Schade melden bij autoverzekering

In het kort

  • Schade moet u altijd zo snel mogelijk melden bij uw autoverzekering
  • Na een aanrijding is het allereerst van het grootste belang dat u alle gegevens van de tegenpartij verzamelt. Dat is nodig om alle schade te kunnen melden bij uw autoverzekering
  • Als u of iemand anders (blijvend) letsel heeft opgelopen als gevolg van een auto-ongeval, dan is er sprake van letselschade. Ook deze schade moet u melden bij uw autoverzekering
  • Onze juridische bijstand is doorgaans kosteloos
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bent u gewond geraakt bij een aanrijding? De schade kan dan al snel hoog oplopen. Naast de schade aan uw auto veroorzaakt letselschade vaak veel kosten en loopt u wellicht inkomsten mis. Als automobilist bent u dan ook niet voor niets verplicht een autoverzekering af te sluiten. Hiermee is uw verkeersaansprakelijkheid verzekerd.

Schade na aanrijding? Bel vrijblijvend 085 – 877 17 74

De letselschade die een aanrijding veroorzaakt, kunt u vrijwel altijd afwikkelen via uw autoverzekering. U krijgt echter ook te maken met de verzekeraar van de tegenpartij. Een auto-ongeluk kan veel ellende met zich meebrengen, ook al bent u nog zo goed verzekerd. Het is belangrijk dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft en niet met de brokken blijft zitten. Schade moet u altijd zo snel mogelijk melden bij uw autoverzekering. Hoe moet u dit doen en wat komt hierbij kijken? Welke schadeposten kunt u precies bij uw autoverzekering melden?

Onze juridische experts kunnen u hierbij van dienst zijn, zodat u weet wat u te doen staat en waar u aan toe bent. Neemt u vooral contact met ons op voor een eerste, vrijblijvend advies. Wij kunnen zo nodig direct voor u aan de slag.

Stappenplan schade melden bij autoverzekering

Na een aanrijding is het allereerst van het grootste belang dat u alle gegevens van de tegenpartij verzamelt. Dat is nodig om alle schade te kunnen melden bij uw autoverzekering. Denkt u er ook aan gegevens van eventuele getuigen te noteren en het Europees schadeformulier zo volledig mogelijk in te vullen?

Als de schade meer is dan 500 euro, dient een expert de schade vast te stellen. Brengt u uw autoverzekeraar daarom altijd zo snel mogelijk op de hoogte van uw auto-ongeluk. Belangrijk is dat u uw letselschade zo volledig mogelijk in kaart brengt als u uw schade gaat melden bij uw autoverzekering. Wij kunnen u bijstaan bij het inventariseren. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeluk, zijn daaraan voor u geen kosten verbonden. U weet dan zeker dat u een schadevergoeding krijgt van uw autoverzekering of die van de tegenpartij die recht doet aan uw situatie.

> Meer over schade na auto-ongeluk

Belang van aansprakelijkheid bij letselschade melden

U gaat na een verkeersongeval letselschade melden bij uw autoverzekering. Zowel uw verzekeraar als de autoverzekeraar van de tegenpartij zullen dan bekijken wie aansprakelijk is voor de aanrijding. We hebben het dan over de schuldvraag.

De ander heeft het ongeval veroorzaakt

Bij een ongeval dat door een ander is veroorzaakt, kunt u de WA-verzekering van de tegenpartij aanspreken. De verzekeraar van de tegenpartij dient al uw letselschade te vergoeden.

Ik heb zelf het ongeval veroorzaakt

Bent u zelf aansprakelijk voor het ongeval? Als u zelf de bestuurder bent die schuldig is aan het ongeval, kunt u geen letselschade verhalen bij een ander. Uw autoverzekering vergoedt dan alleen de schade van de tegenpartij. Of er een mogelijkheid toch een deel van uw eigen schade vergoed te krijgen, is afhankelijk van het type autoverzekering die u afgesloten heeft.

Soms is er bij een aanrijding sprake van gedeelde aansprakelijkheid. Zowel uzelf als de ander zijn in de fout gegaan. U bent dan beiden aansprakelijk voor een percentage van de schadeposten.

