Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Letsel- en autoschade verhalen op Waarborgfonds

In het kort

 • Indien u schade heeft van een onbekende dader of u bent betrokken bij een verkeersongeval met letselschade met een doorgereden dader dan kunt u uw letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer
 • Tot veertien dagen na de schade heeft u de tijd om aan te tonen dat u er alles aan heeft gedaan om de identiteit van de veroorzaker van het ongeval te achterhalen
 • Tot drie jaar na het ongeval kunt u uw letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds
 • U kunt echter beter zo snel mogelijk een schadeclaim indienen dan hier maanden mee wachten
 • Wanneer u letsel- en autoschade op het Waarborgfonds wilt verhalen, dient u rekening te houden met een eigen risico van €250,00
 • De letselschade juristen van B&O Letselschade kunnen u vakkundig en vaak kosteloos bijstaan bij uw letselschadeclaim
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Heeft u schade aan uw auto en is de dader onbekend? Of bent u betrokken bij een verkeersongeval met letselschade en is de dader doorgereden? U kunt dan uw letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

U kunt uw letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds door een schadeclaim via internet in te dienen. Bij ingewikkelde zaken is het beter om een expert van B&O Letselschade in te schakelen. Zeker als de veroorzaker bijvoorbeeld onverzekerd of in een gestolen auto reed. Onze experts:

 • Helpen u bij het indienen van de schadeclaim
 • Adviseren u over de gang van zaken
 • Kennen de regelgeving met betrekking tot letsel- en autoschade & het Waarborgfonds

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op of bel 085 – 877 17 74.

Heeft u een verkeersongeluk gehad? Bent u aangereden en is de veroorzaker van het ongeval doorgereden of onverzekerd? Wij vertellen u graag wat u moet doen en helpen u bij het verhalen van uw letsel- en autoschade op het Waarborgfonds.

Het Waarborgfonds Motorverkeer

Zoals gezegd, kunt u letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds als de dader onbekend is of onverzekerd. Het Waarborgfonds Motorverkeer bestaat als sinds 1965. Het fonds is een voortvloeisel op de Wet Aansprakelijkheidsverzekeringen Motorrijtuigen.

Alle motorrijtuigen in Nederland moeten op grond van deze wet tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) zijn verzekerd. Dit geldt zowel voor auto’s, bussen, motoren en vrachtauto’s als voor scooters, brom- en snorfietsen. Het betreft de aansprakelijkheid voor schade die wordt toegebracht aan anderen. Degene die schade lijdt, kan daardoor normaliter een verzekeringsmaatschappij aanspreken voor de geleden schade.

Indien de dader onbekend is, kan een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds Motorverkeer. Als aangetoond kan worden dat een motorvoertuig de veroorzaker is van de letsel- en autoschade, vergoeden zij doorgaans de schade.

Wanneer letsel- en autoschade verhalen op Waarborgfonds?

Je kunt in de volgende situaties letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer:

 • Indien de veroorzaker van de schade in een onverzekerd motorvoertuig rijdt
 • Als er sprake is van een onbekend motorvoertuig
 • Wanneer de veroorzaker van het ongeval in een gestolen motorvoertuig rijdt
 • Als de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval failliet is
 • Indien er sprake is van een gemoedsbezwaarde, iemand die vanwege zijn geloofsovertuiging bezwaren heeft tegen elke vorm van verzekeren.

Wat moet u zelf doen?

Wanneer één van bovenstaande situaties van toepassing is, kunt u niet direct uw letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds. U dient zelf eerst:

 • De tegenpartij tot betaling te manen als er sprake is van een onverzekerd voertuig
 • Alles in het werk te stellen om achter de identiteit van de veroorzaker te komen als de dader is doorgereden
 • Zoveel mogelijk bewijzen verzamelen van het ongeval als de dader is doorgereden. Denk aan getuigen, foto’s en aantekeningen
 • Alles in het werk te stellen om van de dader een vergoeding te krijgen als er sprake is van een gestolen voertuig of een gemoedsbezwaarde.

Wat zijn de voorwaarden?

Er gelden daarnaast een aantal voorwaarden om letsel- en autoschade te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer, zoals:

 • Er moet sprake zijn van een burgerrechtelijke aansprakelijkheid
 • De schade moet zijn veroorzaakt door een motorrijtuig
 • Degene die letsel- en autoschade wil verhalen op het Waarborgfonds moet aan kunnen tonen dat hij de veroorzaker (voor zover bekend) aansprakelijk heeft gesteld en tot betaling heeft gemaand
 • Er geldt een eigen risico van €250,00 voor zaakschade.

Het indienen van een schadeclaim

Om uw letsel- en autoschade te verhalen op het Waarborgfonds, kunt u via de website een aantal vragen doorlopen. Aan de hand van uw antwoorden kunt u vervolgens bepalen of het zinvol is om uw schadeclaim bij het Waarborgfonds in te dienen. U kunt foto’s en ander bewijsmaterialen meesturen.

Meer informatie:

Wacht niet te lang met verhalen van letsel- en autoschade op Waarborgfonds

Tot veertien dagen na de schade heeft u de tijd om aan te tonen dat u er alles aan heeft gedaan om de identiteit van de veroorzaker van het ongeval te achterhalen. Tot drie jaar na het ongeval kunt u uw letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds. Dat klinkt goed, maar handig is het niet. U kunt beter zo snel mogelijk een schadeclaim indienen dan hier maanden mee wachten. Er moeten immers getuigen zijn voor het afleggen van verklaringen. Ook andere bewijsstukken kunnen zoek raken naarmate de tijd verstrijkt. Het is zodoende in uw eigen belang om vooral niet te lang te wachten.

Meer kans dat schade wordt vergoed

Wie betrokken raakt bij een auto-ongeluk wil zijn schade vergoed krijgen. Als de veroorzaker ervandoor gaat of onverzekerd is, kun je je letselschade- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer. De kans dat het Waarborgfonds een ingediende schadeclaim honoreert wordt groter als:

 • Er een politie rapport van het ongeval en de schade is opgemaakt
 • Er bewijzen zijn, zoals foto’s van de schade en getuigenverklaringen
 • Er binnen 14 dagen bij de politie aangifte is gedaan
 • Er geprobeerd is de veroorzaker van het ongeval op te sporen of getuigen te zoeken, bijvoorbeeld via social media of door het plaatsen van een advertentie.

Eigen risico

Wanneer u letsel- en autoschade op het Waarborgfonds wilt verhalen, dient u rekening te houden met een eigen risico van €250,00. Is uw schadebedrag dus kleiner, dan heeft claimen niet zo veel zin. Gaat het alleen op letselschade, dan geldt er geen eigen risico. Ditzelfde geldt bij schade door een onverzekerd motorvoertuig. Als er sprake is van zowel materiële als letselschade, dan geldt alleen voor het materiële gedeelte een eigen risico van €250,00.

Juridische bijstand

Het is algemeen bekend dat één op de vier claims wordt afgewezen. Het is daarom verstandig om een expert van B&O Letselschade in te schakelen. Deze kan vooraf inschatten of u al uw letsel- en autoschade kan verhalen op het Waarborgfonds of dat het indienen van een schadeclaim geen kans van slagen heeft. Neem vandaag nog contact met ons op of laat uw gegevens hier achter. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen om letselschadezaak te bespreken. Letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds? B&O Letselschade helpt u graag!

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen