Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Letselschade raad

In het kort

 • Letselschade is alle schade die u lijdt, als gevolg van een verwonding of ziekte waarvoor een ander aansprakelijk is. Die ander kan een particulier zijn, een bedrijf of de overheid
 • Op grond van de wet kan een veroorzaker op twee manieren aansprakelijk zijn: hij pleegde een ‘onrechtmatige daad’ of hij pleegde ‘toerekenbare tekortkoming’
 • U betaalt niets, onze nota dienen wij rechtstreeks in bij de tegenpartij. Mocht het zo zijn dat de tegenpartij aansprakelijk is, maar niet de gehele nota vergoedt, dan brengen wij ù in ieder geval geen kosten in rekening
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

U heeft een ongeval gehad of lijdt aan een ziekte, waarvoor een ander aansprakelijk is. U maakt veel kosten en vraagt zich af of u deze als letselschade vergoed kunt krijgen. Wat is letselschade nu precies? Wanneer komt letselschade voor vergoeding in aanmerking? Waar moet u op letten bij het kiezen van een belangenbehartiger? Waarschijnlijk heeft u behoefte aan letselschade raad, daarom zetten wij alles voor u op een rijtje.

Wat is letselschade?

Letselschade is alle schade die u lijdt, als gevolg van een verwonding of ziekte waarvoor een ander aansprakelijk is. Die ander kan een particulier zijn, een bedrijf of de overheid. Letselschade kan opgelopen worden in bijvoorbeeld de volgende situaties:

 • Verkeersongeval
 • Bedrijfsongeval
 • Sport- en spelsituatie
 • Ongeval door gebrekkig product
 • Beroepsziekte
 • Overlijdensschade

Wanneer aansprakelijkheid voor letselschade?

Het is belangrijk dat een ander juridisch aansprakelijk gehouden kan worden voor uw schade. Op grond van de wet kan een veroorzaker op twee manieren aansprakelijk zijn: Hij pleegde een ‘onrechtmatige daad’ of hij pleegde ‘toerekenbare tekortkoming’.

Toerekenbare tekortkoming

Als u een overeenkomst had met de veroorzaker, en de veroorzaker schond de overeenkomst waardoor het ongeval plaatsvond, dan is sprake van een toerekenbare tekortkoming. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw werkgever zijn zorgplicht uit de arbeidsovereenkomst niet nakomt, waardoor een bedrijfsongeval plaatsvond.

Onrechtmatige daad

Bij een onrechtmatige daad is geen sprake van een overeenkomst tussen slachtoffer en veroorzaker. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn bij een verkeersongeval.

De wet kent bijzondere aansprakelijkheidssituaties, waarbij een vermoeden wordt uitgesproken over wie aansprakelijk is. Zo zal op grond van artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) bij een kopstaartbotsing meestal de achteroprijder aansprakelijk zijn en zal bij een ongeval tussen een automobilist en een voetganger of fietser meestal de automobilist aansprakelijk zijn.

Schadeposten letselschade

Welke schadeposten vallen nu precies onder letselschade? Dit zal altijd afhangen van de concrete omstandigheden, maar over het algemeen kunt u onder andere denken aan de volgende posten:

 • Verlies van inkomsten
 • Kosten huishoudelijke hulp
 • Verlies zelfwerkzaamheid
 • Reiskosten
 • Ziektekosten
 • Kosten veranderde thuissituatie
 • Zinloos geworden uitgaven
 • Smartengeld

Uitleg en voorbeelden van deze posten vindt u hier.

Keuze voor belangenbehartiger

Het is belangrijk dat u zich bij het claimen van letselschade laat bijstaan door een professional. Uw claim dient goed onderbouwd te worden. Dit vergt ingewikkelde berekeningen over de hoogte van uw claim. Bovendien wilt u geen langdurige gerechtelijke procedure, waarvoor u een dure letselschadeadvocaat nodig heeft.

Rechtsbijstandverzekeraar?

Het kan zijn dat u een rechtsbijstandverzekering heeft. U kunt dan kiezen of u zich laat bijstaan door een jurist van uw rechtsbijstandverzekering, of door een andere letselschade advocaat of jurist. Aangezien de aansprakelijke veroorzaker van een ongeval ook de kosten voor rechtsbijstand dient te vergoeden, kosten beide opties u in principe niets. Tóch is de keus voor een letselschadebureau verstandiger.

Uit de praktijk blijkt dat de dienstverlening van een rechtsbijstandverzekeraar vaak te wensen overlaat. Ten eerste is de kans groot dat u een allround jurist toegewezen krijgt, die geen specifieke kennis heeft van letselschade. Bovendien blijkt dat de rechtsbijstandjurist vaak te laat tot actie overgaat en slecht bereikbaar is, omdat hij nog stapels andere dossiers moet behandelen. U bent voor uw verzekeraar niet meer dan een kostenpost. Het kost immers tijd en geld om u bij te staan. Hoe meer tijd aan u wordt besteed, hoe minder winst de verzekeraar kan maken.

Letselschade advocaat?

Op grond van de wet is de aansprakelijke veroorzaker gehouden de redelijke kosten van rechtsbijstand van het slachtoffer te vergoeden. Alleen redelijke kosten komen dus voor vergoeding in aanmerking. Bij hoge kosten van een dure letselschade advocaat loopt u het risico dat niet al uw kosten vergoed worden en dat u een substantieel bedrag zelf dient te betalen.

Letselschadejurist B&O Letselschade

Bij ons loopt u dat risico niet. Onze kosten zijn redelijk en dienen dus vergoed te worden. U betaalt niets, onze nota dienen wij rechtstreeks in bij de tegenpartij. Mocht het zo zijn dat de tegenpartij aansprakelijk is, maar niet de gehele nota vergoedt, dan brengen wij ù in ieder geval geen kosten in rekening. Dat garanderen wij.

Wij zijn er voor u

Een ongeval met letselschade heeft een grote impact op uw leven. U wilt dan ook rechtsbijstand door een professional die oog heeft voor uw zakelijke belangen en die uw verhaal en klachten serieus neemt. Dit kan niet elke jurist of advocaat.

Bij ons bent u wél aan het juiste adres. Ons team heeft jarenlange werkervaring op het gebied van letselschade. Wij zijn in het bezit van het keurmerk van het Register Letselschade (voorheen Keurmerk Letselschade) en zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut Voor Register Experts (NIVRE) en het Nederlands Instituut Schaderegelaars (NIS).

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u vrijblijvend advies? Neem vandaag nog contact met ons op: 085-8771774.

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen