Schadevergoeding ongeval postbezorger
In het kort
- De werkgever is niet altijd meer logischerwijs aansprakelijk als zijn werknemer letselschade oploopt tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden
- Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding na een ongeval als postbezorger? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact met ons op
Heeft u als postbezorger tijdens werktijd een ongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen? Dan heeft u wellicht recht op schadevergoeding. U kunt dan het beste de expertise van de letselschadespecialisten van B&O Letselschade inschakelen. Wij verlenen juridische bijstand aan slachtoffers van een bedrijfsongeval of aanrijding.
Ook benieuwd of u recht heeft op schadevergoeding na een ongeval als postbezorger? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!
Aansprakelijkheid werkgever
Met regelmaat gebeuren er ongevallen waarbij een werknemer letselschade oploopt. Zowel op de werkvloer als op straat tijdens werktijd kunnen ongelukken plaatsvinden. Enkele voorbeelden zijn:
- Een heftruckchauffeur rijdt een collega aan
- Een kantoormedewerker struikelt over losliggende computerkabels
- Een bouwvakker valt van de steiger
- Een trambestuurder raakt betrokken bij een aanrijding
- Een postbezorger glijdt uit tijdens het bezorgen van de post.
Er wordt vaak gedacht dat een werkgever aansprakelijk is voor elke schade die een werknemer oploopt bij de uitoefening van zijn werkzaamheden. Gezien de rechtspraak de laatste jaren over aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen, is die gedachte ook vrij logisch.
Dat een postbezorger schadevergoeding claimt na een ongeval klinkt als vanzelfsprekend, omdat de werkgever volgens de wet een zorgplicht heeft. Dit betekent dat hij moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Als er een ongeval tijdens werktijd plaatsvindt, wordt dus al snel gezegd dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden en aansprakelijk is voor alle letselschade van de postbezorger.
Beperking schadevergoedingsplicht werkgever
Volgens een uitspraak van de Hoge Raad eind 2011 is echter een einde gekomen aan de vanzelfsprekendheid van de schadevergoedingsplicht van de werkgever bij bedrijfsongevallen. Deze uitspraak heeft de plicht tot het betalen van schadevergoeding namelijk beperkt. De werkgever is niet altijd meer logischerwijs aansprakelijk als zijn werknemer letselschade oploopt tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden. De volgende voorbeelden maken dit duidelijk.
Voorbeeld werkgever wel aansprakelijk
Tijdens het bezorgen van de post op een koude winterdag glijdt een postbode uit op straat en valt daarbij met zijn hoofd op een stenen muurtje. Door het ongeval heeft de postbode lange tijd veel pijn aan zijn hoofd en moet hij uitgebreide chirurgische behandelingen aan zijn kaak ondergaan. De postbode stelt zijn werkgever (PostNL) aansprakelijk en claimt niet alleen alle materiële letselschade, maar ook smartengeld voor de pijn en het leed.
De werkgever is van mening niet verantwoordelijk te zijn voor het ongeval, omdat deze stelt aan zijn verplichtingen voldaan te hebben. Hij heeft zijn postbode namelijk gewezen op de weersomstandigheden. De postbezorger wist dus dat hij op moest letten en voorzichtig moest zijn. Daarnaast heeft de werkgever zijn postbode medegedeeld dat deze gebruik kon maken van de speciale antislipijzers voor onder de schoenen en tot slot voert de werkgever aan dat hij jaarlijks kortingsbonnen verstrekt, bedoelt voor de aanschaf van veilig schoeisel.
Uitspraak rechter
De kantonrechter in Amsterdam stelt dat PostNL niet aan haar zorgplicht heeft voldaan. De rechter oordeelt dat alleen waarschuwen niet voldoende was, de werkgever had ook daadwerkelijk actie moeten ondernemen door de postbode van veilig schoeisel te voorzien, omdat de betreffende werknemers immers ook bedrijfskleding droegen. De rechter kent de postbode daarom een bedrag van € 3.000 aan smartengeld toe en de werkgever moet ook alle gemaakte kosten als schadevergoeding na het ongeval van de postbezorger betalen.
Voorbeeld werkgever niet aansprakelijk
Tijdens het bezorgen van de post op een koude winterdag glijdt een postbezorgster bij een oprit van een woning uit en breekt daarbij haar enkel. Haar letsel blijkt dermate ernstig dat zij als gevolg hiervan haar werk als postbezorgster moet staken. Omdat zij veel kosten heeft gemaakt en inkomensverlies lijdt, stelt zij haar werkgever aansprakelijk voor haar letselschade en dient zij een letselschadeclaim in.
De werkgever stelt dat hij niet verantwoordelijk is voor het ongeval, omdat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Ook hier kon de postbezorgster gebruikmaken van de speciale antislipijzers voor onder de schoenen, kreeg zij kortingsbonnen voor de aanschaf van goed schoeisel en heeft de werkgever gewezen op de weersomstandigheden.
Uitspraak rechter
In beginsel bepaalde het gerechtshof dat de werkgever niet aan zijn zorgplicht had voldaan. Maar omdat de zorgplicht hoofdzakelijk betrekking heeft op de werkzaamheden en de arbeidsplaats, is deze bij verkeersongevallen tijdens werktijd slechts beperkt. De werkgever heeft immers geen zeggenschap over de openbare weg en is derhalve niet aansprakelijk.
De postbezorgster was ook van mening dat de werkgever een goede verzekering af had moeten sluiten. De Hoge Raad heeft echter geoordeeld dat de verzekeringsplicht alleen geldt bij ongevallen waar motorvoertuigen en fietsers bij betrokken zijn en niet voor uitglijden en struikelen in het verkeer. De rechter kent geen schadevergoeding ongeval postbezorgster toe. Zij moet haar eigen letselschade dragen.
Advies bij schadevergoeding ongeval postbezorger
B&O Letselschade geeft juridisch advies aan slachtoffers met letselschade. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u, vaak aan de hand van uw verhaal, vertellen of u recht heeft op schadevergoeding en wat uw kansen zijn.
Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding na een ongeval als postbezorger? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vul het contactformulier in, dan bellen wij u terug!