Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aanrijding op een voorrangskruising

De voorrangs- en verkeersregels zijn u duidelijk. Maar toch kan de verkeerssituatie op een rotonde of een kruising druk en chaotisch zijn. Hierdoor verloopt op dat moment het voorrang verlenen, door u of uw medeweggebruiker, niet helemaal goed met als gevolg een aanrijding. Wat moet u doen als u een ongeval op een voorrangskruising krijgt, waarbij dit al dan niet uw schuld is? En hoe zit het dan met de aansprakelijkheid bij letselschade? De letselschade juristen van B&O Letselschade weten alle ins en outs en geven u advies.

Gratis juridische hulp bij een aanrijding op een voorrangskruising

Als u betrokken bent geraakt bij een aanrijding terwijl u duidelijk voorrang had, dan wilt u ongetwijfeld weten hoe het zit met de aansprakelijkheid en welke schade u kunt claimen. De gespecialiseerde letselschade experts van B&O Letselschade informeren u niet alleen over aansprakelijkheid en de schadeclaim. Wij nemen u alle juridische rompslomp uit handen en zorgen er voor dat de gevolgen van uw letselschade netjes en naar tevredenheid worden afgehandeld. Is de veroorzaker aansprakelijk voor uw schade en letselschade? Dan werkt B&O Letselschade geheel gratis aan uw letselschade zaak.

Nadere informatie over schadeclaim bij voorrang

Voorrang geven belangrijke risicofactor

Bij ernstige ongevallen op de Nederlandse wegen is voorrangverlening een van de belangrijkste risicofactoren. Uit onderzoek van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is gebleken dat, bij dodelijke ongevallen, dit in maar liefst 82% tot 84% van de gevallen zeker of mogelijk van toepassing is.

Uiteraard speelt vaak een combinatie van factoren mee, maar het niet verlenen van voorrang is wel een heel belangrijke risicofactor bij het veroorzaken van een ongeval. Vaak hangt dit samen met:

 • een onaangepaste snelheid
 • het negeren van rood licht
 • het rijden onder invloed
 • afleiding
 • vermoeidheid
 • het gebrek aan lichtvoering bij duisternis.

Voorrang op een kruispunt

Omdat niet alle kruispunten even duidelijk en overzichtelijk zijn, is het van belang te weten wanneer u voorrang heeft als u een kruispunt nadert. Of u als bestuurder voorrang heeft of moet verlenen, hangt af van waar u op dat moment op de weg rijdt. Bij de volgende situaties heeft u voorrang:

 • Bij een gelijkwaardige kruising als u van rechts komt
 • Op een voorrangsweg, te herkennen aan het bijbehorende verkeersbord. U heeft voorrang op alle bestuurders van andere wegen, ook als zij van rechts komen
 • Bij een gelijkwaardige kruising als u op een verharde weg rijdt en de andere bestuurder komt van een onverharde weg
 • Indien andere bestuurders van een in- of uitrit komen, ook als zij van rechts komen
 • Indien andere bestuurders van een woonerf komen met een hoogteverschil in de weg, ook als zij van rechts komen
 • Als u rechtdoor wil en de tegenligger wil afslaan
 • Bij verkeersdeelnemers die bijzondere manoeuvres uitvoeren, zoals keren, achteruit rijden of invoegen
 • Let op: op een gelijkwaardige kruising heeft een tram wel voorrang, ongeacht of deze van links of rechts komt. Voorwaarde hierbij is wel dat het kruispunt niet wordt geregeld door verkeerslichten, -borden of –tekens.

Aansprakelijkheid bij aanrijding op kruising

Vooral op drukke kruispunten ontstaan vaak aanrijdingen, maar ook op kruisingen in de bebouwde kom komt dit met regelmaat voor. Als u bent aangereden op een kruispunt en u heeft hierbij letselschade opgelopen, dan wilt u natuurlijk weten wie aansprakelijk is. Er is schade en letselschade ontstaan, wie moet deze vergoeden? In dit soort situaties komt het vaak voor dat men elkaar aanwijst als schuldige waardoor het een lastige kwestie kan worden.

Om te kunnen bepalen wie aansprakelijk is voor de aanrijding op een kruispunt wordt er allereerst gekeken naar hoe de verkeerssituatie op de kruising is geregeld:

 • De kruising wordt geregeld door verkeerslichten. De bestuurder die door het rode licht is gereden is de aansprakelijke partij. Bij verkeersdrukte kan het verkeer echter zo vaststaan dat beide auto’s met groen de kruising oprijden. In dat geval is degene die van links komt aansprakelijk voor de aanrijding. De hoofdregel ‘verkeer van rechts heeft voorrang’ gaat dan namelijk op. Het is hierbij wel van belang dat men te allen tijde andere automobilisten, die zich al op de kruising bevinden, gelegenheid biedt om de kruising te verlaten
 • De kruising is voorzien van verkeersborden. In dit geval kan aansprakelijkheid vaak worden aangetoond door fotobewijs. De automobilist die een verkeersbord negeert, bijvoorbeeld een stopbord, en de andere bestuurder geen voorrang verleent, is in beginsel aansprakelijk voor de aanrijding. Bij deze situatie kan er echter ook sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid. In dat geval kunt u een gedeelte van uw schade verhalen
 • Er is sprake van een gelijkwaardig kruispunt. Bij een kruising zonder borden of verkeerslichten gelden de normale verkeersregels. Alle bestuurders van rechts hebben hier voorrang. Bij een aanrijding op een gelijkwaardig kruispunt wordt allereerst gekeken of u inderdaad voorrang had of dit had moeten verlenen. Daarna zal worden gekeken of u de andere bestuurder in staat heeft gesteld om zijn weg ongehinderd te laten vervolgen. Ook al heeft u zich netjes aan de verkeersregels gehouden, het kan dus zijn dat u toch deels schuld heeft aan de aanrijding, omdat u wellicht de andere partij gehinderd heeft. Op dit soort kruisingen ontstaan vaak de meeste misverstanden over het juist voorrang verlenen. De schuld en aansprakelijkheid is afhankelijk van de omstandigheden.

Letselschadebureau bij aanrijding op kruispunt

Als u bent aangereden op een kruispunt dan is de schuld- en aansprakelijkheidsvraag niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Er kunnen hierover heftige discussies ontstaan met de tegenpartij en diens verzekeraar. Wordt u met een dergelijke situatie geconfronteerd, dan is het altijd verstandig om een gespecialiseerd letselschadebureau in te schakelen. Indien u contact opneemt met de letselschadejuristen- en experts van B&O Letselschade, weet u snel of u recht heeft op een schadevergoeding en welke schade u kunt claimen. Wij beschikken over de kennis en ervaring om maximaal resultaat te behalen. En wanneer blijkt dat de tegenpartij aansprakelijk is, is onze juridische rechtsbijstand voor u gratis. De tegenpartij dient dan namelijk ook onze kosten te vergoeden. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen