Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Whiplash symptomen

In het kort

 • Whiplash symptomen komen vaak voor na een auto-ongeluk, zoals een aanrijding van achteren, de bekende kop-staartbotsing
 • De tijd die er meestal tussen het ongeval en het ontstaan van de whiplashklachten zit, is het meest opvallende aspect van een whiplashsyndroom
 • Whiplash symptomen zijn vaak moeilijk aan te tonen
 • Wij vertellen u graag over de te nemen stappen voor het claimen van uw whiplashletsel en nemen u alle zorg uit handen. Indien een andere partij aansprakelijk is voor uw whiplash, dan doen wij dit geheel kosteloos
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Whiplash symptomen komen vaak voor na een auto-ongeluk, zoals een aanrijding van achteren, de bekende kop-staartbotsing. De gevolgen kunnen behoorlijk ingrijpend zijn voor een slachtoffer, terwijl na een botsing niet altijd direct aan een whiplash wordt gedacht. De meeste slachtoffers voelen direct na de aanrijding al pijn in hun nek, hoofd en/of rug. Anderen stappen de auto uit met een beetje nekpijn en zijn vooral geschrokken.

Whiplash symptomen worden soms pas na enkele dagen, soms weken en in enkele gevallen pas na maanden opgemerkt. De tijd die er meestal tussen het ongeval en het ontstaan van de whiplashklachten zit, is het meest opvallende aspect van een whiplashsyndroom. Het is per whiplash trauma verschillend hoe lang de tijd tussen het ongeval en de whiplash symptomen is.

Bent u van achteren aangereden en heeft u hierdoor whiplash symptomen opgelopen? Neem dan direct contact op met zowel uw huisarts als met een letselschadejurist. Dit kost u in meeste gevallen helemaal niets.

Whiplash symptomen direct na het ongeval

De whiplash symptomen die bij een aanrijding opspelen zijn doorgaans verschillend van aard. De meeste slachtoffers van een whiplashsyndroom hebben echter direct na het ongeval last van:

 • Pijn in de nek, hoofd, schouders en/of rug
 • Concentratieproblemen
 • Evenwichtsstoornissen
 • Duizeligheid

Bovenstaande whiplash symptomen treden vaak in een eerste stadium op en in veel gevallen verdwijnen de klachten na verloop van tijd weer. U dient wel te weten dat de verwonding en de ernst van de symptomen niet altijd in verhouding met elkaar staan. Letsel dat er op het eerste gezicht vrij gering uitziet, kan langdurige en heftige klachten tot gevolg hebben. Whiplash symptomen kunnen zodoende na enkele dagen of weken toenemen en heviger worden.

Een diagnose stellen is, zeker net na het verkeersongeval, vaak dus erg lastig. Toch is het absoluut belangrijk om direct uw whiplashklachten bij uw huisarts te melden. De verklaring van een arts helpt u zeker bij het claimen van uw whiplashschadevergoeding.

> Meer over whiplash symptomen

De verdeling van whiplash symptomen

Wie slachtoffer is geworden van een whiplashongeval kan met diverse whiplash symptomen te maken krijgen. Deze symptomen zijn onder te verdelen in:

 • Hersenfunctiestoornissen
 • Functiestoornissen bewegingsapparaat
 • Zintuiglijke (sensorische) whiplash symptomen
 • Hormonale verstoringen
 • Psychische stoornissen

We zullen de verschillende categorieën met whiplash symptomen één voor één toelichten.

Hersenfunctiestoornissen

De hersenfunctiestoornissen bestaan uit neurologische en cognitieve stoornissen. Nekklachten, hoofdpijn, tintelingen en spierzwakte behoren tot de neurologische stoornissen. Geheugenverlies, slechte nachtrust, nachtmerries en concentratiestoornissen zijn voorbeelden van cognitieve whiplash symptomen.

Functiestoornissen bewegingsapparaat

Een pijnlijke, stijve nek behoort tot één van de meest voorkomende whiplash symptomen. Hierdoor kunnen slachtoffers veelal normale bewegingen met het hoofd en nek niet goed uitvoeren of maar voor een deel uitvoeren. Daarnaast kunnen instabiele nekwervels en/of een instabiele rug ervoor zorgen dat bewegen met bepaalde lichaamsdelen pijnlijk is en/of stroef verloopt.

Zintuiglijke (sensorische) whiplash symptomen

Slachtoffers van een whiplashongeluk kunnen vaak als gevolg van de whiplash overgevoelig raken voor licht en geluid. Verandering in de waarneming van smaak, oorzuizen, evenwichtstoornissen en duizeligheid behoren tevens tot de whiplash symptomen. Al deze whiplashklachten vallen onder de categorie sensorische aandoeningen.

Hormonale verstoringen

Bij vrouwelijke whiplashslachtoffers kan het voorkomen dat de menstruatiecyclus verstoord raakt als gevolg van een whiplashongeluk. Sommige klachten lijken veel op het premenstrueel syndroom. Daarnaast kunnen veranderingen in seksuele verlangens, bijvoorbeeld een verlaagd libido tevens als whiplash symptoom optreden. Dit geldt eveneens voor mannen.

Psychische stoornissen

Psychische whiplash symptomen zijn vooral stoornissen op het gevoelsleven van het slachtoffer. Als whiplashslachtoffer kunt u te maken krijgen met veranderingen in uw karakter, maar ook van uw stemming en emoties. U kunt bijvoorbeeld depressief en lusteloos worden door een whiplash, terwijl u altijd actief en opgewekt was. Enkele voorbeelden van psychische whiplash symptomen zijn:

 • Slaapstoornissen (toe of afname)
 • Depressieve gevoelens
 • Angsten
 • Verminderde energie
 • Verlies van interesse
 • Verminderde concentratie
 • Schuldgevoelens en faalangst
 • Isoleren van de buitenwereld
 • Neiging tot zelfdoding

Moeilijk aan te tonen whiplash symptomen

Whiplash symptomen zijn vaak moeilijk aan te tonen. Niet altijd is iets op een röntgenfoto of scanner te zien. Slachtoffers krijgen al snel het advies om het een paar weken rustig aan te doen. Zoals gezegd kan de ernst van de whiplash symptomen vaak pas na verloop van tijd toe gaan nemen. In de praktijk blijkt dat slachtoffers van een whiplashongeval vaak het gevoel hebben dat niemand hun klachten serieus neemt.

Zelfs wanneer whiplash slachtoffers proberen hun schade te verhalen, wordt door de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval al snel gezegd dat de whiplashklachten ‘tussen de oren zitten’. Immers, iedereen is wel eens moe, heeft wel eens hoofdpijn of kan zich moeilijk concentreren. De whiplash symptomen worden ook al snel afgedaan als aanstellerij. Erg frustrerend voor whiplashpatiënten. Zij voelen zich in de steek gelaten, gaan twijfelen aan zichzelf en naarstig op zoek naar erkenning van hun whiplash.

> Meer over erkenning whiplash

B&O Letselschade (er)kent uw whiplash symptomen wel

B&O Letselschade weet dat een slachtoffer met whiplash symptomen voor langere tijd uit de roulatie kan zijn door de pijn en vermoeidheid. Daarnaast weten wij tevens dat een whiplash niet alleen fysieke klachten met zich meebrengt, maar ook psychische problemen kan veroorzaken. Een kop-staartbotsing met whiplashletsel tot gevolg kan iemands leven volledig overhoop gooien. Om dit leed iets te verwachten, kunt u behalve een materiële schadevergoeding eveneens smartengeld claimen.

Een deskundige letselschadejurist van B&O Letselschade kan u hierbij gratis helpen. Wij (er)kennen uw whiplash symptomen wel en kunnen ons goed in whiplash slachtoffers verplaatsen. Wij staan niet alleen voor professionaliteit en kwaliteit. Betrokkenheid en persoonlijke aandacht staan bij ons tevens hoog in het vaandel. Wij streven naar een optimale behandeling van uw letselschadezaak en een eerlijke en rechtvaardige letselschadevergoeding inclusief smartengeld voor uw whiplash symptomen.

> Meer over schadevergoeding bij whiplash symptomen

Kosteloos juridische bijstand

Bent u slachtoffer van een auto-ongeluk of ander soort ongeval en heeft u hierdoor een whiplash opgelopen of ervaart u whiplash symptomen? Blijf hier niet mee lopen, maar neem contact met ons op en ontvang gegarandeerd kosteloos advies. Wij vertellen u graag over de te nemen stappen voor het claimen van uw whiplashletsel en nemen u alle zorg uit handen.

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen