Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Hoeveel schadevergoeding bij whiplash?

In het kort

 • De meeste mensen lopen een whiplash op doordat zij in de auto van achteren worden aangereden door een auto, bus of vrachtwagen
 • De meeste mensen zijn na zes tot twaalf maanden voldoende herstelt van een whiplash om hun dagelijkse werkzaamheden weer op te pakken, maar een deel blijft langdurige, of zelfs chronische, whiplash klachten houden
 • Bij een whiplash is het mogelijk dat de wervels, de spieren, de gewrichten en de rug beschadigd raken, maar meestal is er geen duidelijke fysieke schade te zien
 • Hebt u een whiplash opgelopen door een kop-staartbotsing, dan is het wettelijk geregeld dat de bestuurder van het voertuig dat u van achteren heeft aangereden in verreweg de meeste gevallen aansprakelijk is voor de gevolgen van het auto-ongeluk
 • Hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen is geheel afhankelijk van uw situatie. Wel kunnen voorbeelden worden gegeven de hoogte van het smartengeld
 • Doordat de tegenpartij al uw schade dient te vergoeden, kost het inschakelen van één van onze letselschade-experts u niets
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

schadevergoeding-whiplashElk jaar lopen meer dan 20.000 mensen door een auto-ongeluk whiplash letsel op. In ongeveer driekwart van de gevallen is er sprake van een kop-staartbotsing, waarbij iemand van achteren is aangereden. Een groot deel van de slachtoffers houdt langere tijd last van whiplash klachten, waardoor er momenteel meer dan 70.000 mensen in Nederland zijn die kampen met whiplash letsel door een ongeval in het verleden. De meeste mensen zijn na zes tot twaalf maanden voldoende herstelt om hun dagelijkse werkzaamheden weer op te pakken, maar een deel blijft langdurige, of zelfs chronische, whiplash klachten houden. In de meeste gevallen heeft u na een kop-staartbotsing recht op een schadevergoeding. Hoeveel schadevergoeding bij whiplash u kunt claimen, zetten we hieronder uiteen.

Wilt u schadevergoeding voor uw whiplash? Bel dan vrijblijvend 085 – 877 1774.

Een whiplash beperkt u in uw dagelijkse activiteiten, wat vaak automatisch ook financiële gevolgen heeft. Bijvoorbeeld doordat u minder kunt werken en fysiotherapie moet volgen om uw whiplash klachten te verminderen. Voor alle kosten die u maakt en al het inkomen dat u misloopt kunt u schadevergoeding claimen bij de aansprakelijke partij.

Kosten rechtsbijstand letselschade-expert

Doordat een kop-staartbotsing de meest voorkomende oorzaak van een whiplash is, ligt de aansprakelijkheid vrijwel altijd bij de andere partij. In dat geval kost onze rechtsbijstand u niets. Wij berekenen hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen en verhalen dit op de degene die de aanrijding heeft veroorzaakt.

Wat is een whiplash?

Een whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’ en ontstaat doordat het hoofd onverwachts een zwiepende beweging maakt van voren naar achteren. De meeste mensen lopen een whiplash op doordat zij in de auto van achteren worden aangereden door een auto, bus of vrachtwagen. Er zijn echter ook andere oorzaken van een whiplash. U kunt bijvoorbeeld ook een whiplash oplopen door een hoge val of een duw tijdens een sportwedstrijd. Bij een whiplash is het mogelijk dat de wervels, de spieren, de gewrichten en de rug beschadigd raken, maar meestal is er geen duidelijke fysieke schade te zien. Ondanks dat whiplash vaak medisch lastig is vast te stellen, leidt het wel tot veel klachten en beperkingen.

> Meer over diagnose whiplash

Welke klachten bij whiplash?

De term ‘whiplash’ beslaat een aantal uiteenlopende klachten, die allemaal zijn te herleiden naar beschadigingen in de nek en rug. Een aantal typische whiplash klachten zijn:

 • Nekpijn
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn
 • Pijn in schouders, armen en handen
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid
 • Slapeloosheid
 • Psychische klachten als concentratiestoornissen, geheugenproblemen en depressie

> Meer over whiplash klachten

Schade door whiplash klachten

De meeste whiplash klachten zijn op de eerste plaats een gezondheidsprobleem. De lichamelijke en psychische gevolgen kunnen uw privé- en beroepsleven in grote mate belemmeren. Een vervelend neveneffect van whiplash klachten is dat er ook altijd financiële gevolgen zijn. Oplopende kosten en misgelopen inkomsten zijn niet voor iedereen even gemakkelijk op te vangen en leiden al snel tot financiële zorgen. Omdat u vaak recht heeft op schadevergoeding, is het daarom goed om hier snel na de aanrijding werk van te maken. Ons letselschadebureau is gespecialiseerd in letselschade door whiplash en neemt u de schadeafwikkeling geheel uit handen.

Schadevergoeding bij whiplash

Hebt u een whiplash opgelopen door een kop-staartbotsing, dan is het wettelijk geregeld dat de bestuurder van het voertuig dat u van achteren heeft aangereden in verreweg de meeste gevallen aansprakelijk is voor de gevolgen van het auto-ongeluk. De WA-verzekering van dit voertuig dekt de schade en zal u schadevergoeding moeten betalen. Hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen is geheel afhankelijk van uw situatie. Wel kunnen voorbeelden worden gegeven de hoogte van het smartengeld.

Doordat de tegenpartij al uw schade dient te vergoeden, kost het inschakelen van een letselschade-expert u niets. Immers, u hebt niet om deze situatie gevraagd en moet hierdoor kosten maken voor rechtsbijstand, die zonder het ongeval niet zou hebben. De aansprakelijke partij is dan ook verplicht deze juridische kosten te betalen.

Whiplash-specialist!

Letselschadebureau B&O Letselschade is gespecialiseerd in het behandelen van letselschadezaken naar aanleiding van een whiplash. Wij berekenen hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen en claimen dit bij de aansprakelijke verzekeraar. Hierbij houden wij ook rekening met eventuele kosten die u in de toekomst nog zal maken en inkomsten die u door uw whiplash klachten misloopt. Daarnaast wordt het smartengeld voor psychische schade en gederfde levensvreugde in de schadeclaim meegenomen.

Weten hoeveel schadevergoeding bij whiplash in uw geval kan worden uitgekeerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een eerste advies.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen