Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Smartengeld berekenen

Hoe bereken je smartengeld? Dat is een vraag die wij in onze praktijk vaak horen. Het antwoord op deze vraag is lastig te geven, omdat elk geval uniek is en de omstandigheden van het geval doorslaggevend zijn. Toch zijn er een aantal algemene factoren die meewegen bij de berekening van smartengeld. Wij hebben voor u de belangrijkste regels op een rij gezet.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een schadevergoeding voor immateriële schade. Immateriële schade is bijvoorbeeld de pijn, het verdriet of de verminderde levensvreugde als gevolg van het ongeval.

Het berekenen van de hoogte van het smartengeld is erg lastig. Wat is immers de financiële schade van uw pijn en verdriet? Bij het bereken van smartengeld probeert men toch uw smart in geld uit te drukken. Omdat dit zo lastig is, is het berekenen vaak een langdurig proces: pas indien een zogeheten ‘medische eindtoestand’ (u bent genezen of er is geen verbetering meer mogelijk) is bereikt, zal pas duidelijk zijn wat de impact van het letsel op uw leven is.

Voorwaarden voor smartengeld berekenen

Om smartengeld te kunnen claimen, moet voldaan zijn aan een aantal voorwaarden. Ten eerste dient er een aansprakelijke tegenpartij te zijn. Ten tweede moet die aansprakelijkheid onderbouwd kunnen worden door (schriftelijke) bewijzen. Ten derde dient er een causaal verband te bestaan tussen uw smart en het ongeval. Met andere woorden: het psychische leed dient het gevolg te zijn van het ongeval.

Hoogte smartengeld

Alhoewel elk geval uniek is, wordt bij de berekening van het smartengeld over het algemeen rekening gehouden met onder andere de volgende factoren:

  • Mate van geleden pijn;
  • Aard en ernst van het letsel;
  • Duur van het herstel;
  • Blijvende littekens en/of lichamelijke beperkingen en de invloed hiervan op werk, studie, mate waarin het slachtoffer zich van zijn toestand bewust is;
  • Relaties en vrijetijdsbesteding;
  • Leeftijd en geslacht;
  • Vertraging bij de afwikkeling van schade;
  • Aard van de aansprakelijkheid (bijvoorbeeld de mate van schuld bij de veroorzaker of bij het slachtoffer).

Gratis berekening smartengeld

Voor het berekenen van smartengeld is het noodzakelijk om specifieke juridische en medische kennis te hebben met daarnaast inzage in uw dossier. Het is dus belangrijk dat u smartengeld niet zelf claimt, maar dat u zich door een letselschade-expert laat bijstaan. Bij ons werken uitsluitend letselschade-experts en -juristen, die allen veel ervaring hebben in het berekenen van smartengeld.

Bang voor hoge kosten voor deze rechtsbijstand? Bij ons is dat niet nodig. Wij kunnen u namelijk gratis bijstaan. De aansprakelijke partij moet ook uw rechtsbijstandskosten vergoeden. Onze rekening dienen wij dan ook rechtstreeks in bij de tegenpartij. U betaalt niets, dat garanderen we.

Heeft u letselschade geleden en wilt u smartengeld claimen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen