Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Verlies aan verdienvermogen

In het kort

  • Van verlies aan verdienvermogen is sprake als een letselschadeslachtoffer (gedeeltelijk) het vermogen verliest om arbeid te verrichten
  • Bij het verlies aan verdienvermogen gaat het er niet om welk soort werk het slachtoffer op het moment van het ongeval verrichte. Het gaat om zijn vermogen tot arbeid in het algemeen, dus ook in de toekomst
  • Het berekenen van het verlies aan verdienvermogen is werk voor arbeidsdeskundigen
  • Omdat de aansprakelijke tegenpartij óók uw kosten voor rechtsbijstand moet vergoeden, betaalt u niets voor onze dienstverlening
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Verlies aan verdienvermogen (VAV) wordt ook wel ´verlies van arbeidsvermogen´ genoemd en behoort tot één van de belangrijkste schadeposten bij letsel. Van verlies aan verdienvermogen is sprake als een letselschadeslachtoffer (gedeeltelijk) het vermogen verliest om arbeid te verrichten. Daardoor mist hij inkomen. Het berekenen van verlies aan verdienvermogen is zeer complex en werk voor experts.

Verlies aan verdienvermogen: welke arbeid?

Bij het verlies aan verdienvermogen gaat het er niet om welk soort werk het slachtoffer op het moment van het ongeval verrichte. Het gaat om zijn vermogen tot arbeid in het algemeen, dus ook in de toekomst. Bij het bepalen van het arbeidsvermogen wordt rekening gehouden met arbeid en opleiding in het verleden, het heden en de toekomst.

Complexe berekening

Als u verlies aan verdienvermogen wilt claimen, zult u altijd rechtsbijstand dienen in te schakelen. Als letselschadebureau werken samen met gespecialiseerde medici en rekenbureaus, die zich hebben toegelegd in het berekenen van ingewikkelde formules omtrent het verlies aan verdienvermogen.

Medische aspecten verlies aan verdienvermogen

Eerst zal een aantal medische zaken onderzocht worden. Er moeten worden vastgesteld welk letsel u precies hebt opgelopen, of dit letsel tijdelijk of blijvend is, welke beperkingen het letsel met zich meebrengt en of deze beperkingen voortvloeien uit het ongeval.

Hypothetische situatie

Vervolgens zal het verlies aan verdienvermogen berekend moeten worden. Hierbij worden twee situaties met elkaar vergeleken:

  1. De situatie waarin u géén ongeval heeft gehad: wat waren uw arbeidskansen?
  2. De huidige situatie, mét het ongeval: wat zijn nu uw arbeidskansen?

Grof gezegd zal het verschil tussen situatie 1 en 2 het verlies aan verdienvermogen zijn. Situatie 1 is zeer lastig vast te stellen, deze situatie doet zich immers niet echt voor. Er zal geschat moeten worden. Er wordt gekeken naar promotiekansen, pensioenontwikkelingen, kans op ziekte etc..

Kosten berekening verlies aan verdienvermogen

Zoals gezegd, het berekenen van het verlies aan verdienvermogen is werk voor arbeidsdeskundigen. Schakel na uw ongeval daarom zo snel mogelijk een letselschade-expert in. Deze kan u helpen een zo reëel mogelijke schadeclaim in te dienen bij de tegenpartij.

Bij B&O Letselschade is uw letselschadezaak in goede handen. Wij hebben veel ervaring met het claimen van het verlies aan verdienvermogen. We beschikken over een uitgebreid netwerk met de beste rekenbureaus en medici. Bang voor de kosten hoeft u niet te zijn. Omdat de aansprakelijke tegenpartij óók uw kosten voor rechtsbijstand moet vergoeden, betaalt u niets. Onze nota gaat rechtstreeks naar de tegenpartij.

Benieuwd of wij ook u gratis kunnen helpen bij het claimen van verlies aan verdienvermogen? Neem vandaag nog contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen