Als fietser aangereden door een auto, wie is aanprakelijk?

In het kort

  • Fietsers zijn in ons land juridisch extra beschermd vanwege hun kwetsbaarheid in het verkeer. Wordt u op de fiets aangereden door een auto, dan ligt de aansprakelijkheid voor het ongeval vrijwel altijd voor minimaal 50% bij de automobilist.
  • Kinderen tot 14 jaar die op de fiets aangereden zijn door een auto, hebben vrijwel altijd recht op een volledige schadevergoeding. Er is dan sprake van de 100%-regel.
  • Alle motorvoertuigen in ons land zijn verplicht verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. U kunt uw letselschade daarom claimen bij de verzekering van de aansprakelijke partij.
  • Onze ervaren letselschade juristen zorgen er geheel gratis voor dat u een maximale schadevergoeding krijgt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als fietser bent u kwetsbaar in het verkeer en daarom wordt u extra beschermd door de wet. Wordt u op de fiets aangereden door een auto, dan ligt de aansprakelijkheid voor het ongeval vrijwel altijd voor minimaal 50% bij de automobilist. Dat is wettelijk geregeld en vastgelegd in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Deze 50%-regel houdt in dat een automobilist voor minimaal 50% aansprakelijk is voor het ongeval, tenzij er sprake is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid door de fietser. Dan vervalt de aansprakelijkheid van de automobilist. Dit is in de praktijk echter bijna nooit het geval.

De 50%-regel is van toepassing bij aanrijdingen tussen een auto en een fietser of voetganger van 14 jaar of ouder. Afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval kan dit worden verhoogd tot 100%. Wij zoeken dit graag voor u uit. Bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u helemaal gratis. Is uw kind aangereden door een auto? Dan heeft uw kind vrijwel altijd recht op volledige schadevergoeding.

Kind op de fiets aangereden door een auto

Kinderen tot 14 jaar die op de fiets aangereden zijn door een auto, hebben vrijwel altijd recht op een volledige schadevergoeding. Er is dan sprake van de 100%-regel. Kinderen zijn in het verkeer vaak impulsiever dan volwassenen, kunnen de mogelijke gevolgen van hun acties minder goed overzien en lopen dan ook meer gevaar. Verder zijn de gevolgen voor kinderen die zijn aangereden op de fiets vaak ingrijpender dan voor volwassenen. Automobilisten dienen zich hiervan bewust te zijn en er rekening mee te houden. Doen zij dit onvoldoende en vindt er toch een aanrijding plaats, dan zijn zij in beginsel volledig aansprakelijk. Het slachtoffer heeft dan recht op vergoeding van alle letselschade.

Wat moet ik doen na een aanrijding fiets – auto?

Wanneer u door een auto of ander motorvoertuig bent aangereden op de fiets, is er sprake van omgekeerde bewijslast. U hoeft als fietser niet te bewijzen dat u geen schuld had aan de aanrijding: de bestuurder van het motorvoertuig zal moeten aantonen dat hij of zij er alles aan heeft gedaan om een aanrijding te voorkomen.

U bent bijvoorbeeld op een kruispunt aangereden door een auto die feitelijk voorrang had. De automobilist zal u de schuld van het ongeluk geven: u had immers geen voorrang. Toch zal de bestuurder van de auto minimaal de helft van uw schade moeten vergoeden. Bovendien had de automobilist u mogelijk kunnen zien aankomen en er rekening mee moeten houden dat u mogelijk geen voorrang zou verlenen. Afhankelijk van de situatie wordt de aansprakelijkheid van beide partijen bepaald.

Los van de vraag over aansprakelijkheid is het altijd belangrijk om direct zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Vul samen met de automobilist een schadeformulier in, wissel gegevens uit en noteer gegevens van eventuele getuigen. Maak indien mogelijk foto’s of video’s van de plek van het ongeval en schakel medische hulp in. Ga met lichte lichamelijke klachten altijd direct langs de EHBO of huisarts zodat u bewijs heeft dat deze klachten direct verband houden met het ongeval. Bewaar vanaf het begin ook alle bonnetjes en neem zo snel mogelijk contact op met een letselschadejurist.

Schadevergoeding claimen

In bijna alle gevallen kunt u na een aanrijding door een auto minimaal 50% van uw schade claimen. Hiervoor moet u eerst de tegenpartij aansprakelijk stellen en vervolgens uw letselschade berekenen. Uw letselschade bestaat uit alle materiële en immateriële schade die voortkomt uit de aanrijding. Veelvoorkomende schadeposten zijn onder andere:

  • Schade aan uw fiets en andere bezittingen
  • Medische kosten, waaronder ook uw eigen risico
  • Hulp in het huishouden
  • Reiskosten (van en naar artsen, therapeuten, enzovoorts)
  • Gederfde inkomsten
  • Smartengeld (vergoeding voor uw pijn, verdriet en verminderde levensvreugde)

Het berekenen van het totale letselschade bedrag kan een complexe zaak zijn. Zeker bij zwaardere ongevallen met veel verschillende schadeposten of wanneer u nog geen medische eindtoestand heeft bereikt. Schakel daarom altijd een ervaren letselschadejurist in om de letselschade voor u te berekenen. Zo weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft.

>> Meer lezen over hoeveel schadevergoeding na een verkeersongeval

Gratis juridische bijstand – Wij helpen u graag

Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een goede letselschade-expert. Wij hebben veel ervaring met het claimen van de letselschade van slachtoffers en zullen uw belangen optimaal behartigen. Onze kwaliteit is gewaarborgd door het keurmerk van het Register Letselschade. Dat levert u veel op:

  • Zekerheid: u krijgt waar u wettelijk recht op heeft
  • Duidelijkheid: geen regels en wetten die u zelf moet uitpluizen
  • Rust: geen vervelende juridische discussies met de tegenpartij en diens verzekeraar

En het fijne is dat onze hulp voor u gratis is. De aansprakelijke partij moet namelijk ook de kosten voor uw juridische bijstand vergoeden. Alle motorvoertuigen in ons land zijn verplicht verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Degene die u heeft aangereden, zal zijn verzekeraar daarom inschakelen voor het betalen van schadevergoeding. Wij handelen uw schadeclaim af met de verzekeraar van uw tegenpartij en nemen u alle communicatie uit handen. Zo kunt u zich richten op uw herstel terwijl wij voor u de schadevergoeding regelen waar u recht op heeft.

Bent u op de fiets aangereden door een auto? Neemt u dan vandaag nog vrijblijvend contact op met onze letselschade experts voor juridisch advies via 085 – 877 17 74 of het contactformulier. Of vul onze letselschadetest in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74