Hoeveel schadevergoeding voor blijvend letsel?

In het kort

 • Om uw letselschade vergoed te krijgen, is het noodzakelijk dat een ander voor uw schade aansprakelijk is
 • In sommige gevallen is iemand wel aansprakelijk voor uw letsel, maar niet voor het gehele bedrag
 • Welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen, hangt af van de omstandigheden van uw situatie
 • Bij blijvende schade heeft u wellicht recht op smartengeld
 • Onze juridische bijstand is in de meeste gevallen gratis. Indien de ander aansprakelijk is voor uw letsel kost onze hulp u niets
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

U heeft blijvend letsel opgelopen bij een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of misschien bij een ongeval met een dier. Wat de oorzaak ook is, een ander is aansprakelijk en dient uw letselschade te vergoeden. Waar heeft u recht op?

Aansprakelijke partij

Om uw letselschade vergoed te krijgen, is het noodzakelijk dat een ander voor uw schade aansprakelijk is. Iemand is aansprakelijk wanneer de letselschade door zijn schuld is ontstaan. Staat aansprakelijkheid vast, dan dient uw letselschade vergoed te worden. Is de ander niet aansprakelijk, dan wordt uw letselschade niet vergoed.

Het kan ook gebeuren dat iemand wel aansprakelijk is voor uw schade, maar niet voor het gehele schadebedrag. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van eigen schuld of van een wettelijke limitering.

Schadeposten bij schadevergoeding voor blijvend letsel

Het hangt van de omstandigheden van het geval af welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Belangrijk is dat de schade daadwerkelijk een gevolg is van het ongeval.

Wij zetten een aantal veel voorkomende posten voor u op een rij:

 • Schade aan uw bezittingen;
 • Kosten extra huishoudelijke hulp;
 • Kosten voor omscholing;
 • Verminderd inkomen;
 • Reiskosten naar artsen, fysiotherapeut e.d.;
 • Kosten voor rechtsbijstand;
 • Smartengeld.

Smartengeld blijvend letsel

Bij blijvend letsel heeft u wellicht recht op smartengeld. Dit is een financiële vergoeding voor uw immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde. De hoogte van het smartengeld wordt onder andere bepaald door de ernst van uw letsel, en de invloed ervan op uw dagelijks leven. Hoe ernstiger en ingrijpender het letsel, hoe hoger de vergoeding.

Het berekenen van het smartengeld is erg complex en dus werkt voor letselschadejuristen. Ga nooit zelf met de verzekeraar van de tegenpartij in onderhandeling, maar laat u bijstaan door een expert.

De hoogte van de letselschadevergoeding zal afhangen van de omstandigheden van het geval. Wij helpen u graag bij het berekenen van de vergoeding, en bij claimen ervan op de tegenpartij. Bovendien is onze bijstand in de meeste gevallen gratis. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74