Schadevergoeding na aanrijding op rotonde
In het kort
- Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal aanrijdingen door rotondes alleen maar is toegenomen, vooral onder fietsers
- Is er geen voorrang verleend, dan kunt u diegene aansprakelijk stellen
- De achterop rijder is altijd aansprakelijk bij een kop-staartbotsing, omdat iedere automobilist voldoende afstand dient te houden tot zijn voorganger
- Bij aanrijdingen met fietsers is de automobilist in ieder geval deels aansprakelijk. Fietsers worden door de wet extra beschermd
- Wanneer een ander aansprakelijk is, kost onze juridische bijstand u niets
Ongevallen op rotondes komen helaas veel voor. Raakt u betrokken bij een aanrijding op een rotonde? Dan heeft u wellicht recht op schadevergoeding. Rotondes zijn in principe aangelegd voor een betere doorstroming en meer verkeersveiligheid op kruispunten en verkeerspleinen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het aantal aanrijdingen door rotondes alleen maar is toegenomen, vooral onder fietsers. Dat komt mede doordat er in Nederland verschillende soorten rotondes zijn, die soms allemaal andere verkeersregels kennen.
Schadevergoeding na aanrijding op rotonde? Neem vrijblijvend contact op met de ervaren letselschadespecialisten van B&O Letselschade.
Soorten rotondes
We kennen in Nederland verschillende soorten rotondes, die eigen regels en verkeersituaties met zich meebrengen. We zetten ze voor u op rij:
- De voorrangsrotonde. Dit is de meest voorkomende rotonde. Al het verkeer dat op de rotonde rijdt, heeft voorrang
- De turbotonde. Dit is een rotonde met meerdere rijstroken en voorsorteerstroken. Hier moet u voorsorteren en kiezen voor de juiste oprit. U komt dan automatische bij de goede afrit
- De meerstrooksrotonde. Dit is ook een rotonde met meerdere rijstroken, maar dan zonder voorsorteerstroken
- De ovonde. Dit is een rotonde waar vier of meer aansluitende wegen bij elkaar komen. Ook bij deze rotonde geldt dat al het verkeer op de rotonde voorrang heeft.
Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Er zijn namelijk ook nog rotondes waarbij alleen auto’s voorrang hebben als ze op de rotonde rijden en fietsers niet. Hierdoor ontstaan ook de meeste ongelukken. Een botsing tussen een automobilist en een fietser kan soms leiden tot ernstig letsel. Het is daarom altijd verstandig een letselschade expert in te schakelen die u gaat helpen bij het claimen van schadevergoeding na een aanrijding op een rotonde.
Meer informatie:
Aansprakelijkheid schadevergoeding na aanrijding op rotonde
Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding op een rotonde en wilt u schadevergoeding claimen? Dan moet er eerst iemand aansprakelijk gesteld worden. Er wordt dan gekeken wie een verkeersfout heeft gemaakt. Is er geen voorrang verleend, dan kunt u diegene aansprakelijk stellen. Is er iemand bij u achterop gereden, dan is duidelijk wie schuldig is. De achterop rijder is altijd aansprakelijk bij een kop-staartbotsing, omdat iedere automobilist voldoende afstand dient te houden tot zijn voorganger.
Bij aanrijdingen met fietsers is de automobilist in ieder geval deels aansprakelijk. Fietsers worden door de wet extra beschermd. Wordt een fietser aangereden, dan krijgt hij/zij altijd ten minste 50% schadevergoeding na een aanrijding op een rotonde, ook als hij/zij zelf schuldig is. Tot slot is het in uitzonderlijke gevallen soms mogelijk om de gemeente aansprakelijk te stellen, bijvoorbeeld bij zeer onoverzichtelijke situaties of achterstallig onderhoud.
Algemene rotonde regels
Let altijd goed op de tekens op de weg en op borden als u een rotonde nadert. Deze geven de verkeersregels (en dus voorrangsregels) op een rotonde aan. De algemene regels zijn:
- Wordt de rotonde geregeld met verkeerstekens en/of borden? Alle weggebruikers op de rotonde hebben voorrang
- Zijn er geen verkeerstekens of borden bij een rotonde aanwezig? Dan geldt de voorrangsregel: ‘verkeer van rechts gaat voor’
- Op de rotonde moet u richting aangeven als u deze gaat verlaten
- Geef fietsers die op de rotonde rijden voorrang bij het verlaten van de rotonde.
Bent u toch aangereden op een rotonde en bent u van mening dat u geen fout heeft gemaakt? Laat u dan adviseren door ons letselschadebureau, want wellicht heeft u recht op schadevergoeding voor de aanrijding op de rotonde.
Wat te doen na aanrijding op rotonde?
Voor het claimen van schadevergoeding na een aanrijding op een rotonde is het van belang dat u alles goed bijhoudt. Schrijf bijvoorbeeld op wat er is gebeurd en wat uw klachten zijn. Zijn er getuigen? Noteer dan hun gegevens. Probeer foto’s te maken van de aanrijding en bezoek uw huisarts. Vervolgens dient de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk gesteld te worden en dient er een eerste berekening van uw letselschade te worden gemaakt. U kunt alle kosten die u als gevolg van de aanrijding heeft moeten maken als schadepost meenemen. Bewaar tevens alle bonnen. Probeer daarnaast een redelijke inschatting te maken van de hoogte van het smartengeld en dien de schadeclaim in.
Lukt het u niet om dit allemaal zelf te regelen of bent u bang dat u iets vergeet? Neem dan contact op met onze letselschadespecialisten. Wij zijn specialist in het claimen van schadevergoeding na aanrijding op rotonde.
Schadevergoeding claimen na aanrijding
Bent u betrokken geweest bij een ongeluk op een rotonde en heeft u hierbij letselschade opgelopen? Schakel dan de hulp van ons letselschadebureau in. Wij gaan kijken of u recht heeft op schadevergoeding na aanrijding op rotonde. En wanneer een ander aansprakelijk is, kost onze juridische bijstand u niets. Vul het contactformulier in, dan bellen wij u zo snel mogelijk terug!