Gevallen in de bus

In het kort

  • Bent u gevallen in de bus en daarbij gewond geraakt? Dan kunt u vaak de vervoersmaatschappij aansprakelijk stellen voor uw letselschade en schadevergoeding claimen.
  • Ernstige verwondingen kunnen u heel wat schadeposten opleveren. Daarom is het belangrijk dat u niet te lang wacht met het claimen van letselschade. Laat een letselschadespecialist u adviseren en een voorschot op uw schadevergoeding regelen.
  • Onze juristen hebben veel ervaring met het claimen van schadevergoeding en helpen u graag om te krijgen waar u recht op heeft. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bent u gevallen in de bus en daarbij gewond geraakt? Dan kunt u vaak de vervoersmaatschappij aansprakelijk stellen voor uw letselschade en schadevergoeding claimen. Als u verwondingen heeft opgelopen, kunt u te maken krijgen met kosten. Misschien kunt u door uw val in de bus een tijdje niet werken en lijdt u inkomensschade of krijgt u van uw zorgverzekeraar een rekening, omdat deze bepaalde behandelingen niet vergoedt. Al deze kosten kunt u verhalen indien de vervoersmaatschappij aansprakelijk is.

Gevallen in de bus? Neem contact op met onze letselschade experts. Wij kunnen u vaak kosteloos bijstaan.

Soorten ongevallen in de bus

U kunt op diverse manieren gewond raken tijdens een busrit. Vanzelfsprekend vertrouwt u erop dat u in de bus veilig wordt vervoerd, maar soms kan het in het openbaar vervoer ook misgaan. Enkele voorbeelden van ongevallen in of met een bus zijn:

  • De chauffeur remt plotseling, omdat het stoplicht op oranje springt. Uw hoofd wordt hard heen en weer geslingerd, waardoor u een whiplash oploopt en uw mobiel valt kapot op de grond.
  • Het is druk in de bus en u moet staan. De chauffeur maakt een te scherpe bocht, waardoor u uw evenwicht verliest, valt en uw pols breekt.
  • De bus raakt betrokken bij een aanrijding, bijvoorbeeld omdat hij verkeer van rechts geen voorrang gaf. Door de klap rolt u door de bus en loopt diverse botbreuken en ander letsel op.
  • De achterband van de bus was niet goed opgepompt met als gevolg dat u een schuiver door de bus maakt, op uw hoofd terechtkomt en uw bril beschadigd raakt.

Ernstige verwondingen kunnen u heel wat schadeposten opleveren. Daarom is het belangrijk dat u niet te lang wacht met het claimen van letselschade als u bent gevallen in de bus en letsel heeft opgelopen. Laat een letselschadespecialist u adviseren.

Aansprakelijkheid voor schade na vallen in de bus

Bent u gevallen in de bus, dan kunt u hoogstwaarschijnlijk het busbedrijf aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Het busbedrijf is verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens de busreis. Door het kopen van een vervoersbewijs sluit u namelijk een overeenkomst met het busbedrijf, waarin zij zich verplichten om u op een veilige manier van a naar b te brengen. Een bus is dan wel niet uitgerust met veiligheidsriemen of airbags, de buschauffeur heeft de plicht zijn passagiers zo te vervoeren dat zij niet in onveilige situaties terechtkomen. Bent u als passagier tijdens uw busrit toch gewond geraakt, omdat u bent gevallen in de bus? Dan is de buschauffeur, ofwel zijn werkgever het busbedrijf, in veel gevallen aansprakelijk voor uw letselschade en moet deze uw schade vergoeden. Vrijwel alle vervoersbedrijven zijn hiervoor verzekerd.

Hoe zit het bij overmacht?

Bent u gevallen in de bus en wilt u letselschade claimen bij het vervoersbedrijf? Soms is het busbedrijf niet aansprakelijk, waardoor deze ook uw letselschade niet hoeft te vergoeden. Dit geldt alleen als er sprake is van overmacht. De vervoersmaatschappij moet dan aantonen dat het vrijwel onmogelijk was om het vallen in de bus te voorkomen en dat de chauffeur niets te verwijten valt. Ook wanneer u zelf (deels) schuldig bent aan het creëren van een onveilige situatie, bijvoorbeeld omdat u dronken door de bus liep en zich opzettelijk niet vasthield. De chauffeur is zelfs dan mogelijk gedeeltelijk aansprakelijk mocht u zijn gevallen in de bus en letselschade hebben opgelopen.

Wat moet ik doen als ik ben gevallen in de bus?

Als u bent gevallen in de bus en schadevergoeding wilt krijgen, moet u bewijzen verzamelen. U moet kunnen aantonen dat uw letselschade het gevolg is van uw valpartij in de bus. Bent u slachtoffer van een busongeval? Dan kunt u het volgende doen:

  • Het nummer van de bus noteren
  • Direct aan de buschauffeur melden dat u bent gevallen in zijn bus
  • Foto’s maken van de situatie, indien mogelijk
  • Gegevens van getuigen noteren
  • Een arts bezoeken en u laten onderzoeken op fysiek letsel

Waaruit bestaat schadevergoeding na val in bus?

De schadevergoeding die u kunt claimen nadat u bent gevallen in de bus bestaat uit twee soorten vergoedingen, de voor materiële en immateriële schade. Een vergoeding voor materiële schade is ter compensatie van alle kosten die u heeft moeten maken of nog moet maken als gevolg van de val in de bus en alle inkomsten die u hierdoor misloopt. U kunt hierbij denken aan:

  • Medische kosten
  • Huishoudelijke hulp
  • Verlies baan en inkomen
  • Reiskosten
  • Juridische kosten

Vergoeding van immateriële schade wordt uitgekeerd in de vorm van smartengeld en is een vergoeding voor de emotionele en psychische schade. Enkele voorbeelden zijn:

  • Verdriet en pijn
  • Blijvende beperkingen en zichtbare littekens
  • Verlies van levensvreugde

Laat een letselschadespecialist u helpen bij het opstellen van de schadelijst als u bent gevallen in de bus. Dan weet u zeker dat u geen letselschades vergeet.

Gevallen in de bus? Wacht niet te lang met vorderen letselschade!

Als u bent gevallen in de bus en u wilt schadevergoeding claimen, dan is het raadzaam hier niet te lang mee te wachten. Er geldt namelijk een vervaltermijn. U moet binnen drie maanden het busbedrijf aansprakelijk stellen en binnen een jaar uw definitieve vordering bekend maken. Deze vervaltermijnen zijn ingesteld om de rechtszekerheid te bewaken.

Laat u juridisch bijstaan door een letselschadespecialist

Bent u gevallen in de bus? Schakel dan de hulp in van een letselschadespecialist. Wanneer u zelf probeert uw letselschade te claimen, zal de verzekeringsmaatschappij van de vervoerder er alles aan doen om de hoogte van uw schadevergoeding te beperken. Zij zullen u proberen te verleiden om uw letselschade af te kopen met een bedrag ineens. In veel gevallen is dit (achteraf) veel te laag, want het kan zijn dat u in de toekomst voor nog meer onkosten komt te staan als gevolg van uw letsel. Omdat het busbedrijf aansprakelijk is voor uw val heeft u bovendien recht op kosteloze juridische bijstand.

Neem contact op met onze ervaren en deskundige letselschadespecialisten als u bent gevallen in de bus. U weet dan zeker dat u krijgt waar u recht op heeft. Ons bureau draagt het Nationaal Keurmerk Letselschade, u bent verzekerd van de beste juridische bijstand.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74