Manege aansprakelijk voor letselschade?

In het kort

 • Letselschade door een paard kunnen hoge kosten met zich meebrengen, zoals medische kosten, vervangend vervoer en arbeidsongeschiktheid
 • Deze kosten kunt u vergoed krijgen indien een andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor de letselschade. Hierbij is het belangrijk dat u bewijs verzamelt van de toedracht
 • In principe is de eigenaar van een dier dat iemand anders lichamelijk letsel toebrengt aansprakelijk. Dat geldt dus ook voor de eigenaar van een paard
 • Is het aannemelijk dat niet u, maar de eigenaar van het paard of de manege aansprakelijk is voor de letselschade, dan is de hulp van ons letselschadebureau kosteloos
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als u of uw kind een manege bezoekt of paardrijles krijgt, bestaat er een kans op het oplopen van lichamelijk letsel. Een paard kan bijvoorbeeld plotseling gaan steigeren, een trap geven of bijten. De gevolgen kunnen groot zijn. U of uw kind kan ernstig gewond raken, met alle financiële gevolgen van dien. De vraag is dan ook wie aansprakelijk is. Het slachtoffer? De eigenaar van het paard? Of is de manege aansprakelijk voor letselschade?

Schakel een letselschadebureau in

Is de manege aansprakelijk voor letselschade? Eén van onze letselschadejuristen zoekt het graag voor u uit.

Letsels

Ons letselschadebureau is gespecialiseerd in het behandelen van letselschadezaken door onder andere paardrijd-ongevallen. Het letsel dat door deze ongevallen worden veroorzaakt loopt uiteen maar bestaat veelal uit één of meerdere van onderstaande aandoeningen:

 • Gebroken been
 • Gebroken arm of pols
 • Gebroken sleutelbeen
 • Gebroken ruggenwervel
 • Nekletsel of whiplash
 • Hersenletsel

Letselschade en de gevolgen

Een paard is een sterk en groot dier en kan iemand flinke verwondingen toebrengen. Ook kunt u of uw kind psychische klachten overhouden aan het incident. Dit alles kan hoge kosten met zich meebrengen. Denk aan:

 • Ziekenhuiskosten
 • Kosten van een specialist, zoals een fysiotherapeut
 • Vervangend vervoer
 • Hulp in de huishouding
 • (Tijdelijke) arbeidsongeschiktheid
 • Kosten door achterstand in een opleiding/studie

Bewijs verzamelen

U kunt bovenstaande kosten vergoed krijgen als blijkt dat niet u, maar iemand anders aansprakelijk is voor de letselschade die u of uw kind heeft opgelopen op de manege. Als u of uw kind last heeft psychische klachten, komt u daarnaast in aanmerking voor smartengeld. Dit is ter compensatie van gederfde levensvreugde.

Om letselschade en smartengeld te claimen is het belangrijk dat u zoveel mogelijk bewijs verzamelt. Denkt u onder andere hieraan:

 • Noteer datum, tijdstip en locatie
 • Namen en contactgegevens van getuigen
 • Laat een doktersverklaring opmaken
 • Bewaar rekeningen van ziekenhuis en specialisten
 • Bewaar bonnen van vervangend vervoer zoals een taxi

Hoe meer bewijs u heeft verzameld, hoe beter wij u kunnen helpen met het claimen van de opgelopen letselschade bij degene die wettelijk aansprakelijk is.

Wie is aansprakelijk voor letselschade?

In principe is de eigenaar van een dier, dat iemand anders lichamelijk letsel toebrengt, aansprakelijk. Dat geldt dus ook voor de eigenaar van een paard. In de meeste gevallen zijn de paarden eigendom van de manege zelf en dus is de manege aansprakelijk voor letselschade. Het kan ook voorkomen dat een paardeneigenaar de manege gebruikt om zijn paard te stallen. Dan is deze eigenaar aansprakelijk als het paard iemand verwondt, niet de manege. Maar wat als de manege het paard van iemand anders zadelmak maakt of gebruikt voor paardrijlessen en het paard u of uw kind verwondt? Volgens de uitspraak van de Hoge Raad van 1 april 2011, in een zaak waarbij een tienjarig meisjes in het gezicht getrapt werd door een paard, is de manege aansprakelijk voor letselschade omdat het dier werd gebruik voor de uitoefening van het bedrijf.

Aansprakelijk stellen

Om de letselschade vergoed te krijgen, zult u de eigenaar of manege wel officieel aansprakelijk moeten stellen. Iets wat veel tijd en energie kan kosten. Zeker omdat u te maken krijgt met de verzekeringsmaatschappij van de ‘tegenpartij’ en het contact dus zal verlopen via de verzekeraar. Deze zal er vaak alles aan doen om ervoor te zorgen dat er niets of zo min mogelijk betaald hoeft te worden, ook al is feitelijk de eigenaar of manege aansprakelijk voor letselschade. Als u of uw kind ernstige verwondingen heeft opgelopen, is dat iets waar u waarschijnlijk niet op zit te wachten. Het is dus verstandig om een letselschadebureau in te schakelen. Zo kunt u zich richten op het herstel.

Kosteloos

Is het aannemelijk dat niet u, maar de eigenaar van het paard of de manege aansprakelijk is voor de letselschade, dan is de hulp van ons letselschadebureau kosteloos. Juridische kosten die u maakt, vallen namelijk onder de letselschadevergoeding.

B&O Letselschade helpt u graag

Bij B&O Letselschade werken letselschadejuristen en -experts met jarenlange ervaring in het aansprakelijk stellen van allerlei partijen. Wij zorgen er altijd voor dat u de maximale schadevergoeding krijgt voor de opgelopen letselschade. Wij werken door heel Nederland. Uiteraard kunnen wij thuis bij u langskomen om alles rustig door te nemen. Op een moment dat het u uitkomt. Schakel dus nog vandaag een van onze ervaren letselschadejuristen of -experts in. Zij staan voor u klaar.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74