Aanrijding tegen openslaand portier

In het kort

  • Als u tegen een openslaand portier van een auto aanrijdt kunt u in de meeste gevallen schadevergoeding claimen. Bij een openstaand portier is dit soms niet het geval.
  • Onze letselschadejuristen kunnen u helpen bij het beoordelen van uw situatie en het claimen van uw letselschade. Neem contact met ons op of doe de letselschadetest voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een aanrijding met een openslaand portier komt regelmatig voor en kan leiden tot ernstige letselschade. Zo kunt u als (brom)fietser of motorrijder een lelijke val maken als u tegen een autodeur aanrijdt. Maar ook als bestuurder van een auto kunt u behoorlijk schade oplopen. In de meeste gevallen is de bestuurder of passagier van de auto waarvan het portier openslaat aansprakelijk en kunt u een schadevergoeding eisen. Toch zijn er ook enkele gevallen waarin u zelf (deels) aansprakelijk bent.

Stilstaande of geparkeerde auto

Allereerst is het van belang of het geopende portier van een stilstaande of geparkeerde auto is. Een geparkeerde auto neemt officieel gezien niet deel aan het verkeer, waardoor artikel 185 van de Wegenverkeerswet niet direct van toepassing is.

  • Stilstaande auto: bij een stilstaande auto is de bestuurder of passagier van de auto in de meeste gevallen aansprakelijk voor het ongeval. Die persoon moet namelijk opletten met het openen van het portier. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt de aansprakelijkheid niet bij de inzittende gelegd. Bijvoorbeeld indien u zelf roekeloos rijgedrag vertoonde.
  • Geparkeerde auto: bij een geparkeerde auto geldt artikel 185 van de Wegenverkeerswet niet. Wel kan er sprake zijn van gevaarzetting. Dit houdt in dat de eigenaar of passagier van de auto een gevaarlijke situatie heeft laten ontstaan door het portier open te laten staan. Om dit te bepalen wordt onder andere gekeken naar hoe de auto geparkeerd was, hoe zichtbaar het openslaande portier was en hoeveel verkeer er ter plaatse rijdt. In de meeste gevallen is de bezitter van de auto aansprakelijk, maar niet altijd.

Naast de verschillen tussen een stilstaande of geparkeerde auto, is het ook van belang welk type verkeersdeelnemer u zelf bent. Als fietser wordt u namelijk gezien als zwakke verkeersdeelnemer en geniet u meer bescherming. Als motorvoertuig geldt dit niet. Dit kan invloed hebben op de aansprakelijkheid.

Aanrijding fietser met openslaand portier

Fietsers worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers en genieten daarom extra bescherming. Als u als fietser in aanraking komt met een portier dat openslaat, heeft u altijd recht op een vergoeding van minstens 50% van de schade. In de meeste gevallen heeft u echter recht op een volledige schadevergoeding, omdat de eigenaar van de auto aansprakelijk is. Dit is ook vaak het geval als de auto is geparkeerd en het portier wordt geopend. In uitzonderlijke gevallen krijgt u dus maar 50% van de schadevergoeding, maar minder dan 50% komt bijna nauwelijks voor. Ook als u op de elektrische fiets rijdt geniet u een dergelijke bescherming, mits deze maximaal 25 kilometer per uur gaat.

Aanrijding motorvoertuig met openslaand portier

Als motorvoertuig bent u geen zwakke verkeersdeelnemer en heeft u daarom geen beschermde status. In de meeste gevallen heeft u echter nog steeds recht op een volledige schadevergoeding indien u een aanrijding heeft met een openslaand portier. Alleen in uitzonderlijke gevallen krijgt u geen schadevergoeding, bijvoorbeeld als u zelf roekeloos rijverdrag vertoonde. Omdat u geen beschermde verkeersdeelnemer bent kunt u, in tegenstelling tot fietsers, recht hebben op minder dan 50% schadevergoeding.

Aanrijding met openstaand portier van geparkeerde auto

Indien de auto geparkeerd is geldt artikel 185 van de Wegenverkeerswet niet. Ook is er een verschil tussen een openslaande en openstaande deur van een auto. Indien het portier van een geparkeerde auto al enige tijd openstond, moet worden bepaald of de eigenaar van de auto een gevaarlijke situatie heeft laten ontstaan. Indien dit als zodanig wordt beoordeeld, kunt u zowel als fietser en als motorvoertuig uw letselschade claimen. Ligt de fout echter bij u, bijvoorbeeld omdat u niet goed genoeg oplette of te hard reed, dan kan de eigenaar van de auto de schade op u verhalen.

Letselschade claimen

Een aanrijding met een openslaande of openstaande deur kan een complexe aangelegenheid zijn. Afhankelijk van de situatie kunt u uw letselschade geheel of gedeeltelijk verhalen op de aansprakelijke partij. U moet hen daarvoor eerst aansprakelijk stellen, waarna u vervolgens uw schadevergoeding kunt berekenen en claimen. De schadevergoeding bestaat uit verschillende schadeposten zoals uw medische kosten, eventueel verlies van verdienvermogen en reiskosten naar uw medische hulp.

Onze letselschadejuristen helpen u graag bij dit proces. Wij beoordelen samen met u uw situatie en of u recht heeft op schadevergoeding. Indien dit het geval is stellen wij de tegenpartij aansprakelijk en berekenen wij de hoogte van uw letselschade bedrag. Ook nemen wij u al het andere werk uit handen, zoals het contact met de verzekeraar van de tegenpartij. Zo kunt u zich richten op uw herstel, terwijl wij een schadevergoeding regelen waar u recht op heeft. En bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u gratis.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Of doe de letselschadetest om te beoordelen of u in aanmerking komt voor gratis juridische bijstand. Wij helpen u graag.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74