Aanrijding met andere fietser, wie is aansprakelijk?

In het kort

  • Wanneer u letsel oploopt bij een aanrijding met een andere fietser en de ander hield zich niet aan de (verkeers)regels, dan is vaak de andere fietser aansprakelijk en moet deze dus uw letselschade vergoeden. Heeft u zelf ook een fout gemaakt of zich niet goed gedragen, dan kan een gedeelte van de letselschade voor uw eigen rekening blijven.
  • Uw opgelopen letselschade kunt u bij de aansprakelijke partij claimen. Onze ervaren juristen kunnen u helpen met het berekenen en claimen van uw schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Wanneer 2 fietsers op elkaar botsen moet degene die het ongeval heeft veroorzaakt letselschade vergoeden. U valt namelijk in dezelfde categorie weggebruikers en daarom ligt de aansprakelijkheid bij degene die zich niet aan de verkeersregels houdt. Als fietser mag u verwachten dat andere fietsers zich aan zowel de geschreven als de ongeschreven regels houden. Doen ze dit niet en volgt hier een ongeval uit, dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Enkele voorbeelden van gedragingen die afwijken van de wettelijke verkeersregels of van de ongeschreven regels zijn:

  • Onverwacht remmen
  • Slingeren over de weg
  • Plotseling afslaan
  • Geen licht voeren in het donker

Wanneer u letsel oploopt bij een aanrijding met een andere fietser die één van bovenstaande gedragingen vertoonde, dan moet deze fietser uw letselschade vergoeden. Heeft u zelf ook een fout gemaakt of zich niet goed gedragen, dan kan een gedeelte van de letselschade voor uw rekening zijn.

Schadeformulier invullen?

Het is voor veel fietsers niet gebruikelijk om een schadeformulier bij zich te hebben en deze in te vullen na een ongeval. Toch kan het invullen van een schadeformulier na een aanrijding met een andere fietser heel handig zijn. Vul na een ongeval daarom samen met de tegenpartij een (digitaal) schadeformulier invullen. U kunt hier belangrijke details van het ongeluk noteren en het dient ook als bewijslast bij de aansprakelijkstelling. Heeft u geen formulier bij zich? Neem dan foto’s van de plek van de aanrijding, noteer de gegevens van de tegenpartij en vraag eventuele getuigen om hun gegevens. Ga ook direct langs de huisarts of het ziekenhuis indien u fysieke klachten heeft. Dit zijn belangrijke stappen bij het opbouwen van uw bewijslast.

Schade claimen na aanrijding andere fietser

Bij een ongeval tussen twee fietsers moet degene die schuldig is aan het ongeval de schade betalen. U claimt uw schade dan ook bij de aansprakelijke partij. Alhoewel dit niet verplicht is, heeft bijna iedereen in Nederland een AVP, een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, voor dit soort situaties. Deze verzekering dekt ook de aansprakelijkheid van ongemotoriseerde verkeersdeelnemers, waartoe fietsers behoren. In dat geval claimt u uw schade bij de verzekering van de tegenpartij.

U kunt uw letselschade dus verhalen op de verzekering van de tegenpartij, maar dan moet deze tegenpartij wel eerst aansprakelijkheid erkennen. Het moet vaststaan dat de andere fietser een fout heeft gemaakt waardoor het fietsongeval is ontstaan. Daarnaast moet duidelijk zijn dat uw schade het gevolg van die fout is. Wie eist, bewijst. Dit is waarom het zo belangrijk is dat u foto’s van de situatie maakt, de gegevens van getuigen noteert en samen met de tegenpartij een schadeformulier invult.

Heeft de veroorzaker geen aansprakelijkheidsverzekering, dan zal hij of zij de schade zelf moeten betalen. In beide gevallen kan ons bureau u bij aansprakelijkheid van de tegenpartij gratis bijstaan bij het verhalen van uw letselschade. Ons letselschadebureau heeft veel ervaring met letselschadezaken, zo ook met aanrijdingen tussen twee of meerdere fietsers.

Ongeval tussen een elektrische fiets en gewone fiets

Wie is aansprakelijk na een aanrijding met een andere fietser wanneer een van de twee elektrisch fietst? De elektrische fiets wordt steeds populairder en dit soort ongevallen komen dan ook steeds vaker voor. Volgens de wet genieten deze fietsers in het verkeer dezelfde bescherming als de gewone fietser. Elektrische fietsers moeten ook op het fietspad en hoeven geen helm te dragen. De wet beschouwt deze groep als gewone fietsers en dus gelden dezelfde regels met betrekking tot aansprakelijkheid. Dit geldt ook voor bestuurders van een fatbike.

Wanneer u een aanrijding met een elektrische fietser heeft, gelden dus dezelfde regels als bij een aanrijding tussen twee gewone fietsers: degene die zich niet volgens de regels heeft gedragen, is aansprakelijk. Ook dan kan de letselschade verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij nadat aansprakelijkheid is erkend. Bij een aanrijding met een speed pedelec gelden andere regels. Een speed pedelec valt namelijk in dezelfde categorie als de bromfiets. Over dit soort ongevallen leest u meer op deze pagina.

Wij kunnen u gratis juridische bijstand verlenen

Het is verstandig om bij een aanrijding met een andere fietser de hulp van een letselschade specialist in te schakelen. U kunt ook zelf uw letselschade claimen, maar u kunt te maken krijgen met een tegenpartij die geen aansprakelijkheid erkent of een verzekering die stelt dat u geen of minder letselschade heeft opgelopen. Wij kunnen u daar bij helpen. Allereerst beoordelen we uw ongeval en de aansprakelijkheid van de tegenpartij. Indien de tegenpartij aansprakelijk is, kunnen wij u gratis helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en met het berekenen en indienen van de schadeclaim. Onze ervaren juristen hebben kennis van zaken en zorgen er voor dat u krijgt waar u recht op heeft.

Heeft u een aanrijding gehad met een andere fietser? En wilt u dat wij uw situatie beoordelen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op of vul de letselschadetest in zodat wij u zo spoedig mogelijk kunnen helpen.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74