Mede-eigenaar aansprakelijk voor letselschade

In het kort

  • Sinds enkele jaren is het mogelijk om letselschade op een familielid te verhalen
  • Het Hangmat-arrest biedt meer mogelijkheden voor schadevergoeding bij letselschade veroorzaakt door gebrekkige opstallen
  • B&O Letselschade Juristen staan u veelal geheel kosteloos bij bij uw letselschadeclaim
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Sinds enkele jaren is het mogelijk om letselschade op een familielid te verhalen. Dit werd geoordeeld in het zogeheten ‘Hangmat-arrest’. Graag leg ik u uit hoe dit in z’n werk gaat.

Hangmat-arrest: gebrekkige opstal en letselschade

Het arrest ziet op de volgende gebeurtenis. Een vrouw ligt in haar tuin in een hangmat. Deze hangmat is bevestigd aan een pilaar die onderdeel uitmaakt van het huis. De vrouw is samen met haar partner eigenaar van het huis en de pilaar. De pilaar breekt af en komt bovenop de vrouw terecht. Zij loopt daarbij een hoge dwarslaesie op. De vrouw spreekt haar partner en zijn aansprakelijkheidsverzekering aan voor de letselschade. De reden hiervan is dat haar partner (mede)eigenaar was van de opstal en dus aansprakelijk is voor haar letselschade, aldus de vrouw.

Tot vóór het arrest gold dat een eigenaar van een gebrekkige opstal aansprakelijk is voor de schade die daardoor aan derden ontstaat. Een opstal is een gebouw of werk dat duurzaam met de grond is verenigd. Dit alles is bepaald in artikel 6:174 BW.

De bijzonderheid aan het Hangmat-arrest was, dat het slachtoffer niet een ‘derde’ was, maar de (mede)eigenaar van de opstal. Kan een (mede)eigenaar een beroep doen op artikel 6:174 BW? De Hoge Raad meent van wel. De vrouw heeft echter wel slechts recht op 50% van de schadevergoeding, nu zij zelf ook voor 50% eigenaar was. De aansprakelijkheidsverzekeraar diende dus de helft van alle letselschade van de vrouw te vergoeden.

Wat betekent dit arrest voor mij?

Het Hangmat-arrest biedt meer mogelijkheden voor schadevergoeding bij letselschade veroorzaakt door gebrekkige opstallen. De eigenaren van een opstal kunnen elkaar succesvol aanspreken. Waarschijnlijk geldt dit ook voor mede-eigenaren van dieren en roerende zaken. Heeft u letselschade opgelopen door een opstal, roerende zaak of dier? Dan kunt u vanaf nu schadevergoeding vorderen van de mede-eigenaar. Veelal zal dit uw partner zijn. Dit kan voor gebeurtenissen die tot vijf jaar terug hebben plaatsgevonden.

Heeft u zelf letselschade opgelopen? Ik vertel u graag meer over de mogelijkheden van aansprakelijkheidstellen van familieleden. Neem gerust contact met me op!

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74