Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Smartengeld whiplash

Smartengeld bij whiplashletselAls u een whiplash oploopt bij een ongeval, dan heeft dit vaak veel negatieve gevolgen. U kunt te maken krijgen met veel pijnklachten en psychische problemen die uw dagelijkse functioneren ernstig kunnen belemmeren. Na de herstelperiode, die voor de meeste mensen tussen een aantal weken tot een jaar kan duren, moet u uw leven misschien voorgoed aanpassen als gevolg van uw whiplash. Pijnklachten, gederfde levensvreugde en psychische problemen als gevolg van een whiplash zijn redenen om smartengeld te eisen van de partij die aansprakelijk is voor uw whiplash. Letselschadebureau B&O Letselschade kan u professionele rechtsbijstand bieden door smartengeld te berekenen en te claimen bij de aansprakelijke partij. Onze rechtsbijstand is tevens volledig gratis als de wederpartij aansprakelijk is voor uw whiplash.

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een onverwachtse en heftige beweging van het hoofd ten opzichte van de rest van het lichaam. Doordat uw hoofd plotseling van achteren naar voren beweegt, of andersom, krijgen de nekspieren niet de kans om samen te trekken waardoor het gewicht van het hoofd aan de nekwervels trekt. Deze plotselinge beweging kan de wervelkolom of de hersenstam beschadigen, maar het is juist kenmerkend voor een whiplash dat er geen fysieke schade zichtbaar is.

> Meer over symptomen whiplash

Wat zijn de gevolgen van een whiplash?

Hoewel er geen directe fysieke schade zichtbaar is, zorgt een whiplash voor veel pijnklachten en psychische problemen. Het verschilt aanzienlijk van persoon tot persoon hoelang de pijnklachten en de psychische problemen aanhouden. In de meeste gevallen is de herstelperiode van een whiplash tussen de zes weken tot één jaar. Een klein percentage van de mensen met een whiplash ontwikkelen chronische whiplash klachten.

Een aantal voorbeelden van fysieke whiplash klachten zijn:

 • Nek- en hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Schouderklachten
 • Duizeligheid

Een aantal voorbeelden van psychische klachten na een whiplash zijn:

 • Vermoeidheid
 • Geheugenstoornissen
 • Moeite met concentreren
 • Depressie
 • Emotionele problemen

Behandelingen bij een whiplash

Bij whiplash klachten zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Meestal is het voldoende om het hoofd en de nek voldoende rust te geven in de eerste weken na het ongeval. Na de rustperiode is het van belang om uw nek en hoofd weer steeds meer te bewegen. Dit is om te voorkomen dat de nekspieren verslappen waardoor de whiplash klachten kunnen verergeren. Als de klachten ernstiger zijn, dan kunt u worden doorverwezen naar een medisch specialist zoals een fysiotherapeut, een chiropractor, een ergotherapeut of een psychotherapeut.

> Meer over behandeling whiplash

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een schadevergoeding voor de immateriële letselschade die niet eenvoudig in een geldbedrag is uit te drukken. Voorbeelden van immateriële letselschade zijn gederfde levensvreugde, psychische problemen en aanhoudende pijnklachten. Gederfde levensvreugde is het gebrek aan plezier in het leven als gevolg van letselschade. Als u door chronische vermoeidheid bijvoorbeeld geen lange afstanden meer kunt fietsen, waar u vóór het ongeluk veel plezier aan beleefde, dan is er sprake van gederfde levensvreugde. Psychische problemen, die uw leven na het oplopen van een whiplash kunnen bemoeilijken, zijn bijvoorbeeld stemmingswisselingen, concentratiestoornissen en vergeetachtigheid. Ten slotte hebben aanhoudende pijnklachten door een whiplash ook veel invloed op uw dagelijkse bezigheden. Al deze zaken zijn niet eenvoudig in een geldbedrag uit te drukken. Toch kan er voor deze immateriële letselschade een geldbedrag worden berekend dat uitgekeerd wordt als smartengeld.

Smartengeld berekenen

Het berekenen van smartengeld bij een whiplash is een specialistische competentie die juridische en medische kennis vereist. Daarom is het verstandig om de berekening van smartengeld over te laten aan een deskundige letselschadejurist. Het bedrag aan smartengeld is afhankelijk van veel factoren en wordt dikwijls gebaseerd op eerder uitgekeerde bedragen in het verleden bij vergelijkbare gevallen. Een ervaren letselschadejurist van B&O Letselschade is erin gespecialiseerd om al deze factoren mee te nemen in de berekening en de hoogte van het bedrag aan smartengeld te onderbouwen met bestaande jurisprudentie.

> Meer over schadeposten bij whiplash

Bij de berekening van smartengeld wordt onder andere rekening gehouden met de volgende zaken:

 • Leeftijd
 • Duur van ziekenhuisopname en herstelperiode
 • Duur van het letsel
 • Mate van de pijnklachten
 • De al dan niet chronische aard van de klachten
 • Arbeidsongeschiktheid
 • Gederfde levensvreugde
 • Psychische schade

Letselschadebureau B&O Letselschade claimt uw smartengeld

De letselschadejuristen en -experts van B&O Letselschade zijn gespecialiseerd in het berekenen van smartengeld en kunnen tevens smartengeld claimen bij de aansprakelijke partij. Naast smartengeld stellen wij overigens al uw letselschade vast en claimen ook voor de overige schadeposten een schadevergoeding. Als letselschadebureau dragen wij het keurmerk van het Register Letselschade zodat u verzekerd bent van kwalitatief hoogstaande juridische dienstverlening bij letselschade. Bij een whiplash kunnen wij u gegarandeerd kosteloze rechtsbijstand verlenen. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend juridisch advies.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen