Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 270 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Welke schade keert de verzekering uit na een ongeval?

In het kort

 • Heeft u een ongeval gehad? Dan moet u eerst uw eigen verzekeringen aanspreken
 • Nadat u zich tot uw eigen verzekeringen heeft gericht, kunt u zich vervolgens wenden tot die van de tegenpartij
 • Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval, kunt u alle schadeposten bij de wederpartij neerleggen
 • Heeft u geen rechtsbijstandverzekering en is een ander aansprakelijk voor het ongeval? B&O Letselschade helpt u gratis bij het claimen van uw schade
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Jaarlijks krijgen honderdduizenden Nederlanders te maken met schade door een verkeersongeval. Slachtoffers van een ongeluk met letselschade hebben recht op schadevergoeding maar moeten soms jarenlang touwtrekken. Het is niet altijd duidelijk welke schade de verzekering zal vergoeden, zeker wanneer meerdere partijen kunnen worden aangesproken. Wij informeren u graag over de verschillende verzekeringsvormen en hoe u letselschade kunt claimen.

Welke schade een verzekering uitkeert na een ongeval hangt af van vele factoren, zoals:

 • Hoe is het ongeval ontstaan?
 • Welke voertuigen waren er bij het ongeluk betrokken?
 • Zijn er verkeersregels overtreden?
 • Waren er fietsers, jongeren of andere kwetsbare verkeersdeelnemers bij betrokken?

Het zijn allemaal vragen die van invloed zijn op de uit te keren schade door een verzekeringsmaatschappij na een ongeval.

Schakelt u de hulp in van de letselschade specialisten van B&O Letselschade, zodat:

 • U er zeker van bent dat u uw schade krijgt uitgekeerd na een ongeval
 • U ook daadwerkelijk alle schade krijgt vergoed
 • U zelf geen discussies hoeft te voeren met andere verzekeringsmaatschappijen
 • U zich kunt richten op uw herstel
 • U niet jarenlang hoeft te wachten op de uitgekeerde schadevergoeding

Bent u betrokken geweest bij een ongeval en wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan de letselschadecheck. Wilt u weten welke schade een verzekering uitkeert na een ongeval? Neem contact met ons op of vul het formulier in, zodat wij contact met u op kunnen nemen, of bel direct op 085 – 877 17 74.

Claimen van schade na een ongeval: welke verzekering?

Heeft u een ongeval gehad? Dan moet u eerst uw eigen verzekeringen aanspreken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Zorgverzekering:  Voor medische behandelingen, medicijnen en meer
 • Autoverzekering: De allrisk verzekering helpt bij het verhalen van materiële schade
 • Rechtsbijstandsverzekering: Helpt bij het verhalen van letselschade
 • Inzittendenverzekering: Helpt bij het verhalen van letselschade
 • Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
 • Ongevallenverzekering: Keert een maximum vergoeding uit bij een ongeval

Nadat u zich tot uw eigen verzekeringen heeft gericht, kunt u zich vervolgens wenden tot die van de tegenpartij. Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval, kunt u alle schadeposten bij de wederpartij neerleggen. Zo kunt u het eigen risico van uw zorgverzekering bijvoorbeeld ook als onderdeel van de schadeclaim meenemen. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij dient vervolgens alle schade uit te keren na een ongeval.

Verschillende autoverzekeringen nader uitgelegd

Er bestaan verschillende autoverzekeringen. Maar welke verzekering keert welke schade uit na een ongeval? We zullen de verzekeringen nader uitleggen.

WA-verzekering

De WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) is voor alle autobezitters wettelijk verplicht. Deze verzekering keert alleen schade uit die u als bestuurder aan andere personen en eigendommen toebrengt. Uw eigen schade keert de WA-verzekering na een ongeval niet uit. Passagiers die betrokken raken bij een auto-ongeval kunnen hun schade claimen bij de WA-verzekering van de tegenpartij.

WA+beperkt casco verzekering

De verplichte WA-verzekering is met beperkt casco uit te breiden. Deze verzekering keert schade uit na een ongeval, veroorzaakt door andere personen, dieren of uitzonderlijke weersomstandigheden. Schade die u zelf veroorzaakt is niet gedekt.

