Verplaatste schade bij letselschade

In het kort

  • Verplaatste schade zijn kosten die door een naaste worden gemaakt als gevolg van letsel van het slachtoffer. U kunt als naaste deze schade claimen.
  • Onze ervaren letselschadejuristen helpen u graag met het claimen van uw verplaatste schade. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als iemand letselschade oploopt betekent dat een grote inbreuk op zijn of haar leven. Naast de fysieke en mentale problemen voor de betrokkene, levert een ongeval vaak ook financiële gevolgen voor het slachtoffer en zijn naasten.

In principe kan alleen degene die de letselschade heeft opgelopen hiervoor een schadevergoeding claimen. Zoals op elke regel zijn er echter hier ook uitzonderingen mogelijk. Volgens artikel 6:107 van het Burgerlijk Wetboek (BW) kunnen ook derden in aanmerking komen voor een schadevergoeding, als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit wordt ‘verplaatste schade’ genoemd.

Wat is verplaatste schade?

Verplaatste schade zijn kosten die door een naaste worden gemaakt als gevolg van het letsel van het slachtoffer. Ook gederfde winst en inkomsten vallen onder verplaatste schade. Een vereiste is dat het slachtoffer deze kosten ook zelf had kunnen claimen indien hij of zij de kosten zelf had gemaakt. Denk hierbij aan medische kosten die door de ouders van een kind of door een werkgever worden betaald.

Voorbeelden van verplaatste schade

Er zijn verschillende soorten kosten die vallen onder de verplaatste schade bij letselschade. Wij hebben hieronder enkele voorbeelden op een rij gezet:

  • Kosten van herstel of medische behandelingen, betaald door ouders of een werkgever;
  • Reiskosten: deze kosten worden niet door het slachtoffer zelf gemaakt, maar komen diens herstel wel ten goede. Bovendien zouden deze kosten niet gemaakt hoeven worden als het ongeval niet zou zijn gebeurd; ze vloeien dus rechtstreeks voort uit het ongeval;
  • Inkomstenderving van naasten; denk hierbij aan inkomsten die een naaste misloopt, doordat hij vanwege ziekenhuisbezoek of het verzorgen van het slachtoffer niet kan werken;
  • Kosten van huishoudelijke hulp; als een slachtoffer vanwege het ongeval niet meer alle huishoudelijke taken zelf kan doen en daarvoor een derde wordt ingeschakeld, kunnen deze kosten verhaald worden. Ook kan de hulp aan een naaste worden uitgedrukt in geld, waarna dit kan worden verhaald;
  • Loonregres; indien een werknemer arbeidsongeschikt raakt moet een werkgever in sommige gevallen (een deel van) het loon nog twee jaar doorbetalen. De werkgever kan deze schade verhalen op de aansprakelijke partij;
  • Shockschade: dit zijn geen directe kosten als gevolg van het ongeval, maar is wel schade als gevolg van het ongeval. Shockschade is de psychische schade die iemand lijdt door de confrontatie met de gevolgen van een ongeval met een ander. Vaak kan dit alleen worden geclaimd door directe naasten;
  • Affectieschade: is vergelijkbaar met shockschade, alleen kan affectieschade worden geclaimd door directe naasten van personen die ernstig gewond zijn geraakt of overleden zijn als gevolg van een ongeval.

Gratis rechtsbijstand

Het claimen van verplaatste schade is specialistisch werk. U zult de tegenpartij aansprakelijk moeten stellen en vervolgens een letselschade claim moeten indienen. De verzekeraars van de tegenpartij kunnen zeker bij verplaatste schade hun best doen om de kosten in twijfel te trekken zodat ze u minder hoeven te vergoeden.

Onze ervaren letselschadejuristen helpen u graag met het claimen van uw verplaatste schade na letselschade. Zo kunt u zich richten op het herstel van uw naaste, terwijl wij zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Wilt u meer weten over hoe onze juristen u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74