We spreken van een eenzijdig ongeval als niemand anders bij de aanrijding was betrokken. U bent bijvoorbeeld van de weggeraakt. Bij een eenzijdig ongeval kunt u uw letselschade alleen verhalen als u een schadeverzekering inzittenden (SVI) afgesloten heeft.

> Meer over aansprakelijkheid aanrijding

Welk type autoverzekering heeft u?

Als automobilist heeft u een verplichte autoverzekering. Schadevergoedingen zijn afhankelijk van welke verzekering u heeft.

  • Heeft u een all-riskverzekering? Het maakt dan niet uit bij wie de aansprakelijkheid voor het auto-ongeval ligt. Alle schade die u gaat melden bij uw autoverzekeraar krijgt u vergoed. Wij adviseren om altijd een schade-expert in te schakelen. U weet dan zeker dat u niets over het hoofd ziet bij het inventariseren en het melden van de schade bij de autoverzekering
  • Heeft u een WA verzekering? Alleen de schade die bij u anderen heeft veroorzaakt, wordt door uw autoverzekering vergoed. Hoe zit het dan met uw eigen schade? Die kunt u alleen verhalen als er een aansprakelijke tegenpartij is. Eén van onze juridische experts staat u graag terzijde om samen met u te bekijken of u uw schade vergoed kunt krijgen.

Welke schade kunt u melden bij de autoverzekering?

Een auto-ongeluk kan enorm veel gevolgen hebben. Welke schade kunt u melden bij uw autoverzekering? Allereerst vanzelfsprekend alle schade aan uw auto en alle andere materiële eigendommen. Daarnaast kan er sprake zijn van letselschade of in zeer ernstige gevallen ook overlijdensschade die u moet melden bij uw autoverzekering.

> Meer over schadeposten letselschade

Letselschade melden bij autoverzekering

Heeft u of iemand anders (blijvend) letsel opgelopen als gevolg van een auto-ongeval? We spreken dan van letselschade. Ook deze schade moet u melden bij uw autoverzekering. U kunt dan denken aan lichamelijke klachten als pijn, rugklachten, een whiplash en andere lichamelijke verwondingen. Lichamelijk letsel kan veel kosten met zich meebrengen, nu en in de toekomst, zeker als blijvend letsel tot arbeidsongeschiktheid leidt. U kunt te maken krijgen met bijvoorbeeld inkomensderving. Ook dit valt onder uw letselschade. Ons kantoor heeft veel ervaring met letselschadezaken. Vraagt u vooral advies aan één van onze letselschade experts. Wij behartigen uw belangen, vaak zonder dat u hiervoor hoeft te betalen.

Letselschade valt onder wat verzekeraars personenschade noemen. Ook overlijdensschade behoort tot personenschade. Overlijdensschade is de schade waarmee nabestaanden, zoals een partner of ouders, te maken krijgen als gevolg van het overlijden van een verkeersslachtoffer. Uw autoverzekeraar moet volgens de Nederlandse wetgeving tot minimaal 5 miljoen euro dekking bieden bij personenschade

Materiële schade melden bij autoverzekering

Naast dekking voor personenschade, biedt uw autoverzekering tot minimaal 1 miljoen euro bij schade aan zaken. Dit bedrag blijkt in de praktijk vrijwel altijd voldoende te zijn. Is de totale schade aan zaken toch hoger? Als het verkeersongeval uw schuld was, bent u zelf aansprakelijk. Was de ander aansprakelijk, dan dient de tegenpartij zijn of haar eigen vermogen hiervoor aan te spreken.

Kosteloos juridisch advies inwinnen

Schade melden bij uw autoverzekering, het klinkt eenvoudiger dan het vaak is. Zeker als de aansprakelijkheid en de schuldvraag een punt van discussie is, dient u juridisch stevig in uw schoenen te staan. Soms is het nodig een juridische procedure te starten. Onze juridische bijstand is doorgaans kosteloos. Wij staan u graag bij als u schade moet melden bij uw autoverzekering. U weet dan zeker dat u krijgt waar u recht op heeft.

Heeft u een auto-ongeluk gehad en wilt u hulp bij het melden van schade bij uw autoverzekeraar? U kunt ons uw situatie altijd vrijblijvend voorleggen. Onze letselschade-experts nemen u van begin af aan veel uit handen. Wij werken landelijk en bezoeken u thuis als u dat wenst.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74