WA+ volledig casco verzekering

De verplichte WA-verzekering is tevens met volledig casco uit te breiden. U krijgt dan alle schade uitgekeerd na een ongeval. Ook schade die u zelf veroorzaakt wordt vergoed, bijvoorbeeld als u in het water rijdt, van de weg afraakt of tegen een paaltje tot stilstand komt. Daarnaast dekt de WA+volledig casco verzekering ook schade als gevolg van een aanrijding of ander ongeval, door u veroorzaakt.

Aanvullende inzittendenverzekering

Een autoverzekering is tevens aan te vullen met een verzekering voor inzittenden. U krijgt dan schade uitgekeerd die u door het ongeval oploopt, zelfs als u het ongeluk zelf heeft veroorzaakt. De ongevallen-inzittendenverzekering betaalt een vast bedrag uit en een schadeverzekering voor inzittenden schade bij overlijden of blijvende invaliditeit.

Rechtsbijstand

U kunt ook voor een aanvullende rechtsbijstandverzekering kiezen. Deze verzekering vergoedt hulp van juridische specialisten, bijvoorbeeld als de schade bij de verzekeraar van de tegenpartij verhaald moet worden. De rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen vergoedt zowel juridische hulp bij materiële- als bij letselschade.

Tip: Heeft u geen rechtsbijstandverzekering en is een ander aansprakelijk voor het ongeval? B&O Letselschade helpt u gratis bij het claimen van uw schade. Wij zorgen ervoor dat uw schade na een ongeval door de verzekeraar van de tegenpartij wordt uitgekeerd. Onze kosten zijn deel van uw letselschade, u hoeft zich dus geen zorgen te maken over hoge rekeningen voor juridische bijstand!

Meer informatie:

Wat te doen om schade na een ongeval uitgekeerd te krijgen?

 • Gegevens verzamelen
 • De verzekering en B&O Letselschade inschakelen
 • Aansprakelijkheid onderzoeken
 • Tegenpartij aansprakelijk stellen
 • Juridische procedure opstarten

Gegevens verzamelen

Om schade van een verzekering uitgekeerd te krijgen na een ongeval is het belangrijk om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Noteer gegevens van de tegenpartij en van getuigen. Maak foto’s en vul het schadeformulier in. Laat proces-verbaal opmaken en bezoek uw huisarts bij letselschade.

De verzekering en letselschade jurist inschakelen

Informeer uw verzekeringsmaatschappij over het ongeval. Afhankelijk van het soort verzekering dat u heeft, wordt alle schade op de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker verhaald. Heeft u alleen een WA-verzekering en is een ander aansprakelijk voor het ongeval? Schakel dan B&O Letselschade in. Wij zorgen dat uw schade na een ongeval wordt uitgekeerd via de verzekering van de tegenpartij.

Aansprakelijkheid onderzoeken

Zowel uw verzekeraar als die van de tegenpartij zullen bekijken wie schuld heeft aan het ongeval. Indien de tegenpartij volledig aansprakelijk is, wordt uw gehele schade uitgekeerd door de verzekering van de tegenpartij. Bij gedeelde aansprakelijkheid delen beide partijen de schade en bent u zelf aansprakelijk, dan kan er niets verhaald worden.

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Voordat de schade na een ongeval door de verzekering wordt uitgekeerd, moet eerst de tegenpartij aansprakelijk gesteld worden. Dit doet u via een aangetekende brief waarin u aangeeft welke schade u heeft en waarom u vindt dat de wederpartij hier aansprakelijk voor is. Stuur eventueel getuigenverklaringen en foto’s mee en stel een schadelijst samen.

Juridische procedure opstarten

Wanneer de tegenpartij aansprakelijkheid erkent, wordt de schade na het ongeval via diens verzekering uitgekeerd. Wordt aansprakelijkheid afgewezen, dan wordt er ook niets uitgekeerd. U kunt dan een juridische procedure opstarten en naar de rechter stappen om alsnog uw schade te verhalen. Heeft u geen rechtsbijstandverzekering, dan is dit een kostbare en ingewikkelde zaak. De letselschadejuristen- en experts van B&O Letselschade kunnen u hier (vaak kosteloos) bij helpen.

Kosteloze rechtsbijstand van B&O Letselschade

Wilt u weten welke schade een verzekering uitkeert na een ongeval? Of wenst u hulp bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het claimen van uw letselschade? Neem vandaag nog contact met ons op of laat uw gegevens hier achter. Wij kunnen u kosteloos bijstaan wanneer een ander aansprakelijk is voor het ongeval en uw letselschade.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen