Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Wat is smartengeld?

In het kort

 • Smartengeld is een vergoeding van immateriële schade. Dit is letselschade door bijvoorbeeld pijn, verdriet en gederfde levensvreugde
 • Alleen het slachtoffer kan letselschade claimen. Nabestaanden of familieleden kunnen dit niet. Een uitzondering hierop is de ‘shockschade’
 • Over het algemeen kan gezegd worden dat in Nederland vaak lage bedragen smartengeld worden uitgekeerd, zeker in vergelijking met andere Europese landen
 • Het is erg belangrijk dat u zich bij het claimen van uw smartengeld laat bijstaan door een professional, zoals een letselschade advocaat of een letselschade expert
 • Wij dienen onze rekening rechtstreeks in bij de tegenpartij. Die is namelijk wettelijk verplicht de redelijke kosten van rechtsbijstand van het slachtoffer te vergoeden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Door de schuld van een ander bent u betrokken geweest bij een ongeval. U wordt hierdoor niet alleen geconfronteerd met financiële gevolgen, maar ook met pijn en verdriet.

Smartengeld

Smartengeld is een vergoeding van immateriële schade. Dit is letselschade door bijvoorbeeld pijn, verdriet en gederfde levensvreugde. Het is erg lastig deze schade in een bedrag uit te drukken. Toch is dit voor uitkering van smartengeld noodzakelijk.

Shockschade
Alleen het slachtoffer kan letselschade claimen. Nabestaanden of familieleden kunnen dit niet. Een uitzondering hierop is de ‘shockschade’. Dit is een vorm van smartengeld voor derden die een ernstig ongeval hebben waargenomen en daardoor immateriële schade lijden.

Hoogte van smartengeld

Het is erg lastig een indicatie te geven over de hoogte van het smartengeld. Dit komt doordat elk geval anders wordt beoordeeld. Wel zijn een aantal factoren van invloed:

 • Leeftijd van het slachtoffer;
 • Duur van ziekenhuisopname of revalidatie;
 • Het aantal en de ernst van medische ingrepen;
 • Duur van het genezingsproces;
 • Blijvende invaliditeit of andere beperkingen;
 • Zichtbare verminking of littekens;
 • Invloed van het letsel op werk of studie;
 • Invloed van het letsel op hobby’s of andere vrijetijdsbestedingen.

Over het algemeen kan gezegd worden dat in Nederland vaak lage bedragen worden uitgekeerd, zeker in vergelijking met andere Europese landen.

Letselschade advocaat

Het is erg belangrijk dat u zich bij het claimen van uw smartengeld laat bijstaan door een professional, zoals een letselschade advocaat of een letselschade expert. Deze beschikt over de nodige juridische, maar ook medische kennis. Zelf onderhandelen met de verzekeraar van de tegenpartij is niet aan te raden.

Kosteloos smartengeld claimen

Ons team bestaat uit letselschade experts en juristen, met jarenlange ervaring op het gebied van letselschade. Wij behandelen uw zaak professioneel, persoonlijk en betrokken. Wij nemen uw juridische zorgen uit handen en zorgen voor een optimale behartiging van uw belangen. Bang voor hoge kosten hoeft u trouwens niet te zijn. Wij dienen onze rekening rechtstreeks in bij de tegenpartij. Die is namelijk wettelijk verplicht de redelijke kosten van rechtsbijstand van het slachtoffer te vergoeden.

Wilt u weten of u voor vergoeding van smartengeld in aanmerking komt? Wij helpen u graag verder. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen