Welke schade keert de verzekering uit na een ongeval?

In het kort

 • Heeft u een ongeval gehad? Dan moet u eerst uw eigen verzekeringen aanspreken
 • Nadat u zich tot uw eigen verzekeringen heeft gericht, kunt u zich vervolgens wenden tot die van de tegenpartij
 • Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval, kunt u alle schadeposten bij de wederpartij neerleggen
 • Heeft u geen rechtsbijstandverzekering en is een ander aansprakelijk voor het ongeval? B&O Letselschade helpt u gratis bij het claimen van uw schade
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Jaarlijks krijgen honderdduizenden Nederlanders te maken met schade door een verkeersongeval. Slachtoffers van een ongeluk met letselschade hebben recht op schadevergoeding maar moeten soms jarenlang touwtrekken. Het is niet altijd duidelijk welke schade de verzekering zal vergoeden, zeker wanneer meerdere partijen kunnen worden aangesproken. Wij informeren u graag over de verschillende verzekeringsvormen en hoe u letselschade kunt claimen: uw materiële schade en smartengeld na een verkeersongeval.


UITGELICHT

Welke schade een verzekering uitkeert na een ongeval hangt af van vele factoren, zoals:

 • Hoe is het ongeval ontstaan?
 • Welke voertuigen waren er bij het ongeluk betrokken?
 • Zijn er verkeersregels overtreden?
 • Waren er fietsers, jongeren of andere kwetsbare verkeersdeelnemers bij betrokken?

Het zijn allemaal vragen die van invloed zijn op de uit te keren schade door een verzekeringsmaatschappij na een ongeval.

Schakelt u de hulp in van de letselschade specialisten van B&O Letselschade, zodat:

 • U er zeker van bent dat u uw schade krijgt uitgekeerd na een ongeval
 • U ook daadwerkelijk alle schade krijgt vergoed
 • U zelf geen discussies hoeft te voeren met andere verzekeringsmaatschappijen
 • U zich kunt richten op uw herstel
 • U niet jarenlang hoeft te wachten op de uitgekeerde schadevergoeding

Bent u betrokken geweest bij een ongeval en wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan de letselschadecheck. Wilt u weten welke schade een verzekering uitkeert na een ongeval? Neem contact met ons op of vul het formulier in.


Claimen van schade na een ongeval: welke verzekering?

Heeft u een ongeval gehad? Dan moet u eerst uw eigen verzekeringen daarvan op de hoogte brengen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Zorgverzekering:  Voor medische behandelingen, medicijnen en meer
 • Autoverzekering: De allrisk verzekering helpt bij het verhalen van materiële schade
 • Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
 • Ongevallenverzekering: Keert een maximum vergoeding uit bij een ongeval

Nadat u zich tot uw eigen verzekeringen heeft gericht, kunt u zich vervolgens wenden tot die van de tegenpartij. Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor het verkeersongeval, kunt u alle schadeposten bij de wederpartij neerleggen. Zo kunt u het eigen risico van uw zorgverzekering bijvoorbeeld ook als onderdeel van de schadeclaim meenemen. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij dient vervolgens alle schade uit te keren na een ongeval.

Verschillende autoverzekeringen nader uitgelegd

Er bestaan verschillende autoverzekeringen. Maar welke verzekering keert welke schade uit na een ongeval? We zullen enige verzekeringen nader uitleggen.

 • WA-verzekering: de WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) is voor alle autobezitters wettelijk verplicht. Deze verzekering keert alleen schade uit die u als bestuurder aan andere personen en eigendommen toebrengt. Uw eigen schade keert de WA-verzekering na een ongeval niet uit. Passagiers die betrokken raken bij een auto-ongeval kunnen hun schade claimen bij de WA-verzekering van de tegenpartij.
 • WA+beperkt casco verzekering: de verplichte WA-verzekering is met beperkt casco uit te breiden. Deze verzekering keert schade uit na een ongeval, veroorzaakt door andere personen, dieren of uitzonderlijke weersomstandigheden. Schade die u zelf veroorzaakt is niet gedekt.
 • WA+ volledig casco verzekering: de verplichte WA-verzekering is tevens met volledig casco uit te breiden. U krijgt dan alle schade uitgekeerd na een ongeval. Ook schade die u zelf veroorzaakt wordt vergoed, bijvoorbeeld als u in het water rijdt, van de weg afraakt of tegen een paaltje tot stilstand komt. Daarnaast dekt de WA+volledig casco verzekering ook schade als gevolg van een aanrijding of ander ongeval, door u veroorzaakt.
 • Aanvullende inzittendenverzekering: een autoverzekering is tevens aan te vullen met een verzekering voor inzittenden. U krijgt dan schade uitgekeerd die u door het ongeval oploopt, zelfs als u het ongeluk zelf heeft veroorzaakt. De ongevallen-inzittendenverzekering betaalt een vast bedrag uit en een schadeverzekering voor inzittenden schade bij overlijden of blijvende invaliditeit.

Tip: Is een ander aansprakelijk voor het ongeval? B&O Letselschade helpt u gratis bij het claimen van uw schade. Onze kosten zijn deel van uw letselschade, u hoeft zich dus geen zorgen te maken over hoge rekeningen voor juridische bijstand! Neem contact met ons op!


Wat te doen om schade na een ongeval uitgekeerd te krijgen?

 1. Gegevens verzamelen: om schade van een verzekering uitgekeerd te krijgen na een ongeval is het belangrijk om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Noteer gegevens van de tegenpartij en van getuigen. Maak foto’s en vul het schadeformulier in. Laat proces-verbaal opmaken en bezoek uw huisarts bij letselschade
 2. De verzekering en B&O Letselschade inschakelen: informeer uw verzekeringsmaatschappij over het ongeval. Afhankelijk van het soort verzekering dat u heeft, wordt alle schade op de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker verhaald. Heeft u alleen een WA-verzekering en is een ander aansprakelijk voor het ongeval? Schakel dan B&O Letselschade in. Wij zorgen dat uw schade na een ongeval wordt uitgekeerd via de verzekering van de tegenpartij
 3. Aansprakelijkheid onderzoeken: zowel uw verzekeraar als die van de tegenpartij zullen bekijken wie schuld heeft aan het ongeval. Indien de tegenpartij volledig aansprakelijk is, wordt uw gehele schade uitgekeerd door de verzekering van de tegenpartij. Bij gedeelde aansprakelijkheid delen beide partijen de schade en bent u zelf aansprakelijk, dan kan er niets verhaald worden
 4. Tegenpartij aansprakelijk stellen: dit doen de specialisten van B&O Letselschade uiteraard voor u. Voordat de schade na een ongeval door de verzekering wordt uitgekeerd, moet namelijk eerst de tegenpartij aansprakelijk gesteld worden.  We geven aan welke schade u heeft en waarom wij vinden dat de wederpartij hier aansprakelijk voor is. We sturen eventuele getuigenverklaringen en foto’s mee en stellen een schadelijst samen
 5. Juridische procedure opstarten: Wanneer de tegenpartij aansprakelijkheid erkent, wordt de schade na het ongeval via diens verzekering uitgekeerd. Wordt aansprakelijkheid afgewezen, dan wordt er ook niets uitgekeerd. U kunt dan een juridische procedure opstarten en naar de rechter stappen om alsnog uw schade te verhalen.

Kosteloze rechtsbijstand van B&O Letselschade

Wilt u weten welke schade een verzekering uitkeert na een verkeersongeval? Of wenst u hulp bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het claimen van uw letselschade? Neem vandaag nog contact met ons op of laat uw gegevens hier achter. Wij kunnen u kosteloos bijstaan wanneer een ander aansprakelijk is voor het ongeval en uw letselschade.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74