Aanrijding bus of tram
In het kort
- Bij een botsing met een bus of tram kunt u als passagier (ernstig) gewond raken. Dit wordt mede veroorzaakt doordat er geen veiligheidsgordels in de bus of tram zitten. De verzekeraar van de bus of tram moet in deze gevallen de letselschade aan u vergoeden.
- Uw letselschade kan uit meerdere schadeposten bestaan. Dit zijn bijvoorbeeld medische kosten, gederfde inkomsten, hulp in de huishouding en smartengeld. Wanneer u als fietser of voetganger bent aangereden door een tram of bus heeft u recht op minimaal 50% vergoeding van uw letselschade.
- Onze letselschadejuristen kunnen u helpen bij het berekenen en claimen van uw schadevergoeding. Bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u gratis. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u als passagier van een bus of tram een botsing meegemaakt en raakte u hierbij gewond? Dan hebt u recht op schadevergoeding. Inzittenden van een bus of tram dienen na een botsing hun gehele letselschade vergoed te krijgen van de verzekeraar van die bus of tram. In de Wet Personenvervoer is namelijk geregeld dat de vervoermaatschappij een wettelijke verplichting heeft tot veilig vervoer. Hierin is de zorgplicht opgenomen die de maatschappij voor u als reiziger heeft. Als u niet veilig op uw eindbestemming arriveert, is dat de verantwoordelijkheid van de vervoerder.
Als letselschadebureau zijn wij gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een aanrijding in het openbaar vervoer. Wij claimen uw schadevergoeding geheel kosteloos. Onze rekening dient namelijk door de verzekeraar van de bus of tram te worden betaald.
Aanrijding bus of tram
Bij een botsing met een bus of tram kunt u als passagier ernstig gewond raken. Dit wordt mede veroorzaakt doordat er geen veiligheidsgordels in de bus of tram zitten, die u beschermen tijdens een aanrijding. Hierdoor kunt u vallen of door de bus of tram worden geslingerd en ernstige verwondingen oplopen. Door deze verwondingen lijdt u schade; we noemen dit letselschade. Deze letselschade kan bestaan uit zowel materiële als immateriële schade.
Materiële schade is schade waar u een bedrag aan kunt koppelen. Dit zijn bijvoorbeeld de medische kosten, kosten voor hulp in het huishouden, aanpassingen aan het huis of reiskosten naar uw dokter of fysiotherapeut. Naast de materiële schade kunt u ook immateriële schade hebben. Aan deze schade kunt u minder eenvoudig een bedrag koppelen. Dit is namelijk pijn, verdriet of gederfde levensvreugde als gevolg van het ongeval. Bijvoorbeeld omdat u na het ongeval angstaanvallen heeft als u het openbaar vervoer weer moet nemen, of omdat u de rest van uw leven uw favoriete sport niet meer kunt beoefenen. In deze gevallen kunt smartengeld eisen.
Meer informatie:
Wat te doen na een aanrijding met bus of tram?
- Meldt uw letsel direct, bijvoorbeeld bij de conducteur of de chauffeur
- Noteer gegevens van getuigen
- Noteer het nummer van de bus of tram en de plaats en tijd van het ongeval
- Neem contact op met de vervoersmaatschappij en meldt de schade
- Laat u zo spoedig mogelijk onderzoeken door een arts
- Noteer van het begin al uw letselschade en bijbehorende kosten, bewaar ook alle bonnetjes voor het dossier
Aangereden door tram of bus
Het kan ook voorkomen dat u als verkeersdeelnemer wordt aangereden door een bus of tram. Indien u een voetganger of fietser bent, bent u een beschermde deelnemer aan het verkeer. In dat geval hebt u recht op een schadevergoeding van in ieder geval 50% van uw letselschade. Wanneer u zelf een motorvoertuig (brommer, motor of auto) bestuurde op het moment dat u werd aangereden door een bus, dan zal een onderzoek moeten uitwijzen wie er aansprakelijk is. In dit geval bestaat de mogelijkheid dat u als bestuurder volledig aansprakelijk bent indien u zelf een verkeersovertreding heeft begaan. Er kan overigens ook sprake zijn van een ongelijk verdeelde aansprakelijkheid zoals bijvoorbeeld 30% aansprakelijkheid voor uzelf en 70% aansprakelijkheid voor de buschauffeur. Ons letselschadebureau kan u helpen met een aansprakelijkheidsonderzoek alvorens een schadevergoeding te claimen.
Gratis rechtsbijstand na aanrijding openbaar vervoer
B&O Letselschade is gespecialiseerd in de afwikkeling van letselschade na een botsing met een tram of bus en kan u in het merendeel van de gevallen kosteloos bijstaan. Indien de tegenpartij aansprakelijk is, moet deze partij onze kosten betalen. Onze ervaren juristen nemen u al het werk uit handen en helpen u te krijgen waar u recht op heeft. Op deze manier kunt u zich richten op uw herstel, terwijl wij de schadevergoeding berekenen en claimen bij de tegenpartij. Wilt u weten hoe wij u kunnen bijstaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.