Bestuurder rijdt door na aanrijding, wat te doen?

In het kort

  • Na een ongeval waarbij de andere automobilist is doorgereden kan het moeilijk zijn uw schade te verhalen. Afhankelijk van of u het kenteken heeft kunnen noteren kunt u verschillende stappen ondernemen.
  • Indien u het kenteken heeft genoteerd kunt u hiermee naar de politie. Het is volgens artikel 7 van de Wegenverkeerswet namelijk een misdrijf om door te rijden na een aanrijding met letsel. Zij kunnen de dader dan achterhalen.
  • Indien u het kenteken niet heeft kunnen noteren is het alsnog belangrijk aangifte te doen bij de politie. Probeer getuigen te zoeken of via camerabeelden de gegevens van de dader te achterhalen. Lukt dit niet, dan kunt uw claim indienen bij het Waarborgfonds.
  • In beide gevallen is het belangrijk al uw stappen goed te documenteren en uw bonnetjes en andere schade goed vast te leggen. Deze kunnen dan worden meegenomen in een mogelijke schadeclaim.
  • Wilt u hulp bij het claimen van letselschade bij de aansprakelijke partij of het Waarborgfonds? Onze ervaren letselschadespecialisten helpen u graag. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Het zal u maar overkomen. Op een onbewaakt moment krijgt u een aanrijding met uw auto. De schrik zit er goed in, u heeft schade aan uw auto en u bent misschien zelfs wel gewond. Maar het is toch helemaal een schok voor u als op dat moment de andere automobilist doorrijdt en u achterlaat met de brokken! Hoe kunt u hier op dat moment het beste mee omgaan? Is het kenteken bekend van de doorrijder? En hoe regelt u de vergoeding van uw (letsel)schade? B&O Letselschade informeert u hierover en geeft u advies.


UITGELICHT

Wat te doen na een aanrijding waarbij de schuldige partij is doorgereden?

Dit zijn de juiste stappen om te nemen bij doorrijden na een aanrijding met materiële schade en letselschade:

  • Allereerst kunt u het kenteken van de andere automobilist noteren of fotograferen. Hiermee kan de eigenaar van de auto achterhaald worden, tenzij het om een gestolen voertuig gaat
  • Ook kunt u het beste gelijk de politie bellen om aangifte te doen. Zorgt u ervoor dat er een politierapport opgemaakt wordt
  • Noteer gegevens van getuigen van het ongeval. Zo kunt u aantonen dat de aanrijding niet uw schuld was en dat de andere partij is doorgereden na het ongeval
  • Documenteer de gehele situatie goed. Fotografeer de omgeving en de schade met uw mobiele telefoon
  • Bezoek een arts, ook als u denkt dat het wel meevalt met uw fysieke klachten en vraag de arts dit vast te leggen in uw medisch dossier
  • Bewaar alle facturen en bonnetjes van kosten die u maakt als gevolg van de aanrijding. Deze kunnen worden meegenomen in uw mogelijke schadeclaim.

Wilt u weten wat u nog meer moet doen na een aanrijding? Onze letselschade juristen geven u hier uitgebreid antwoord op.


Materiële en immateriële schade bij doorrijden na aanrijding

Na een ongeval waarbij de andere automobilist is doorgereden, zit u met uw handen in het haar. U heeft het kenteken gezien en genoteerd, maar hoe kunt u nu regelen dat u een schadevergoeding krijgt voor uw (letsel)schade? Naast de materiële schade aan uw auto of kleding kan er ook immateriële schade ontstaan. Een verkeersongeval kan namelijk behoorlijke impact hebben en psychische en emotionele schade berokkenen, zeker als de veroorzaker is doorgereden en u achteloos heeft achtergelaten. Het is daarom altijd verstandig om in zo’n situatie contact op te nemen met een letselschade specialist. Zo weet u zeker dat u het juiste traject bewandelt en een volledige schadeclaim indient voor zowel materiële als immateriële schade


Indien een andere partij aansprakelijk gesteld kan worden, staan de letselschade experts van B&O Letselschade u geheel gratis bij. Doe vrijblijvend onze letselschadetest om te bepalen of u hiervoor in aanmerking komt.


Doorrijden na een ongeval

Normaal gesproken staat u er misschien niet bij stil, maar het komt veel voor dat een bestuurder doorrijdt na het veroorzaken van een ongeval met letsel. Dit gebeurt zelfs op dagelijkse basis. In sommige gevallen betreft het bovendien een ongeval met dodelijke afloop. Hoewel het aantal aangiftes van doorrijden na een ongeval met letsel de laatste jaren is gedaald, worden er nog steeds te veel van dit soort incidenten gemeld bij de politie. Daarnaast zijn er ook nog de nodige aanrijdingen gemeld door een onverzekerde auto, wat het extra lastig maakt om schade te verhalen op de doorgereden automobilist.

De impact van een ongeval waarbij de veroorzaker is doorgereden is groot. Allereerst is er een diep gevoel van onbegrip bij het slachtoffer, naast de schrik die de aanrijding zelf al heeft veroorzaakt. Dit gevoel kan leiden tot een vertraagd herstel van de letselschade of soms zelfs tot psychische schade.

Wetgeving doorrijden na een ongeval

Artikel 7 van de Wegenverkeerswet is heel duidelijk over het doorrijden na een ongeval. Hierin wordt namelijk aangegeven dat het is verboden om door te rijden na een ongeval waarbij iemand overlijdt of ander letsel of schade heeft opgelopen, zonder enige identiteit kenbaar te hebben gemaakt. Ook is het ontoelaatbaar om iemand in hulpeloze toestand achter te laten na een ongeval. In beide gevallen is het niet relevant of men schuld heeft aan het ongeluk. Bij betrokkenheid bij het ongeval moet men blijven.

Straf voor doorrijden na aanrijding

Overtreden van artikel 7 is een misdrijf. Dit staat los van een eventuele straf voor het veroorzaken van het ongeval. Indien de overtreder zich na doorrijden na een aanrijding alsnog binnen 12 uur bij de politie meldt, kan de strafbaarheid van het doorrijden komen te vervallen. Dit tenzij de politie eerder de dader zelf al heeft achterhaald. In het verleden heeft de wetgever er begrip voor gehad dat mensen na een aanrijding zo kunnen schrikken, dat ze in eerste instantie als reactie doorrijden na schade.

Schadevergoeding na doorrijden na aanrijding

Als de tegenpartij is doorgereden na een aanrijding, is er in principe geen schuldige bekend en in theorie dus niemand om de schade op te verhalen. Recht op schadevergoeding zonder een aanwijsbare dader kan een langdurig en soms zelfs onmogelijk traject opleveren, zeker als er geen getuigen of beelden van het ongeval zijn. Om schadevergoeding te krijgen, moet u iemand aansprakelijk kunnen stellen.

Toch bestaat er ook een mogelijkheid uw schade te verhalen bij een onbekende dader. Dit kan middels het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds neemt de rol van aansprakelijke partij op zich indien het niet duidelijk is wat de identiteit is van de eigenlijke aansprakelijke partij.

Auto doorgereden na aanrijding: Waarborgfonds Motorverkeer

Als het zeker is dat de veroorzaker aansprakelijk is, maar dat de auto wel is doorgereden na een aanrijding en u heeft schade opgelopen in Nederland, dan kunt u bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht. Hieraan zijn echter wel strenge eisen en voorwaarden verbonden:

  • U moet bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat u actie heeft ondernomen om de identiteit van de dader te achterhalen, zoals door contact op te nemen met de politie, aangifte te doen en te zoeken naar getuigen
  • Ook moet u met zekerheid de gegevens van de dader niet hebben kunnen achterhalen
  • Al deze acties moet u goed documenteren om een succesvolle claim neer te kunnen leggen bij het Waarborgfonds

Als u een claim indient bij het Waarborgfonds maakt het niet uit om wat voor soort schade het gaat. Het kan om materiële schade aan uw auto gaan, maar ook om letselschade. Het Waarborgfonds keerde in 2017 ruim 52 miljoen euro uit, waarvan 15 miljoen euro naar slachtoffers van letselschade ging. Ook als u bent aangereden door een onverzekerde auto, kunt u terecht bij het Waarborgfonds.

Gratis juridische hulp bij doorrijden na ongeval

Als u betrokken bent bij een aanrijding is er vaak sprake van een tegenpartij die al dan niet verantwoordelijk is voor het ongeval. Als deze automobilist is doorgereden, is het vaak niet gemakkelijk om de identiteit van deze bestuurder te achterhalen. Indien dit wel het geval is omdat bij doorrijden na een aanrijding het kenteken bekend is, en de tegenpartij is aansprakelijk te stellen voor uw letselschade, dan kunnen de letselschadespecialisten van B&O Letselschade u geheel gratis bijstaan bij uw schadeclaim. 


Als de andere partij onbekend blijft, kunnen wij u helpen met een mogelijke claim bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.


Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74