Letselschade tijdens reizen met het openbaar vervoer – aansprakelijkheid

letselschade openbaar vervoerAls u reist met het openbaar vervoer, dan denkt u er eigenlijk nooit aan dat u daarbij letsel op kan lopen. U vertrouwt erop dat de buschauffeur, trambestuurder of treinmachinist u veilig van A naar B zal brengen. Maar net als in het verkeer, wanneer u zelf verkeersdeelnemer bent, kunt u tijdens reizen met het openbaar vervoer toch ook letselschade oplopen. Hoe is dit mogelijk en wat moet u doen als u dit overkomt? Wie is er aansprakelijk voor letselschade in het openbaar vervoer? En hoe moet u dit dan regelen? B&O Letselschade zet het voor u op een rij en kan u terdege adviseren bij een ongeval met letsel in het openbaar vervoer.

Gratis juridische hulp bij letselschade met het openbaar vervoer

Als u letselschade oploopt tijdens reizen met het openbaar vervoer dan doet u er goed aan om contact op te nemen met een letselschadejurist. Een specialist in letselschade kent alle regels omtrent aansprakelijkheid in het openbaar vervoer. Zo hoeft u zich niet in alle juridische regeltjes hieromtrent te verdiepen. U kunt de aansprakelijkheid, het voeren van discussies en het claimen van uw letselschade volledig uit handen geven. De letselschadejuristen van B&O Letselschade zorgen er voor dat u zich volledig kunt richten op uw herstel. Wij garanderen dat u de financiële vergoeding krijgt waar u recht op heeft. Als de openbaar vervoermaatschappij aansprakelijk is voor het ongeval en uw letselschade, dan werken wij geheel gratis aan uw letselschadezaak.

Nadere informatie over schadevergoeding ongeval touringcar of bus

Letselschade in het openbaar vervoer

letselschade openbaar vervoerVele mensen maken dagelijks gebruik van het openbaar vervoer, voor woon-werkverkeer, de gang naar school of voor een gezellig uitstapje. Meestal verloopt de reis per trein, bus, tram, metro of taxi probleemloos en komt u veilig aan op de plaats van bestemming. Zeker tijdens de spits is het openbaar vervoer vaak sneller en u hoeft zelf minder alert te zijn op verkeerssituaties omdat u gereden wordt. Maar net als in het verkeer wanneer u zelf rijdt, kunt u ook in het openbaar vervoer letselschade oplopen. Ook al horen we hier misschien niet veel over in de media, toch gebeuren er elke dag ongelukken met het openbaar vervoer. Op dagelijkse basis lopen mensen letsel en letselschade tijdens het reizen met het openbaar vervoer.

Verplicht veilig openbaar vervoer

Wanneer u als reiziger gebruik maakt van tram, bus, metro, trein of taxi gelden er speciale regels. In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat de vervoerder de reiziger veilig en zonder ongelukken van A naar B moet brengen. U heeft als passagier door het kopen van een vervoersbewijs een overeenkomst gesloten met de vervoerder die u de openbaar vervoer dienst aanbiedt. De openbaar vervoermaatschappij is daarmee verantwoordelijk voor uw veilige reis met de bus, tram of trein.

Openbaar vervoermaatschappij aansprakelijk

Overkomt u als reiziger tijdens het vervoer een ongeval, dan kan de vervoerder aansprakelijk zijn. Bij een ongeval met het openbaar vervoer dienen alle materiële en immateriële schade te worden vergoed. Als de vervoerder kan bewijzen dat, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, letsel niet kon worden voorkomen dan is hij niet aansprakelijk.

letselschade openbaar vervoerDe verplichting tot veilig vervoer geldt ook voor het in- en uitstappen. Dus bijvoorbeeld ook als de buschauffeur na een stop weer te snel gaat rijden, een passagier ten val komt en hier letselschade bij oploopt, is de vervoerder aansprakelijk voor letsel dat hieruit ontstaat.

Van belang is wel dat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

Bewijslast letselschade openbaar vervoer

Als u letsel oploopt tijdens uw reis met het openbaar vervoer, dan is het van belang dat u dit direct meldt, bijvoorbeeld bij de conducteur of de chauffeur. Daarnaast dient u de vervoersmaatschappij in te lichten. Noteer de ritgegevens en vraag omstanders die iets gezien hebben naar hun naam en adresgegevens. Zo verzamelt u bewijs dat u kunt gebruiken bij de letselschadeclaim tegen de vervoerder.

Bij opgelopen letsel in het openbaar vervoer is het tevens verstandig om binnen 1 à 2 dagen uw huisarts te bezoeken en rechtsbijstand te zoeken. De vervoermaatschappij wil u nog wel eens van het kastje naar de muur sturen en diens verzekeraar zal wellicht stellen dat het ongeval gewoonweg niet te voorkomen was. De erkenning van aansprakelijkheid openbaar vervoer laat dan lang op zich wachten. En zo lang er geen aansprakelijkheid is erkend, kunt u ook geen schadevergoeding krijgen.

Schadeposten door letsel openbaar vervoer

letselschade openbaar vervoerErnstige letselschade door het reizen met het openbaar vervoer kan u helaas heel wat schadeposten opleveren. Als u letsel heeft opgelopen door een ongelukkig ongeval met het openbaar vervoer dan is het goed mogelijk dat u een tijd niet kunt werken. Of het kan nog lange tijd duren voordat u weer de oude bent.

De grootste schadepost is vaak de inkomensschade die u ondervindt omdat u, al dan niet tijdelijk, geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Maar ook medische kosten, huishoudelijke hulp en kleinere schadeposten zoals telefoonkosten, omdat u meer telefoneert door uw letsel, komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Laat u goed door een letselschade jurist informeren hoe u alle door u opgelopen schade kunt claimen bij de openbaar vervoermaatschappij.

B&O Letselschade biedt gratis juridische hulp

Wanneer u letsel heeft opgelopen bij een ongeval in het openbaar vervoer, doet u er verstandig aan tijdig advies in te winnen. Drie jaar na het ongeval verjaart namelijk de rechtsvordering op de vervoerder. Voor die tijd moet de vervoerder aansprakelijk zijn gesteld. B&O Letselschade is ook gespecialiseerd in letselschadezaken met betrekking tot het openbaar vervoer. Onze letselschade juristen nemen u het gehele schadetraject uit handen en zorgen dat de schadeclaim tijdig wordt ingediend. Indien aansprakelijkheid openbaar vervoer wordt erkend, kost onze hulp u helemaal niets. Onze kosten worden meegenomen in de totale letselschadevergoeding. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een geheel vrijblijvend advies. Wij helpen u graag!

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74