Aanrijding met andere fietser, wie is aansprakelijk?

In het kort

  • Als regel geldt dat u als fietser mag verwachten dat andere fietsers zich net als u aan de verkeersregels houden en zich daarnaast eveneens gedragen volgens duidelijke, soms ongeschreven regels.
  • Wanneer u letsel oploopt bij een aanrijding met een andere fietser en de ander hield zich niet aan de (verkeers)regels, dan is vaak de andere fietser aansprakelijk en moet deze dus uw letselschade vergoeden. Heeft u zelf ook een fout gemaakt of zich niet goed gedragen, dan kan een gedeelte van de letselschade voor uw eigen rekening blijven.
  • Uw opgelopen letselschade kunt u bij de aansprakelijke partij claimen. Onze ervaren juristen kunnen u helpen met het berekenen en claimen van uw schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Nederland is een fietsland bij uitstek. Vooral bij mooi weer, in het weekend en tijdens de vakanties trekken we er massaal op uit met de fiets. De tweewieler is niet alleen een populaire vrijetijdsbesteding, ook in de stad is de fiets als vervoermiddel erg in trek.

Ongevallen tussen fietsers nemen helaas steeds meer toe. Raakt u als fietser betrokken bij een aanrijding met een andere fietser en loopt u letsel op, dan moet degene die het ongeval heeft veroorzaakt letselschade vergoeden. Als regel geldt dat u als fietser mag verwachten dat andere fietsers zich net als u aan de verkeersregels houden en zich daarnaast eveneens gedragen volgens duidelijke, doch ongeschreven regels. Enkele voorbeelden van gedragingen die afwijken van de wettelijke verkeersregels of van de ongeschreven regels zijn:

  • Onverwacht remmen
  • Slingeren over de weg
  • Plotseling afslaan
  • Geen licht voeren in het donker

Wanneer u letsel oploopt bij een aanrijding met een andere fietser en deze vertoonde één van deze bovenstaande gedragingen of de ander hield zich niet aan de verkeersregels, dan is vaak de andere fietser aansprakelijk en moet deze dus uw letselschade vergoeden. Heeft u zelf ook een fout gemaakt of zich niet goed gedragen, dan kan een gedeelte van de letselschade voor uw eigen rekening blijven.

Waar schade claimen na aanrijding andere fietser

Ook al is dit niet verplicht, toch heeft bijna iedereen in Nederland een AVP, een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. In de meeste gevallen is het dan ook de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker waar u de schadeclaim kunt indienen. Deze verzekering dekt ook de aansprakelijkheid van ongemotoriseerde verkeersdeelnemers, waartoe fietsers behoren. U kunt uw letselschade dus verhalen op de verzekering van de tegenpartij, maar dan moet deze tegenpartij wel eerst aansprakelijkheid erkennen. Het moet vaststaan dat de andere fietser een fout heeft gemaakt waardoor het fietsongeval is ontstaan. Daarnaast moet duidelijk zijn dat uw schade het gevolg van die fout is. Wie eist, bewijst.

Heeft de veroorzaker geen aansprakelijkheidsverzekering, dan zal hij of zij de schade zelf moeten betalen. Het valt niet altijd mee om dan uw schade vergoed te krijgen. Ons letselschadebureau heeft veel ervaring met letselschadezaken, zo ook met aanrijdingen tussen twee of meerdere fietsers.

Elektrische fietsers versus gewone fietsers

Wie is aansprakelijk na een aanrijding met een andere fietser wanneer deze elektrisch fietst? De elektrische fiets wordt steeds populairder. Volgens de wet genieten deze fietsers in het verkeer dezelfde bescherming als de gewone fietser. Elektrische fietsers moeten ook op het fietspad en hoeven geen helm te dragen. De wet beschouwt deze groep fietsers als gewone fietsers en dus gelden dezelfde regels met betrekking tot aansprakelijkheid. Wanneer u een aanrijding met een andere fietser heeft, gelden dus dezelfde regels als bij een aanrijding tussen twee gewone fietsers: degene die zich niet volgens de regels heeft gedragen, is aansprakelijk. Ook dan kan de letselschade verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij nadat aansprakelijkheid is erkend.

Wat te doen na een aanrijding met een andere fietser?

Raakt u betrokken bij een aanrijding met een andere fietser en is die aansprakelijk? Zorg dan dat u de persoonsgegevens krijgt van de ander, inclusief de naam van zijn/haar verzekeringsmaatschappij. Dit is van groot belang voor het claimen van uw letselschade, zeker als er geen politie bij de aanrijding komt. Alleen een mobiel nummer is niet voldoende. Als dit achteraf een vals nummer blijkt te zijn, ziet u de veroorzaker waarschijnlijk nooit meer terug en zal ook uw letselschade dus niet worden vergoed. Bent u als gevolg van het fietsongeval naar het ziekenhuis gebracht, neem dan contact op (indien mogelijk) met de politie om de benodigde gegevens te krijgen. Voor een letselschadevergoeding tussen niet-gemotoriseerd verkeer, waar de fiets onder valt, kunt u helaas geen beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Hulp bij letselschade fietsongeval

Het is verstandig om bij een aanrijding met een andere fietser de hulp van een letselschade specialist in te schakelen. Probeert u zelf de letselschade te claimen, dan struikelt u wellicht al bij de eerste hindernis en dat is het niet erkennen van aansprakelijkheid door de tegenpartij. Daarnaast zal ook diens verzekeraar proberen te stellen dat er geen sprake is van letselschade. En is die er wel, dan kunnen zij mogelijk beweren dat dit niet door het fietsongeval komt. Door tijdig hulp van onze letselschadespecialisten in te schakelen, voorkomt u dat u met niets huiswaarts keert. Wij adviseren u, helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en met het indienen van de schadeclaim. Is een ander aansprakelijk voor het ongeval en wordt aansprakelijkheid erkend, dan kost onze juridische hulp u niets.

Heeft u een aanrijding gehad met een andere fietser? En komt u er niet uit wie er aansprakelijk is? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op of vul het contactformulier in, zodat wij u zo spoedig mogelijk kunnen helpen.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74