Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Voorbeelden smartengeld whiplash

In het kort

  • Zeker als een whiplash leidt tot chronische pijnklachten en psychische problemen, dan heeft u recht op smartengeld
  • Omdat pijnklachten en psychische problemen niet direct in geld zijn uit te drukken, is het berekenen van smartengeld een complexe taak. Veelal wordt er, bij het berekenen van het smartengeld, gebruik gemaakt van jurisprudentie
  • In vrijwel alle gevallen is onze rechtsbijstand gratis, omdat de aansprakelijke partij ook uw juridische kosten dient te vergoeden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Jaarlijks lopen zeker 65.000 mensen een whiplash op door een ongeval, in de meeste gevallen is de oorzaak een kop-staartbotsing. Hoewel de klachten meestal verdwijnen tussen zes weken en één jaar, zijn er ook mensen die chronische whiplash klachten overhouden aan het ongeval. Zeker als een whiplash leidt tot chronische pijnklachten en psychische problemen, dan heeft u recht op smartengeld.

Omdat pijnklachten en psychische problemen niet direct in geld zijn uit te drukken, is het berekenen van smartengeld een complexe taak. Veelal wordt er, bij het berekenen van het smartengeld, gebruik gemaakt van jurisprudentie. Met andere woorden, er wordt gekeken welke bedragen er in het verleden zijn uitgekeerd in soortgelijke situaties. Ons letselschadebureau is gespecialiseerd in het berekenen van smartengeld en kan u bij een whiplash helpen door het bedrag aan smartengeld voor u te berekenen en te claimen. Om u een idee te geven van de hoogte van het smartengeld bij een whiplash, hebben wij een aantal voorbeelden voor u geselecteerd.

Voorbeeld 1: Smartengeld whiplash na auto-ongeval

Soort ongeval: Van achteren aangereden

Vastgesteld letsel: Whiplash

Hoogte smartengeld: € 3000,-

In 2009 raakt een man van 34 jaar verwikkeld in een auto-ongeval en wordt door een andere auto van achteren aangereden. Door het ongeval loopt hij letselschade op waaronder nek- en schouderklachten, geheugen- en concentratiestoornissen en een verergering van de reeds aanwezige knieklachten. Naar aanleiding van de nek- en schouderklachten en de geheugen- en concentratiestoornissen wordt er een whiplash geconstateerd. Als gevolg van het ongeluk moet de man een aanzienlijke tijd revalideren en blijft hij, ondanks zijn revalidatie, klachten houden.

Ondanks dat de man van de bijstand leefde ten tijde van het ongeval, is zijn zelfwerkzaamheid beduidend minder geworden door de whiplash. Gezien de gevolgen van de whiplash, wordt er smartengeld geëist om het verlies aan zelfwerkzaamheid en de gederfde levensvreugde te vergoeden. Uiteindelijk kent de rechter een bedrag van € 3000,00 toe aan smartengeld.

> Meer over wanneer een letselschade advocaat inschakelen bij whiplash

Voorbeeld 2: Smartengeld whiplash na val

Soort ongeval: Na een val het hoofd gestoten aan een wandmeubel

Vastgesteld letsel: Hoofd- en nekklachten

Hoogte smartengeld: € 4000,-

Een man struikelt in het huis van een kennis en valt met zijn hoofd tegen een wandmeubel. Na het ongeval krijgt de man last van aanhoudende hoofd- en nekklachten die worden gediagnosticeerd als een whiplash. Het herstel verloopt stroef en heeft als gevolg dat de man ontslag neemt en zijn carrière op moet geven. Tevens heeft hij moeite om zijn verminderde functioneren in de maatschappij te accepteren. Dit leidt dikwijls tot irritatie, boosheid en emotionele uitbarstingen.

Daarnaast is het gevolg van de whiplash dat hij zijn hobby, tuinieren, niet meer in dezelfde mate kan uitoefenen als voorheen. Doordat de kwaliteit van het leven van de man, zowel in sociaal als in professioneel opzicht, drastisch is verminderd, kent de rechter hem een bedrag van € 4.000,- aan smartengeld toe.

Voorbeeld 3: Smartengeld whiplash na fietsongeval

Soort ongeval: Op de fiets aangereden door een auto

Vastgesteld letsel: Ernstige whiplash klachten

Hoogte smartengeld: € 7500,-

Een vrouw van 28 jaar wordt onderweg naar de winkel op haar fiets van achteren aangereden door een auto. De autobestuurder is volledig aansprakelijk voor de letselschade van de vrouw. Zij breekt haar onderbeen en moet met spoed geopereerd worden in het ziekenhuis. Na de operatie moet zij nog een week in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Naast een gebroken been heeft de vrouw ernstige hoofd- en nekklachten. Er wordt vastgesteld dat er voor 4% sprake is van blijvende invaliditeit. De ene helft is het gevolg van de botbreuk en de andere helft is het gevolg van de whiplash. Haar whiplash klachten zijn dusdanig ernstig dat verwacht wordt dat zij chronische whiplash klachten zal overhouden aan het fietsongeval. Aangezien de vrouw zes maanden volledig arbeidsongeschikt is geweest en blijvend last van whiplash klachten zal hebben, wordt er een bedrag van € 7500,- aan smartengeld uitgekeerd.

Voorbeeld 4: Smartengeld whiplash na auto-ongeval

Soort ongeval: Auto-ongeval waarbij twee inzittenden gewond raken

Vastgesteld letsel: Nekklachten

Hoogte smartengeld: € 300,00 per persoon

Bij een kop-staartbotsing wordt er een auto met inzittenden van achteren aangereden door een andere auto. Twee inzittenden van de voorste auto raken gewond door de aanrijding. Direct na het ongeval krijgen beide inzittenden last van nekklachten die zelfs na een jaar nog in lichte mate blijven aanhouden.

In de eerste weken en maanden na de aanrijding zijn de nekklachten hevig en worden beide inzittenden behandelt door een fysiotherapeut. Omdat de inzittenden niet aansprakelijk zijn voor hun whiplash en een jaar na de aanrijding nog last hebben van lichte whiplash klachten krijgen zij allebei € 300,00 aan smartengeld uitgekeerd.

> Meer over inzittendenverzekering en whiplash bijrijder

Voorbeeld 5: Smartengeld whiplash na bromfietsongeval

Soort ongeval: Aangereden op de brommer

Vastgesteld letsel: Whiplash

Hoogte smartengeld: € 18.000,-

Een man van 45 wordt als bromfietser aangereden door een auto en loopt hierdoor ernstige hoofd- en nekklachten op. Op basis van zijn klachten wordt er een whiplash geconstateerd. Naar aanleiding van zijn whiplash klachten wordt zijn leven volledig op de kop gezet. Hij wordt gedeeltelijk arbeidsongeschikt en is niet meer in staat om alle werkzaamheden in en rondom het huis zelf uit te voeren.

Deze gevolgen van zijn whiplash klachten leiden tot aanzienlijke psychische schade en gederfde levensvreugde. De automobilist wordt volledig aansprakelijk gesteld voor de ernstige letselschade die de man voor de rest van zijn leven met zich meedraagt. Daarom kent de rechter hem een bedrag aan smartengeld toe ter hoogte van € 18.000,-.

Voorbeeld 6: Smartengeld whiplash na aanrijding van achteren

Soort ongeval: Van achteren aangereden door een auto

Vastgesteld letsel: Whiplash-trauma

Hoogte smartengeld: € 10.000,-

Een vrouw van 52 jaar wordt in haar auto van achteren aangereden en loopt hierbij een whiplash op.  De gevolgen zijn lichamelijke en mentale klachten die haar dagelijks functioneren ernstig belemmeren. Na het ongeval heeft zij moeite om informatie te verwerken en zij wordt zeer gevoelig voor stress. Ook is zij door haar whiplash veel gevoeliger geworden voor prikkels van buitenaf zoals harde geluiden en snel wisselende beelden. Daarnaast is zij niet meer in staat om werkzaamheden te verrichten die belastend zijn voor haar nek en schouders.

De whiplash heeft een grote impact op haar leven omdat zij haar muzikale carrière moet op geven. Zij kan haar werkzaamheden als muzieklerares en dirigent in het koor niet meer naar behoren uitvoeren als gevolg van de whiplash. Tevens heeft zij last van angststoornissen en van stemmingstoornissen. De rechter acht de invloed van haar whiplash op zowel haar professionele als persoonlijke leven zo groot dat hij een bedrag van € 10.000,- aan  smartengeld toekent.

Voorbeeld 7: Smartengeld whiplash na auto-ongeluk met verhoging

Soort ongeval: Auto-ongeluk

Vastgesteld letsel: Whiplash met veel psychische klachten

Hoogte smartengeld: € 15.000,-

Een man wordt in zijn auto aangereden door een andere automobilist waardoor hij een whiplash oploopt. Hij heeft niet alleen veel last van hoofdpijn en nekpijn, maar ontwikkelt ook veel psychische klachten na het ongeval. Zijn psychische klachten variëren van vermoeidheid en depressie tot concentratieproblemen en emotionele instabiliteit. Gezien de hoeveelheid aan psychische gevolgen van het auto-ongeluk wordt hem een bedrag van € 10.000,- aan smartengeld toegekend.

De verzekeraar van de aansprakelijke partij maakt echter bezwaar tegen de bewering dat de psychische klachten het gevolg zijn van de whiplash. Aangezien de rechter oordeelt dat de tegenpartij in strijd handelt met bedrijfsregeling 15, wordt het bedrag zelfs verhoogd met € 5.000,-. Na verhoging van het smartengeld krijgt de man dus € 15.000,- aan smartengeld uitgekeerd.

> Meer over medische klachten na een ongeval

Voorbeeld 8: Smartengeld whiplash na verkeersongeval

Soort ongeval: Verkeersongeval als zelfstandig ondernemer

Vastgesteld letsel: Whiplash klachten

Hoogte smartengeld: € 11.000,-

Een zelfstandig ondernemer van 51 jaar loopt letselschade op tijdens een verkeersongeval. De automobilist die hem aanrijdt is volledig aansprakelijk voor zijn letselschade. Na het verkeersongeval krijgt de man last van nekklachten, hoofdpijn, vermoeidheid en duizelingen. Daarnaast krijgt de man last van psychische klachten zoals concentratiestoornissen en geheugenstoornissen. Hij wordt door de fysieke en psychische klachten in grote mate belemmert in zijn dagelijks functioneren.

Een neuroloog bevestigt dat de whiplash klachten het gevolg zijn van het verkeersongeval. De aansprakelijke automobilist zal de financiële en psychische gevolgen van de whiplash dus moeten vergoeden. Hoewel de neuroloog in de beperkingen van de man geen belemmering ziet in het uitvoeren van de werkzaamheden in zijn eigen bedrijf, draagt de man zijn bedrijf als gevolg van het ongeval vroegtijdig over aan zijn zoon. Uiteindelijk wordt er een bedrag van € 11.000,- aan smartengeld toegekend.

Voorbeeld 9: Smartengeld whiplash na aanrijding met auto

Soort ongeval: Aanrijding met kerende auto

Vastgesteld letsel: Chronische pijn- en psychische klachten

Hoogte smartengeld: € 12.000,-

Door een kerende auto op een rijksweg waar de maximale snelheid 80 kilometer per uur is, loopt een man een ernstige whiplash op. Het ongeval leidt tot chronische pijnklachten in de schouder en de nek. Daarnaast heeft hij na de aanrijding last van vergeetachtigheid, concentratieproblemen en vermoeidheid.

De whiplash klachten zorgen ervoor dat de man arbeidsongeschikt raakt, zijn hobby’s niet meer kan uitoefenen en niet meer kan sporten. Met andere woorden, er is in grote mate sprake van gederfde levensvreugde als gevolg van het ongeval. Na medisch onderzoek blijkt dat hij voor 24% invalide is geworden en waarschijnlijk nooit meer volledig vrij van klachten zal zijn. Door de ernst van zijn whiplash klachten ontvangt de man € 12.000,- aan smartengeld van de aansprakelijke partij.

Voorbeeld 10: Smartengeld whiplash na kop-staartbotsing

Soort ongeval: Kop-staartbotsing

Vastgesteld letsel: Whiplash klachten

Hoogte smartengeld: € 7.000,-

Een man van 30 jaar wordt van achteren aangereden door een andere auto en heeft vrijwel direct last van hevige nek- en hoofdpijn. Daarnaast is hij in de periode na het ongeval vaak moe en heeft hij moeite met zich concentreren. Zijn whiplash klachten leiden ertoe dat hij zijn werk als schaver in ploegendiensten niet meer naar behoren kan uitvoeren. Hij wordt gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard en kan na het ongeval nog maar 20 uur per week werken waardoor hij veel inkomsten misloopt.

De automobilist die hem van achteren heeft aangereden wordt volledig aansprakelijk gesteld voor alle whiplash klachten en de gevolgen daarvan. De man krijgt voor de lichamelijke en psychische klachten als gevolg van zijn whiplash een bedrag van € 7000.- aan smartengeld uitgekeerd.

B&O Letselschade claimt smartengeld whiplash

B&O Letselschade is een erkend letselschadebureau met veel ervaring in het claimen van smartengeld bij een whiplash. Onze letselschadejuristen- en experts hebben dagelijks te maken met letselschadezaken naar aanleiding van whiplash klachten. Wij berekenen op hoeveel smartengeld u recht heeft voor uw whiplash klachten en claimen het smartengeld direct bij de aansprakelijke partij.

In vrijwel alle gevallen is onze rechtsbijstand gratis, omdat de aansprakelijke partij ook uw juridische kosten dient te vergoeden. Neem bij een whiplash vandaag nog contact met ons op om smartengeld te claimen voor uw whiplash klachten.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen