Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Smartengeld advocaat

In het kort

  • Smartengeld is een schadevergoeding voor immateriële letselschade, die niet direct in geld is uit te drukken
  • U kunt vaak kosteloos geholpen worden door een smartengeld advocaat, doordat zijn honorarium volgens de wet door de aansprakelijke partij betaald moet worden
  • Een smartengeld advocaat baseert de hoogte van het smartengeld op psychische schade en gederfde levensvreugde
  • Een smartengeld advocaat zal de hoogte van het smartengeld bepalen aan de hand van factoren zoal leeftijd, de ernst van het letsel, de duur van het leed, blijvend letsel en meer relevante zaken
  • De aansprakelijke partij is wettelijk verplicht om de kosten van een smartengeld advocaat te betalen, wij helpen u dus gratis
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

smartengeld advocaat inschakelenAls u lichamelijk of psychisch letsel heeft opgelopen na een ongeval, dan heeft u recht gratis hulp van een smartengeld advocaat. Een smartengeld advocaat kan vaststellen op hoeveel smartengeld u recht heeft door de geleden en de nog te lijden immateriële letselschade te bepalen. Smartengeld is een schadevergoeding voor immateriële letselschade, die niet direct in geld is uit te drukken.

Tevens zal een smartengeld advocaat de schadevergoeding voor u claimen bij de aansprakelijke partij. U hoeft zich bij immateriële letselschade geen zorgen te maken over de afwikkeling van een letselschadezaak, omdat een smartengeld advocaat u kosteloos al het werk uit handen neemt. De aansprakelijke partij is namelijk wettelijk verplicht om de kosten van een smartengeld advocaat te betalen.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een schadevergoeding die u door een smartengeld advocaat kunt laten claimen. Het doel van smartengeld is het compenseren van immateriële letselschade en een gevoel van genoegdoening creëren bij het slachtoffer. Deze immateriële letselschade bestaat uit gederfde levensvreugde en psychische schade naar aanleiding van een ongeval. Uw smartengeld advocaat kan u helpen met het vaststellen van de totale som aan smartengeld.

Een smartengeld advocaat baseert de hoogte van het smartengeld op psychische schade en gederfde levensvreugde. Psychische schade is een breed begrip en kan vele vormen aannemen. U kunt naar aanleiding van een ongeval bijvoorbeeld last krijgen van angstaanvallen, slecht slapen en depressie. Lichamelijk letsel is vaak de oorzaak van psychische schade. Zo kunnen verminkingen of amputaties tot ernstige depressies leiden doordat u bijvoorbeeld minder goed kunt participeren aan de maatschappij als voorheen.

Gederfde levensvreugde is het plezier in het leven dat u mist door de gevolgen van een ongeval. Stel dat u bijvoorbeeld veel plezier beleefde aan gitaarspelen, maar dit niet meer kunt omdat u een aantal vingers mist of een hand. Dan kan de emotionele schade aanzienlijk zijn doordat u uw instrument nooit meer zult kunnen bespelen. Een smartengeld advocaat zal al deze factoren meenemen in zijn berekening om de hoogte van het smartengeld vast te stellen.

> Meer over schadeclaim en smartengeld advocaat

Recht op smartengeld?

Iedereen die immateriële letselschade heeft opgelopen na een ongeval, waarvoor een ander aansprakelijk is, heeft recht op smartengeld. Of iemand recht heeft op smartengeld, wordt bepaald aan de hand van de mate waarin er sprake is van gederfde levensvreugde en psychische schade in de periode na een ongeval. Iedereen die immateriële letselschade heeft opgelopen, kan kosteloos een smartengeld advocaat benaderen om smartengeld te claimen.

Er wordt in principe geen rekening gehouden met het feit of het slachtoffer in staat is om het bedrag dat uitgekeerd wordt te besteden. Stel dat iemand zes maanden in coma ligt, dan is er ook in deze periode sprake van gederfde levensvreugde. Ook in gevallen waarbij het slachtoffer reeds vóór het ongeval een handicap had of een verminderd bewustzijn, zal een smartengeld advocaat een schadevergoeding claimen. Ook hier geldt dat het vermogen om het smartengeld te besteden in principe niet van belang is.

> Meer over smartengeld claimen

Hoogte van smartengeld

De hoogte van smartengeld is moeilijk vooraf in te schatten. U zult de hulp van een smartengeld advocaat in moeten schakelen om deze inschatting voor u te maken, omdat hier veel kennis en kunde bij komt kijken. Een smartengeld advocaat zal de hoogte van het smartengeld bepalen aan de hand van factoren zoal leeftijd, de ernst van het letsel, de duur van het leed, blijvend letsel en meer relevante zaken. Daarnaast heeft een smartengeld advocaat kennis en naslagwerken paraat om uw situatie te vergelijken met eerdere zaken, de zogenaamde jurisprudentie.

> Meer over immateriële schade smartengeld advocaat

Smartengeld advocaat inschakelen

U kunt vaak kosteloos geholpen worden door een smartengeld advocaat, doordat zijn honorarium volgens de wet door de aansprakelijke partij betaald moet worden. Zodra er dus sprake is van immateriële letselschade, wordt u geadviseerd om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een smartengeld advocaat. Een smartengeld advocaat legt u in eerste instantie uit welke stappen hij zal doorlopen om uw smartengeld te claimen.

Vaak is één van de eerste stappen om uw lichamelijke letsel en psychische schade door een medisch specialist te laten vaststellen. Vervolgens zal de smartengeld advocaat samen met u doornemen in hoeverre er sprake is van gederfde levensvreugde. Ten slotte wordt zowel de juridische afwikkeling als een eventuele rechtszaak door de smartengeld advocaat uitgevoerd, zodat u zich op uw herstel kan richten!

Hebt u zelf immateriële letselschade opgelopen en wilt u hiervoor smartengeld claimen? Leg dan vrijblijvend uw zaak voor aan onze letselschade-experts, u weet dan snel of u recht heeft op smartengeldvergoeding.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen