaast is ook de psychische schade groot. Al deze schade kunt u verhalen op de verantwoordelijke partij. Bij letselschade wordt onderscheid gemaakt tussen materiële schadeposten en immateriële schadeposten.

Materiële schadeposten zijn alle posten waar directe kosten aan verbonden zijn. Dit zijn onder andere:

Immateriële schade is ook wel bekend als smartengeld en is een vergoeding voor alle emotionele schade die u heeft opgelopen na een ongeval. Het is een compensatie voor verdriet, pijn en verlies van levensvreugde. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van veel verschillende factoren en is onderdeel van uw totale schadevergoeding.

Gratis juridische hulp bij letselschade claimen

Het claimen van uw letselschade is een complexe en tijdrovende zaak, zeker bij een dwarslaesie. Daarnaast heeft u zelf al ontzettend veel aan uw hoofd gezien de gevolgen van het ongeval. Onze letselschadejuristen helpen u daarom graag bij het claimen van uw letselschade. Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade, is onze hulp voor u gratis.

Onze juristen komen graag bij u langs om uw zaak te bespreken. Indien mogelijk regelen wij een voorschot op uw schadevergoeding, zodat u niet alle kosten zelf hoeft voor te schieten. Wij gaan in gesprek met de verzekering van de aansprakelijke partij en berekenen en claimen uw totale schadevergoeding. Zo kunt u zich richten op uw herstel, terwijl wij er voor zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.

Neem vandaag nog geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74