Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 278 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Whiplash na een ongeluk, wie is aansprakelijk?

In het kort

  • Wanneer de andere partij het ongeval heeft veroorzaakt, is deze tevens aansprakelijk voor al uw schade. De schuldige tegenpartij zal uw schade moeten vergoeden
  • Wanneer u door toedoen van iemand anders betrokken raakt bij een aanrijding en een whiplash oploopt, kunt u direct de veroorzaker aansprakelijk stellen voor uw whiplash ongeluk en uw letselschade verhalen
  • Bij een eenzijdig auto ongeval bent u meestal zelf schuldig
  • In sommige gevallen kan het gebeuren dat zelfs meerdere partijen schuldig zijn
  • Het schaderegelingproces bij een whiplash ongeluk is vaak erg complex. Dit komt omdat het ziektebeeld van een whiplash moeilijk op feiten te beoordelen is
  • In de meeste gevallen kost onze juridische hulp u helemaal niets, omdat onze kosten eveneens door de aansprakelijke tegenpartij betaald moeten worden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Wie betrokken raakt bij een ongeval en daardoor schade oploopt, vraagt zich natuurlijk af wie alle schade gaat vergoeden. Dan hebben we het niet alleen over de materiële schade, bijvoorbeeld de autoschade, maar ook over de letselschade zoals bijvoorbeeld een whiplash. Om antwoord te kunnen geven op de vraag wie de schade moet vergoeden, is het belangrijk om te weten wie aansprakelijk is voor uw whiplash ongeluk. Wanneer de andere partij het ongeval heeft veroorzaakt, is deze tevens aansprakelijk voor al uw schade. De schuldige tegenpartij zal uw schade moeten vergoeden.

Uiteraard wilt u na een ongeval de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw whiplash ongeluk. In de praktijk valt dat niet altijd mee. Het is namelijk de verzekeringsmaatschappij van de aansprakelijke tegenpartij die uw schade moet betalen. U krijgt zodoende te maken met grote organisaties en ervaren letselschade experts die de belangen van de tegenpartij behartigen. Zij willen het liefst zo min mogelijk uitbetalen. Het is daarom verstandig om direct na het ongeluk de juridische hulp van B&O Letselschade in te schakelen. Wij stellen de veroorzaker aansprakelijk voor uw whiplash ongeluk en zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.

Hoe werkt aansprakelijkheid bij een whiplash ongeluk?

Bij bepaalde ongevallen is het vrij snel duidelijk wie aansprakelijk is voor het ongeluk en daarmee voor het letsel. Toch zijn er ook veel gevallen waarin het een lastiger proces is om iemand aansprakelijk te stellen voor uw whiplash en ander letsel. Bij ongevallen met letsel als een whiplash tot gevolg zijn er een aantal mogelijkheden als het gaat om de aansprakelijkheid.

> Meer over aansprakelijkheid bij een ongeluk

Iemand anders veroorzaakt het ongeval

Wanneer u door toedoen van iemand anders betrokken raakt bij een aanrijding en een whiplash oploopt, kunt u direct de veroorzaker aansprakelijk stellen voor uw whiplash ongeluk en uw letselschade verhalen. U kunt in feite direct de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw whiplash ongeluk, want u heeft volgens de Nederlandse Wet een rechtstreeks vorderingsrecht op de verzekeraar.

Eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig auto ongeval bent u meestal zelf schuldig. Een voorbeeld van een eenzijdig ongeluk is dat u door een eigen stuurfout tegen een boom of paal rijdt. Wanneer er verder geen anderen betrokken zijn bij het ongeluk, dan kunt u uw letselschade alleen verhalen indien u een schadeverzekering inzittenden (SVI-verzekering) heeft afgesloten.

Meerdere betrokken partijen

Het kan soms voorkomen dat er bij een verkeersongeval meerdere partijen betrokken zijn. Het is dan niet altijd gelijk duidelijk wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Het kan daardoor lastig zijn te bepalen wie aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeval en uw whiplash letsel. In sommige gevallen kan het gebeuren dat zelfs meerdere partijen schuldig zijn. Wel is het zo dat de auto die geen schuld treft direct de letselschade kan claimen. Dit noemen we de schuldloze derde. Welk van de andere voertuigen de aanrijding uiteindelijk veroorzaakt heeft, hoeft dan niet eerst uitgezocht te worden. Dit hebben Nederlandse autoverzekeraars met elkaar afgesproken.

> Meer over letsel na een kettingbotsing

Inzittende auto bij een ongeval

Wanneer u als inzittende van een auto betrokken raakt bij een auto ongeval en de bestuurder is schuldig aan het ongeluk, dan kunt u hem/haar aansprakelijk stellen voor uw whiplash ongeluk. Uw letselschade wordt dan vergoed door de WA verzekering van de bestuurder. Is het andere voertuig schuldig, dan kunt u bij deze veroorzaker uw letselschadeclaim indienen.

Doorrijden na een ongeval

In sommige gevallen rijdt de dader door na een ongeval. Bent u slachtoffer van een verkeersongeval waarbij u letsel heeft opgelopen en de dader is doorgereden? Denk dan niet dat u niemand aansprakelijk voor uw whiplash ongeluk kunt stellen en dus ook uw schade niet kunt verhalen. Niets is minder waar. Bij het Waarborgfonds Motorverkeer kunt u wel degelijk uw letselschade verhalen. Laat B&O Letselschade u helpen!

De juridische kant van aansprakelijkheid

Het schaderegelingproces bij een whiplash ongeluk is vaak erg complex. Dit komt omdat het ziektebeeld van een whiplash moeilijk op feiten te beoordelen is. Het is daardoor niet eenvoudig om te bepalen of er een oorzakelijk (causaal) verband tussen het whiplash ongeluk en de geleden schade bestaat. Dat wil zeggen dat men zich altijd afvraagt of de schade is ontstaan als gevolg van het whiplash ongeluk of dat er andere oorzaken aan de schade zijn aan te wijzen.

> Meer over nekletsel en whiplash na een aanrijding

Veel whiplashklachten zijn van algemene aard. Denkt u maar aan hoofdpijn en vermoeidheid. Dit zijn klachten waar iedereen wel eens last van heeft. Degene die aansprakelijk is voor uw whiplash ongeluk en de schade moet vergoeden (de verzekeraar van de tegenpartij) zal daarom altijd in uw verleden gaan zoeken naar mogelijke andere oorzaken. Heeft u bijvoorbeeld in het verleden als eens psychische problemen gehad als gevolg van een gebeurtenis of bent u al eens eerder gevallen? Indien dit het geval is, zal de tegenpartij al snel beweren dat uw huidige whiplashklachten niets met het ongeluk te maken hebben.

Gratis juridische bijstand na een whiplash ongeluk

Voor een goed verloop van de schaderegeling is het belangrijk dat u tijdig een deskundige letselschadespecialist inschakelt die u juridisch bij kan staan. De juristen van B&O Letselschade kunnen u adviseren over de onderbouwing van uw klachten. Daarnaast stellen wij de tegenpartij aansprakelijk voor uw whiplash ongeluk en zorgen wij ervoor dat uw schade door hen wordt vergoed. In de meeste gevallen kost onze juridische hulp u helemaal niets, omdat onze kosten eveneens door de aansprakelijke tegenpartij betaald moeten worden.

Als u een whiplash specialist van B&O Letselschade inschakelt, wordt u gedurende het gehele letseltraject volledig ondersteund. Met ingewikkelde juridische vragen hoeft u zich niet bezig te houden. U kunt zich volledig richten op uw herstelproces en wij zorgen voor een maximale rechtvaardige schadevergoeding. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van diverse factoren, zoals de ernst, duur en mate van arbeidsongeschiktheid. Wanneer u vandaag nog contact met ons opneemt, weet u snel waar u recht op heeft. Nadat we een totaalberekening hebben gemaakt, gaan wij deze schade direct claimen bij degene die aansprakelijk is voor uw whiplash ongeluk.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen