Schadevergoeding gebroken been, voet, arm, hand, rug of heup
In het kort
- Bij letselschade door een opgelopen botbreuk kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen
- U heeft bij ernstige botbreuken vaak naast schadevergoeding voor de materiele letselschade ook recht op schadevergoeding voor uw immateriële letselschade, ofwel smartengeld
- Een schadevergoeding bij botbreuken eisen kan alleen als de verantwoordelijke partij aansprakelijk wordt gesteld en deze zijn aansprakelijkheid erkent
- Is een ander aansprakelijk voor uw botbreuk, dan verzorgen wij het gehele traject naar een correcte schadevergoeding geheel kosteloos
Bij letselschade door een opgelopen botbreuk kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen. Botbreuken, zoals een gebroken been, een gebroken arm, gebroken hand, gebroken pink of gebroken heup kunnen tot flinke beperkingen leiden bij het vervullen van de verschillende dagelijkse werkzaamheden. In negen van tien gevallen zal een botbreuk probleemloos helen, maar bij sommige slachtoffers is dit niet het geval. De breuk geneest moeizaam of zelfs helemaal niet. Dit kan invaliditeit en immobiliteit tot gevolg hebben. U krijgt altijd te maken met extra kosten als u door een ongeval iets breekt. Daarom heeft u recht op een schadevergoeding bij botbreuken als iemand anders hiervoor aansprakelijk is.
Smartengeld als schadevergoeding botbreuk
Loopt u een gebroken hand, gebroken voet of ander soort fractuur door schuld van een ander op, dan kunt u dus schadevergoeding eisen. Een fractuur betekent niets anders dan een botbreuk. Artsen gebruiken veelal het woord fractuur. Dit betekent breuk. Het is dus een breuk in het bot. Meestal ontstaat een botbreuk door een ongeval. Hier komt vaak enig geweld aan te pas.
Een botbreuk is eenvoudig te herkennen. De plek waar u uw bot gebroken heeft, wordt gevoelig en zwelt op. Daarnaast kan een ledemaat er vreemd bijhangen en in sommige gevallen kan er zelfs een bot uitsteken. Een botbreuk kan van een scheurtje in het bot uitlopen tot een complete verbrijzeling van het bot. U heeft dan vaak naast schadevergoeding voor de materiele letselschade ook recht op schadevergoeding voor uw immateriële letselschade, ofwel smartengeld.
Elk botje in uw lichaam kunt u breken en voor elke breuk kunt u schadevergoeding claimen. De meest voorkomende botbreuken zijn:
- Gebroken hand
- Gebroken arm
- Gebroken pink
- Gebroken pols
- Gebroken rug
- Gebroken been
- Gebroken knie
- Gebroken voet
- Gebroken sleutelbeen
- Gebroken heup
- Gebroken vinger
Voorbeelden van smartengeldbedragen bij een specifiek soort letsel treft u hieronder:
- Smartengeld rugletsel
- Smartengeld hand, arm, schouderletsel
- Smartengeld voet, been, knieletsel
- Smartengeld meervoudig letsel
Wanneer uw botbreuk door schuld van een ander is ontstaan, spreken we van letselschade. U kunt de schuldige verantwoordelijk (aansprakelijk) stellen en een schadevergoeding claimen. Wel is het verstandig om hierbij hulp in te schakelen van een letselschade expert. Wij kunnen u in de meeste gevallen kosteloos van dienst zijn.
Schadevergoeding bedrijfsongeval, aanrijding of sportongeval
Een gebroken arm, gebroken hand of gebroken sleutelbeen is letsel dat in de praktijk vaak wordt veroorzaakt door een bedrijfsongeval. Het letsel dat iemand oploopt wanneer diegene wordt aangereden op de fiets of scooter is vaak ernstig en bestaat dan uit o.a. een gebroken rug of gebroken heup. Bij sportwedstrijden loopt men een verhoogd risico op een gebroken voet of gebroken been. Bij letselschade door een ongeval tijdens een sportwedstrijd kan meestal geen schadevergoeding worden geclaimd. Bij dit soort activiteiten bent u namelijk van te voren op de hoogte van de risico’s die het uitoefenen van de sport met zich meebrengt. Heeft iemand u opzettelijk letselschade toegebracht, dan is het een ander verhaal en zijn er vaak wel verhaalsmogelijkheden.
Daarnaast kunnen fracturen eveneens ontstaan door een zwak bot, bijvoorbeeld als gevolg van botontkalking of osteoporose. Tot slot zijn er nog de zogeheten stressfracturen. In het bot treden dan haarscheurtjes op, omdat door sport of werkzaamheden het bot langdurig met piekbelasting wordt belast. Ook dan is het mogelijk schadevergoeding te claimen na een ongeval. Het feit dat u bovengemiddeld gevoelig bent voor botbreuken en hierdoor eerder letselschade oploopt, doet niets af aan de gevolgen die het heeft op uw leven en aan de aansprakelijkheid van degene die het ongeval heeft veroorzaakt.
Schadevergoeding botbreuk ook bij korte herstelperiode
Bij een botfractuur dient u altijd een arts te raadplegen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij botbreuken. Afhankelijk van de plaats, de ernst, het soort breuk en de toestand van het slachtoffer wordt een behandeling gekozen. De herstelperiode van een botbreuk, zoals een gebroken arm, gebroken pink, of gebroken voet, is gelukkig relatief kort, maar een botbreuk kan wel nare gevolgen hebben. Daarom is het verstandig om direct een letselschadeadvocaat in te schakelen die u helpt met het claimen van schadevergoeding.
Met een gebroken been kan een fervent voetballer bijvoorbeeld tijdelijk zijn favoriete sport niet meer beoefenen en met een gebroken hand raakt een typiste tijdelijk arbeidsongeschikt en kan zij te maken krijgen met loonschade. Wanneer er daarnaast complicaties ontstaan, bijvoorbeeld omdat het bot niet goed wil aanhechten, moet het slachtoffer wellicht tal van behandelingen ondergaan en krijgt hij/zij met een veel langere herstelperiode en flink wat kosten te maken. Al deze letselschades dienen te worden vergoed.
Onze juristen kunnen u adviseren en helpen bij het claimen van uw letselschade. Is een ander aansprakelijk, dan verzorgen wij het gehele traject naar een correcte schadevergoeding geheel kosteloos.
Schadevergoeding botfractuur naar soort
Een schadevergoeding bij botbreuken eisen kan alleen als de verantwoordelijke partij aansprakelijk wordt gesteld en deze zijn aansprakelijkheid erkent. Bij een breuk dient u altijd een arts in te schakelen die vaststelt om wat voor soort breuk het gaat. Er zijn gesloten botbreuken, waarbij de huid in tact is gebleven en open, gecompliceerde botbreuken waarbij de huid is beschadigd. Bij de vaststelling van een botbreuk, bijvoorbeeld wanneer u uw hand gebroken heeft of uw voet gebroken heeft, wordt op basis van de breuklijn tussen vijf soorten breuken onderscheid gemaakt. Dit zijn:
- Dwarse botbreuk. Bij deze botbreuken is het bot recht door het midden gebroken. Deze breuken ontstaan veel bij een gebroken arm of gebroken been
- Spiraalbreuk. Bij deze botbreuk breekt het bot schuin door het bot. Deze breuken ontstaan vooral bij verdraaiingen
- Greenstick breuk, ook wel twijgbreuk genoemd. Deze breuken ontstaan alleen bij kinderen. Botten van kinderen zijn namelijk zo buigzaam dat ze niet door midden breken
- Schuine botbreuk. Deze breuken ontstaan door een harde, directe klap op het bot. Er wordt een schuine breuklijn zichtbaar
- Meervoudige breuk. Hierbij breekt het bot in meerdere stukken en zijn er botsplinters te zien. Dit soort botbreuken gaat vaak met ernstig letsel gepaard, omdat er veel kracht nodig is om deze botbreuk te veroorzaken. De botstukken steken door de huid.
Een schadevergoeding bij botbreuken, zoals een gebroken been of gebroken arm is te realiseren indien een ander aansprakelijk is. Ook wanneer uw hand gebroken is, uw vinger klem heeft gezeten en daardoor brak of wanneer u over een losse stoeptegel bent gevallen en uw voet gebroken heeft.
Gemiste inkomsten door arbeidsongeschiktheid
Er is sprake van letselschade wanneer u een botbreuk heeft opgelopen door de schuld van een ander en daardoor bijvoorbeeld loonschade lijdt, omdat u een tijd niet meer kunt werken door uw gebroken hand of uw favoriete sport een flinke tijd niet meer kunt beoefenen door uw gebroken voet. Voor deze letselschade kunt u schadevergoeding eisen bij de verantwoordelijke partij.
Ook wanneer de botbreuk op het eerste gezicht lijkt mee te vallen, doet u er verstandig aan een letselschadejurist in te schakelen. In sommige gevallen kan een botbreuk wel voor langdurige problemen zorgen, met als gevolg dat u langdurig, en in de ergste gevallen volledig arbeidsongeschikt raakt. U kunt dan te maken krijgen met veel kosten, bijvoorbeeld omdat uw gebroken been niet goed heelt of u posttraumatische dystrofie krijgt. Het gevolg is dat u naast veel pijn, veel kosten moet maken voor alle behandelingen. Al deze kosten kunt u verhalen op de schuldige. De letselschadejurist van B&O Letselschade kan u helpen bij het indienen van de schadeclaim.
Rechtsbijstand voor claimen schadevergoeding ongeval
Bent u benieuwd of u recht heeft op een schadevergoeding omdat u betrokken bent geraakt bij een bedrijfsongeval of aanrijding en als gevolg daarvan een gebroken voet, gebroken hand of zelfs gebroken rug hebt opgelopen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een kosteloos advies. U weet dan snel of u voor een schadevergoeding in aanmerking komt.
Wij leiden uw letselschadezaak in goede banen en claimen waar u recht op heeft.