Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 270 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Symptomen van een whiplash

In het kort

  • De symptomen van een whiplash uiten zich bij ieder slachtoffer op een andere manier
  • Soms treden symptomen van een whiplash pas enkele uren of zelfs enkele dagen later op. Ook dan kunnen de whiplash symptomen dus verband houden met een eerder ongeval
  • Naast pijnklachten kan een whiplash ook psychische symptomen met zich meebrengen
  • De symptomen van een whiplash kunnen in sommige gevallen langdurig of chronisch pijnklachten veroorzaken
  • Degene die aansprakelijk is voor uw whiplash, bijvoorbeeld degene die het ongeluk veroorzaakte, is wettelijk verplicht uw kosten voor rechtsbijstand te vergoeden. U betaalt ons dus niets, dat garanderen we
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

De symptomen van een whiplash zijn heel divers en kunnen een grote impact op uw dagelijks leven hebben. Wat zijn de meest voorkomende symptomen van een whiplash? En wat zijn de mogelijke oorzaken en gevolgen van een whiplash?

Symptomen whiplash: soms pas na dagen

De symptomen van een whiplash uiten zich bij ieder slachtoffer op een andere manier. Duizeligheid, hoofdpijn en nekpijn zijn de belangrijkste whiplash symptomen. U kunt last hebben van pijnklachten, cognitieve klachten, psychische klachten en zogenoemde vegetatieve klachten: klachten die te maken hebben met schommelingen in bloeddruk en temperatuur, hartritme- en slaapstoornissen en een ontregelde hormoonhuishouding.

Al deze verschillende klachten en symptomen die wijzen op een whiplash kunnen direct na een ongeval ontstaan. Maar let op: soms treden symptomen van een whiplash pas enkele uren of zelfs enkele dagen later op. Ook dan kunnen de whiplash symptomen dus verband houden met een eerder ongeval.

De meest voorkomende whiplash symptomen

Een verminderde beweging van de hals en nek is iets dat vanzelfsprekend echt bij een whiplash hoort. Andere veel voorkomende symptomen die duiden op een whiplash zijn klachten als hoofdpijn, pijn in armen, kaak en schouders, een pijnlijke en stijve nek, lage rugpijn en pijn in bovenrug. Duizeligheid, overgevoeligheid voor licht, tintelingen in handen en armen, minder kracht in armen of handen, oorsuizingen, vlekken voor de ogen of wazig zien zijn eveneens symptomen die op een whiplash kunnen wijzen.

> Meer over symptomen whiplash

Psychische symptomen bij whiplash

Niet alle whiplash symptomen zijn lichamelijk. Naast pijnklachten kan een whiplash ook psychische symptomen met zich meebrengen. U kunt prikkelbaar zijn en overgevoelig. Misschien kampt u met depressieve gevoelens, concentratieproblemen, vermoeidheid en slaapproblemen. Ook vergeetachtigheid en stemmingswisselingen kunnen optreden als symptomen van een whiplash. Emotionele labiliteit en geheugenstoornissen zijn veelgehoorde whiplash symptomen.

Gevolgen whiplash op dagelijks leven

Het spreekt voor zich dat een whiplash en de symptomen daarvan een grote impact kunnen hebben op uw dagelijks leven. Het vervelendste is dat de symptomen van een whiplash lang niet altijd direct zichtbaar zijn. En dat leidt vaak tot onbegrip voor uw situatie, bijvoorbeeld bij uw werkgever.

De gevolgen van een whiplash zijn soms zo hevig dat u minder uren kunt werken dan u voor het ongeval werkte. Soms zijn de klachten zo ernstig dat u misschien lange tijd niet kunt werken. De gevolgen van een whiplash kunnen zo ingrijpend zijn dat uw leven radicaal verandert, ook op sociaal gebied. Iemand met whiplash symptomen kan voor een langere periode uit de roulatie zijn.

Oorzaak van een whiplash

Als u symptomen van een whiplash ervaart, is de kans groot dat u betrokken bent geweest bij een auto-ongeluk waarbij u van achteren bent aangereden. Een kop-staartbotsing is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash. Ook als u de symptomen van een whiplash pas enkele dagen later ervaart.

Heeft u een ongeval gehad en krijgt u last van whiplash symptomen, dan is het zeer belangrijk direct de huisarts te bellen. Een kop-staartbotsing is in 75 procent van de gevallen de oorzaak van een whiplash. Andere oorzaken van een whiplash kunnen zijn: een bedrijfsongeval, ongelukjes in en om het huis en ondeskundige behandelingen aan de nek.

> Meer over wat te doen na een ongeval met whiplash

Whiplash en vergoeding letselschade

Als uw klachten aanhouden, is het verstandig een letselschade expert in te schakelen. Want is uw whiplash ontstaan door de schuld van een ander? Dan heeft u recht op vergoeding van uw letselschade. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt af van de ernst van uw klachten en de impact ervan op uw leven.

De praktijk wijst uit dat de verzekeraar van de tegenpartij uw whiplash symptomen en letselschade vaak niet serieus neemt. Whiplash symptomen worden vaak afgedaan als aanstellerij en simulatie van klachten. Het is dus erg belangrijk dat u zich laat bijstaan door een letselschade expert die voor uw belangen opkomt.

Schadeposten claimen

De symptomen van een whiplash kunnen in sommige gevallen langdurig of chronisch pijnklachten veroorzaken. Daardoor zijn de gevolgen van een whiplash vaak behoorlijk ingrijpend en dat kan veel kosten met zich meebrengen. Schadeposten kunnen snel oplopen als u problemen ervaart op uw werk door de symptomen van een whiplash. Mogelijk maakt u ook extra kosten voor bijvoorbeeld hulp in de huishouding en de behandeling van de whiplash symptomen. Al deze schadeposten kunt u op de aansprakelijke partij verhalen in de vorm van een schadevergoeding.

> Meer over schadevergoeding bij whiplash

Rechtsbijstand meestal gratis

Onze experts hebben jarenlange ervaring met het behandelen van whiplash-zaken. Wij nemen uw klachten altijd serieus. U hoeft bovendien niet bang te zijn voor hoge kosten. Ook als u geen verzekering voor gratis rechtsbijstand heeft. Degene die aansprakelijk is voor uw whiplash, bijvoorbeeld degene die het ongeluk veroorzaakte, is wettelijk verplicht uw kosten voor rechtsbijstand te vergoeden. U betaalt ons dus niets, dat garanderen we.

Heeft u een whiplash opgelopen en wilt u advies van letselschade experts die uw klachten serieus nemen? Neem vandaag nog geheel vrijblijvend contact met ons op.

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen