Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Whiplash klachten

In het kort

 • Een auto-ongeluk is de grootste oorzaak van whiplash klachten, met name als iemand van achteren wordt aangereden
 • Whiplashklachten kunnen in vier groepen worden onderverdeeld, te weten pijnklachten, cognitieve klachten, vegetatieve klachten en psychische klachten
 • De diagnose whiplash is vaak moeilijk vast te stellen. Veel klachten bij een whiplash zijn niet af te lezen op een foto, MRI-scan of CT-scan
 • Het is in ieder geval belangrijk dat u direct na het ongeval een arts bezoekt, ook wanneer u het idee heeft dat uw whiplashklachten wel meevallen
 • U bent ervan verzekerd dat u professionele en betrouwbare hulp krijgt bij het claimen van een maximale letselschadevergoeding voor uw klachten bij een whiplash. In de meeste gevallen kunnen wij u kosteloos van dienst zijn
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een auto-ongeluk is de grootste oorzaak van whiplash klachten, met name als iemand van achteren wordt aangereden. Ook ongelukken op de sportclub, op het werk of thuis kunnen tot een whiplash leiden. Er bestaat veel onduidelijkheid over de precieze aard van whiplash klachten, omdat er in vrijwel alle gevallen geen schade te vinden is aan spieren, botten, banden of zenuwen. Waar de experts het echter wel over eens zijn, is dat het een serieuze aandoening is en dat men de klachten effectief kan bestrijden.

De klachten bij een whiplash kunnen behoorlijk verschillen van persoon tot persoon. Whiplashklachten kunnen in vier groepen worden onderverdeeld, te weten pijnklachten, cognitieve klachten, vegetatieve klachten en psychische klachten.

Voorbeelden van pijnklachten bij een whiplash zijn:

 • Nekpijn en een stijve nek
 • Hoofdpijn
 • Pijn en tintelingen in schouders, armen en/of handen
 • Rugklachten

Voorbeelden van cognitieve klachten bij een whiplash zijn:

 • Vergeetachtigheid
 • Concentratieproblemen
 • Overgevoeligheid voor licht en/of geluid
 • Meerdere taken niet meer gelijktijdig kunnen uitvoeren

Voorbeelden van vegetatieve klachten bij een whiplash zijn:

 • Slaapproblemen
 • Hartritmestoornissen
 • Ontregelde hormoonhuishouding
 • Bloeddruk- en temperatuurschommelingen

Voorbeelden van psychische klachten bij een whiplash zijn:

 • Somberheid; een bedrukt gevoel
 • Angst en depressieklachten
 • Gespannen & prikkelbaar
 • Stemmingswisselingen

Daarnaast zijn er meer klachten bij een whiplash, zoals oorsuizen, slikklachten, overmatig transpireren, een opgejaagd gevoel en ernstige vermoeidheid.

De diagnose whiplash is vaak moeilijk vast te stellen. Veel klachten bij een whiplash zijn niet af te lezen op een foto, MRI-scan of CT-scan. Whiplashslachtoffers worden dan ook niet altijd serieus genomen, zeker niet als het gaat om het claimen van hun letselschade. Het is daarom altijd raadzaam om de juridische bijstand van een letselschadespecialist van B&O Letselschade in te schakelen.

> Meer over wat zijn whiplash klachten

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash ontstaat wanneer uw hoofd onverwachts een heftige slingerbeweging maakt ten opzichte van uw romp. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een kop-staartbotsing. Het hoofd wordt dan met ferme kracht van achteren naar voren geslingerd. Aanrijdingen van achteren zijn de grootste oorzaak van klachten bij een whiplash, maar ook een flinke stoot in de rug tijdens het voetballen of een val op het werk of thuis kan leiden tot een whiplashtrauma. Door een ongeval kunnen er verschillende beschadigingen optreden, zoals:

 • Overstrekking
 • Beschadiging van het ruggenmerg
 • Overbuiging
 • Spierletsel
 • Beschadiging van de banden

> Meer over oorzaken nekletsel en whiplash klachten

Overstrekking

Doordat uw hoofd met kracht achterover wordt geslingerd, kunnen stukjes bot van de nekwervels worden afgerukt. Tussenwervelschijven kunnen aan de voorkant scheuren, omdat ze aan de achterzijde worden samengedrukt. Daarnaast kan de bloeddoorstroming naar de hersenen bekneld raken, omdat de bloedvaten in de wervels dicht gedrukt en/of opgerekt worden of zelfs scheuren. Nekpijn, rugklachten, duizeligheid, hoofdpijn en ernstige beperking in bewegingsvrijheid kunnen als klachten bij een whiplash (overstrekking) optreden.

Beschadiging van het ruggenmerg

Vanuit het ruggenmerg worden alle zenuwen in het lichaam verspreid. Er kunnen als gevolg van een aanrijding scheuren in de banden rond de wervels ontstaan, waardoor deze ontwricht raken. Hierdoor kunnen zich tevens beschadigingen in het ruggenmerg ontwikkelen. Dit kan leiden tot verlammingen. Ook de hersenen kunnen bij een whiplashongeval zodanig geschud worden dat aan de oppervlakte kleine bloedingen ontstaan.

Overbuiging

Door een kop-staartbotsing slingert eerst uw hoofd naar achteren en vervolgens wordt het naar voren en beneden geslingerd. Wanneer dit laatste gebeurt (overbuiging), kunnen de voorste wervels worden samengedrukt. Hierdoor ontstaat vervorming. De tussenwervelschijven beschadigen en kunnen opzwellen. Het gevolg is dat ze de zenuwen irriteren. Pijn en tintelingen in schouders, armen en handen zijn klachten bij een whiplash overbuiging.

Spierletsel

De nekspieren kunnen bij een whiplash geblesseerd raken. Het gaat dan vooral om de halsspier, de schouderspieren, de halsribspieren en de lange nekspier. Het letsel kan variëren van kleine bloedingen en verrekkingen tot aan zeer ernstige scheuren. De klachten bij een whiplash zijn dan ook afhankelijk van de ernst van de beschadigingen.

Beschadiging van de banden

De banden houden de wervels op hun plaats. Deze banden kunnen worden opgerekt bij een whiplash. Ook kunnen ze gedeeltelijk, of zelfs helemaal afscheuren. De band aan de achterzijde van de wervels kan bij overbuiging worden beschadigd, terwijl de band aan de voorzijde van de wervels door overstrekking beschadigd kan raken.

Klachten bij een whiplash kunnen onmiddellijk na het ongeval ontstaan, maar kunnen ook na een aantal uur optreden of zelfs pas na enkele dagen en/of weken. Circa 80% van de klachten verdwijnen tussen de nul en twee jaar. Het klachtenpatroon van de overige 20% kan tussen de twee en vijf jaar goed verbeteren of zelfs nog gedeeltelijk verdwijnen.

Klachten bij een whiplash: wat te doen?

Het is in ieder geval belangrijk dat u direct na het ongeval een arts bezoekt, ook wanneer u het idee heeft dat uw whiplashklachten wel meevallen. Zeker wanneer u later uw letselschade wilt verhalen, zal dit directe bezoek in uw voordeel werken. Houdt daarnaast bij welke klachten u heeft, wanneer ze ontstaan en welke pijn u ervaart. Vaak wordt gedacht dat het dragen van de klassieke halskraag de nek van een whiplashslachtoffer beschermt. Echter, de halskraag wordt door fysiotherapeuten afgeraden, omdat de spieren en banden in de nek door het dragen van de kraag verslappen en u nekklachten hierdoor kunnen verergeren. U gelooft het misschien niet, maar juist door uw nek voorzichtig te blijven bewegen, bevordert u het herstel en zullen uw klachten bij een whiplash eerder verdwijnen.

Letselschade verhalen

U heeft bij whiplashletsel recht op een letselschadevergoeding. De kosten die u heeft moeten maken als gevolg van whiplashklachten en beperkingen dient u vergoed te krijgen. Kosten voor hulp in het huishouden en verlies aan inkomsten zijn hier enkele voorbeelden van. Maar ook voor verlies aan levensvreugde kunt u een vergoeding krijgen. Dit noemen we smartengeld.

Een whiplash is vaak een lastige vorm van letselschade. Als slachtoffer ondervindt u vaak veel beperkingen en klachten door uw whiplash. Er is niet altijd aan de buitenkant te zien wat er exact mis is in uw lichaam. Omdat er geen aantoonbaar letsel is, zullen verzekeraars (die uw letselschade moeten vergoeden) al snel met de conclusie komen dat er van ‘ verhaalbare schade’ geen sprake is.

> Meer over smartengeld claimen bij whiplash klachten

B&O Letselschade kan slachtoffers kosteloos bijstaan

Het beste wat u kunt doen als u zelf bent aangereden en hierdoor whiplash klachten hebt opgelopen, is contact opnemen met onze letselschadejuristen. Onze experts hebben de juiste kennis en ervaring in huis en zijn op de hoogte van alle relevante wetsartikelen. U bent ervan verzekerd dat u professionele en betrouwbare hulp krijgt bij het claimen van een maximale letselschadevergoeding voor uw klachten bij een whiplash. In de meeste gevallen kunnen wij u kosteloos van dienst zijn.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen